Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ελεύθερος με όρους ο Παπαγεωργόπουλος

Με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέως Πλημμελειοδικών, Λάμπρου Τσόγκα και της ανακρίτριας Ανθίας Τσαφίτσα,
ο πρώην δήμαρχος αφέθηκε ελεύθερος με τους όρους της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας, ύψους 120.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.

Κατά τη 2ωρη απολογία του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν δικαιολόγησε περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις ύψους 1.087.589,95 ευρώ, αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρώην δήμαρχος φέρεται να έκανε λόγο για λογιστικό λάθος, υποστηρίζοντας ότι το παραπάνω ποσό υπολογίστηκε σωρευτικά από ποσά πολύ μικρότερα που μεταφέρθηκαν από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Προσκομίζοντας ενώπιον της ανακρίτριας πολυσέλιδο υπόμνημα τραπεζικών καταθέσεων, επιχείρησε να δικαιολογήσει την προέλευση των κατατεθειμένων χρηματικών ποσών, που, κατά τον ίδιο, προέρχονται από την μισθοδοσία του ως δημάρχου, τη βουλευτική του σύνταξη αλλά κι από οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία.

Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπεξαίρεση <<μαμούθ>> στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, απολογήθηκε για το ίδιο αδίκημα -της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού- η σύζυγός του πρώην δημάρχου, Ελένη Παπαγεωργοπούλου, η οποία, εμφανίζονταν ως συνδικαιούχος στους παραπάνω τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η κα Παπαγεωργοπούλου, που φέρεται να αρνήθηκε την σε βάρος της αποδιδόμενη κατηγορία (για το ίδιο ποσό), αφέθηκε τελικά ελεύθερη υπό όρους, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας. Οι όροι στην περίπτωσή της αφορούν την καταβολή χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνιση μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής της.

Τη "σκυτάλη" των απολογιών σε ό,τι αφορά τη δεύτερη υπόθεση πήρε ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και επί σειρά ετών συνεργάτης του κ. Παπαγεωργόπουλου, Μιχάλης Λεμούσιας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Λεμούσιας, ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος για τη βασική υπόθεση της υπεξαίρεσης, φέρεται ότι νομιμοποιήθηκε παράνομα ποσό ύψους 794.890,21 ευρώ.

O κύριος Λεμούσιας κρίθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ για την υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αφορά την υπεξαίρεση "μαμούθ" στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος, πάντως, παραμένει προσωρινά κρατούμενος για την βασική υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του τέως δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου απολογήθηκε το απόγευμα ενώπιον της ανακρίτριας Ανθίας Τσαφίτσα, στην οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το "πλεόνασμα" των 794.890,21 ευρώ που βρέθηκε κατατεθειμένο σε τραπεζικούς του λογαριασμούς και το οποίο, κατά το κατηγορητήριο, δεν δικαιολογείται με βάση τα χρηματικά ποσά και εισοδήματα που δήλωσε στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Ο Μ. Λεμούσιας, που σε λίγες μέρες συμπληρώνει ένα χρόνο προσωρινής κράτησης, αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται, ενώ επιχειρώντας να εξηγήσει την προέλευση του παραπάνω ποσού φέρεται να είπε ότι προέρχεται από τη μισθοδοσία του ως γενικού γραμματέα του δήμου, από το εφάπαξ του, αλλά και από αγορές ομολόγων που έκανε κατά το παρελθόν.

Τελικά, εισαγγελέας και ανακρίτρια αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος για αυτήν την υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που το επόμενο διάστημα και μέχρι το προσδιορισμό της δίκης για την <<μαύρη τρύπα>> του δήμου αποφασιστεί -κατόπιν προσφυγής του ίδιου στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο- η άρση του μέτρου της προφυλάκισης τότε μένει ελεύθερος.

Η διαδικασία των απολογιών θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, οπότε αναμένεται να διαβούν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, καθώς επίσης ο πρώην προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου. Ο πρώτος κατηγορείται για νομιμοποίηση ποσού 6.805.916,78 ευρώ και ο δεύτερος για ποσό 160.000 ευρώ.

Ήδη για το ίδιο αδίκημα έχει παραπεμφθεί σε δίκη ο προφυλακισμένος πρώην ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, που κατηγορείται για νομιμοποίηση ποσού 3,1 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση της υπεξαίρεσης το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με βούλευμα που εξέδωσε, παρέπεμψε σε δίκη συνολικά 18 άτομα, μεταξύ αυτών τον κ. Παπαγεωργόπουλο, στον οποίο, μάλιστα, επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 300.00 ευρώ.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με επίκεντρο την υπεξαίρεση των 51,4 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου.

Πηγη:
newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου