Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Τα πρόσωπα του 2010

Οι προσωπικότητες που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει. Δύο σε ένα φέτος γιατί και οι εποχές είναι δύσκολες και οι λέξεις φορολογούνται βαριά.

 
Άσαντζ Tζούλιαν



Δεν είμαι σίγουρος τι καινούριο που δεν γνωρίζαμε ή υποθέταμε μετά βεβαιότητος ήρθε να προσθέσει η πλημμύρα του WikiLeaks. Ξέρω όμως ότι θέλει κότσια για να το κάνεις, ακόμη κι αν ντυνόσουν Μωάμεθ με ροζ σορτσάκι και τι-σερτ «Fuck Niggers», πιο εύκολα θα κυκλοφορούσες στη διασταύρωση Καμπούλ και South-Bronx απ΄ ότι ο Άσαντζ εκεί έξω τώρα.

Βαρδινογιάννη Μαριάνα



Είμαι εμπαθής, το ξεκαθαρίζω εξ’αρχής. Ένα ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά όμως -το πρώτο στη χώρα αυτή- έγινε και με λεφτά του Βαρδή (οπότε κοντά στον βασιλικό ποτίστηκε και η γλάστρα του). Αν βάλεις στη ζυγαριά τη φωτογραφία με το 50ρικο της δημόσιας ελεημοσύνης του Βαρδινογιαννέικου και τις 138 κλίνες του «Ελπίδα», όσο ξινή και να είναι η ζυγαριά δεν θα γείρει προς το 5οευρω. Οι πολύ ξινοί θα πουν «τα χρώσταγε», ξέρουμε όμως κι άλλους που τα «χρωστάνε» και ούτε το ξερό σκατό τους δίνουν.

Γιώργος Ανδρέα Γεωργίου Παπανδρέου

Ο αποκαλούμενος και ΓΑΠ, πρωθυπουργός της Ελλάδος (το γράφω για να το θυμάται). Αν φιλοδοξούσε να μείνει στην ιστορία (και πίστευε οτι αυτή του το χρώσταγε κληρονομικώ δικαίω) τα κατάφερε. Ο πρώτος ηγέτης χώρας που θα μείνει χωρίς χώρα.

Δημόσιοι Yπάλληλοι

Κάποιοι που δουλεύουν -ή κάνουν πως δουλεύουν- για το Κράτος, το οποίο προσπαθεί να τους πείσει για την υπέρτατη αξία του Εθελοντισμού. Αυτοί βιώνουν το «κινέζικο μαρτύριο της σταγόνας» -με ευφάνταστες περικοπές του εισοδήματός τους κάθε δυο μήνες- μέχρι να ομολογήσουν πως δέχονται να δουλεύουν σαν τους 300 (και νυχθημερόν και σκληρά και με αυταπάρνηση δηλαδή) και να πληρώνονται σαν Κινέζοι.

Ζουκερμπεργκ Mαρκ

Αν τον Τίμοθυ Λήρυ θέλαν να τον κάψουν ζωντανό ως μπαμπά του LSD, ετούτης της κοκινοξανθοσκατόφατσας της αρμόζει να καεί πατόκορφα δέκα φορές και να επικροτούμε τον εμπρησμό με απανωτά like. Από τα παραισθησιογόνα πολλοί εγλύτωσαν, από το FaceBook ουδείς.

Εθελοντές

Όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως οι της κεντρικής πολιτικής σκηνής (λέγε με και «οι 300») υπερθεματίζουν για την αξία του εθελοντισμού και στάζουν μέλι για τους «υπεύθυνους πολίτες» που στοιχίζονται στις γραμμές τους. Κανείς τους όμως δεν παραδέχεται πως είναι εθισμένος βουλιμικός στο μέλι της εξουσίας (δεν είπα «αρκούδα», εντάξει; ) και ο,τι αυτό συνεπάγεται. Όσο υπάρχουν αδρά αμειβόμενοι «ιδεολόγοι υπηρέτες του λαού», τα «δωρεάν εργατικά χέρια» για τους πολιτικούς πρέπει να εκλείψουν (δεν είπα «κοπούν», εντάξει; ).

Hamm Jon

Ο Don Drapper του Mad Men, το είδος του άντρα που όλοι μας ορίζουμε ως αρχέτυπο αλλά ηλίθιοι λόγοι πολιτικής ορθότητας μας εμποδίζουν από το να το φωνάξουμε. Γυναικάς, πότης, ηθικά διάτρητος, αυτοδημιούργητος, ξυράφι μυαλό, βασανισμένη -βρώμικη ψυχή, ο πατερούλης του γραφείου, ο δήμιος των μέτριων, κυνικός και υπαρξιστής κι αν με ρωτήσεις «γιατί μέσα στους άντρες του 2010;» θα σου πω ότι το κλασσικό χωράει παντού. Και στο 2011 και στο 2020 και μέσα στα πόδια των καλύτερων γυναικών. Τελεία.



Θεόδωρος Πάγκαλος

Ο κύριος «μαζί τα φάγαμε». Οι μισοί το βρήκαν κυνικό μεν αληθινό δε, οι άλλοι μισοί απλά χυδαίο. Σημείο των καιρών. Καθένας μπορεί να εκπέμπει ο,τι θέλει, χαλαρά και αβίαστα, ακριβώς όπως αφήνεις μια θορυβώδη σωματική λειτουργία να πλανάται στον αέρα κοιτάζοντας άγρια τον αθώο απέναντι εν είδει «σε άκουσα». Θέλει θράσος, χοντροπετσίαση και εξάσκηση, ο αντιπρόεδρος το ‘χει.

Κώστας Καραμανλής



Υπάρχει μια παλιά ρήση που λέει «αν ήσουν ηλίθιος και δεν μίλησες, φέρθηκες σαν σοφός, αν ήσουν σοφός και δεν μίλησες φέρθηκες σαν ηλίθιος». Για ένοχος ή συνένοχος δεν λέει πουθενά, οπότε ακόμη και οι παλιές καλές ρήσεις χρήζουν αναβάθμισης.

Ιδιωτικός υπάλληλος

Εργατικό πειραματόζωο, ανθεκτικό σαν τις κατσαρίδες. So far. Από δω και πέρα φοβάμαι πως οι κατσαρίδες θα μείνουν μόνες στο βάθρο. Μερικά ανόητα όντα αυτής της συνομοταξίας είναι ένθερμοι υποστηρικτές της γνωστής θεωρίας περί της «κατσίκας του γείτονα». Να δούμε πού θα τις βάλουμε στο τέλος τόσες ψόφιες κατσίκες.

Lady Gaga

Η χίλια dislike, χάλια ντύσιμο, χάλια φωνή, χάλια μούτρα αλλά τι celebrity να βάλεις στη λίστα; τα ψόφια οιστρογόνα της Madonna, τα ένσημα της Αννούλας ή το μισοκωλαράκι (δανεική έκφραση απ’τους φίλους μου τους Μυκονιάτες) της Βανδή;

Μπουταρο-Καμίνηδες



To νέο ελπιδοφόρο μοντέλο πολιτικών το οποίο δηλώνει ανεξάρτητο από κόμματα, αγκυλώσεις και δεσμεύσεις. Αυτό βέβαια δεν το έχει πει ακόμη κανείς στις αγκυλώσεις και κυρίως στα κόμματα, τα οποία θεωρούν πως η μόνη ανεξάρτητη (όαση στην έρημο των εξαρτημένων) είναι η Ντόρα Μπακογιάννη (μη βλέπεις λέξη, δεν έβαλα). Θα δούμε την αξία των αμοιβαίων που αγοράσαμε στη λήξη τους, τώρα εγγυημένο ουδέν.

Νίκολας Χάγιεκ

Δεν υπάρχει άνθρωπος που αγνοεί τι εστί «Swatch» και τι «Smart». O Eλβετός παππούς που πέθανε στα 82 του εν ώρα εργασίας ήταν ο πνευματικός -αλλά και φυσικός- πατέρας αμφοτέρων. Τοτέμ όσων πιστεύουν πως η δουλειά σε κρατά ζωντανό, εξαποδώ για κείνους που ομνύουν στο «δουλεύεις για να ζεις, δεν ζεις για να δουλεύεις».

Ο ανώνυμος άνεργος

Είτε εδώ , είτε εκεί, είτε έλληνας, είτε ισλανδός, ιρλανδός, ισπανός, γάλλος, πορτογάλος, καθένας σέρνει την ατομική του κόλαση ξοπίσω κι έχει και τον κάθε Πάγκαλο (βλ.λέξη) να τον χώνει σε θάλαμο αερίων για να τον ξεκάνει μιαν ώρα αρχύτερα.

ΠΑΣΚΕ

Ακόμη και ο Αβραάμ λιγότερο δοκιμάστηκε όταν ο Θεός του είπε να σφάξει σαν γίδι τον Ισαάκ. Αυτά είναι τα κακά της έμμισθης ιδεολογίας. Και δεν πρόκειται να βρεθεί κανείς ΓΑΠ (βλ.λέξη) για να κάνει κανένα θαύμα της τελευταίας στιγμής, πρωθυπουργός -λέει ότι- είναι, όχι ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ.

Στρος Καν, Ντομινίκ

Πώς λέμε «Ρομπέν των Δασών» ; Ε καμμία σχέση. Να τα παίρνεις από φτωχούς για να κάνεις τους πλούσιους πλουσιότερους γίνεται, το άλλο ούτε στα παραμύθια, ούτε στο Sherwood, ούτε καν στο Bollywood.

Τζ. Ντ. Σάλιντζερ

Ο μπαμπάς του Χώλντεν Κώλφιλντ (βλ. «O Φύλακας στη σίκαλη») πέθανε φέτος, στα 90 του, μυστήριος και μοναχικός όπως πάντα. Ευτυχώς κανείς πολιτικός ή άλλος δημόσιος άνδρας (συν γυναίκα, δεν είμαστε σεξιστές στο Men24) δεν έχει συμπεριλάβει το βιβλίο του στα «αγαπημένα» του. Σημαίνει πως υπάρχει ακόμη ελπίδα σ’ αυτό τον τόπο.

Χοσέ Ενρίκες

Ομόφωνα οι άλλοι 32 τον βάφτισαν «πάστορα». Όταν είσαι 69 ημέρες σε ένα λαγούμι 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή προσπαθείς να κρατήσεις το μυαλό των άλλων μεταλλωρύχων ζωντανό, είσαι αυτό που λέμε στο χωριό μου «one of a kind». Παραλίγο θα διάλεγα τον Λουίς -Ελ Καπιτάν- Ουρσούα αλλά είδα ότι στο λάμδα και στο όμικρον πρόλαβαν και κάναν κατάληψη άλλοι.

Ψωμιάδης Παναγιώτης

Απέθαντος. Για να χάσει σε εκλογές πρέπει να βάλεις απέναντί του την Παναγία Σουμελά και τον Παύλο Μελά μαζί. Αν δεν τους έχει πείσει στο μεταξύ να κατέβουν με το δικό του συνδυασμό. Πουλάει πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια με sold out το μαγαζί, κι ας είναι περασμένης σαιζόν το πρόγραμμα.

Φ.Π.Α.

Η Όγδοη Πύλη της Κόλασης. Ή η Ένατη. Μπορεί και η Δέκατη, τόσο συχνά που φτιάχνουν καινούριες Πύλες ακόμη κι ο Διάβολος αυτοπροσώπως να είσαι, θα μπερδευτείς στο μέτρημα.

men24

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου