Subscribe Twitter FaceBook

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Γιατρός on line: Διάγνωση µέσω iPad και iPhone


Γιατρός on line: Διάγνωση µέσω iPad και iPhone

Διάγνωση µέσω iPad και iPhone θα µπορούννα κάνουν οι γιατροί µετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο Αµερικανικός Οργανισµός Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA)
για τη χρήσητης ειδικής απεικονιστικής εφαρµογής Mobile MIM. Η εφαρµογή θα µπορεί να συγκρίνει ακτινογραφίεςκαι άλλες απεικονιστικές µεθόδους καιθα βοηθά τους γιατρούς όλων τωνειδικοτήτων στην έγκυρη και λεπτοµερή διάγνωση.

Μέχρι σήµερα το iPhone και το iPad διέθετανδεκάδεςεφαρµογέςπου έχουν σχέση µε την υγεία, όπως είναι η εύρεση του δείκτη µάζας σώµατος ή η ιδιαίτερη εφαρµογή WEBMD στην οποία ο χρήστης δίνει τα συµπτώµατα και το iPad κάνει τις πιθανές διαγνώσεις. Ολα αυτά όµωςσε επίπεδο... lifestyle, καθώς αυτές οι εφαρµογές δεν πρέπει να υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση καιτη γνωµάτευση – διευκρινίζεται σαφώς στις οδηγίες χρήσης.

Η νέα εφαρµογή όµως µετατρέπει το iPad σε ιατρικό εργαλείο, η χρήση του οποίου σε αρκετέςπεριπτώσεις στο µέλλον θαθεωρηθεί απαραίτητη, ειδικά σε αποµακρυσµένεςπεριοχές στις οποίες δενυπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων.

Ποιες εξετάσεις
Η εφαρµογή αυτή είναι η πρώτη που εγκρίθηκε από τον FDAγια διάγνωση µέσω ακτινογραφιών που προέρχονται από αξονικό, µαγνητικότοµογράφο, PET CT (αξονικήποζιτρονίων) και εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής, όπως για παράδειγµα ειδικούς υπερήχους, γ-κάµερα κ.λπ. Αυτό σηµαίνει ότι στο µέλλονµπορεί να καταργηθούν τα φιλµ και τα ειδικά χαρτιά στα οποία σήµερα τυπώνονται όλες αυτές οι εξετάσεις.

«Πρόκειται για απαραίτητη τεχνολογία – µε βασικό χαρακτηριστικό την εύκολη φορητότητα – η οποία παρέχει στους γιατρούς τη δυνατότητα να µπορούν να δουν ανά πάσα στιγµή ακτινογραφίες χωρίς να πρέπει να τις τοποθετήσουν στον φωτεινό πίνακα, ούτε καν να έχουν µαζί τους τα φιλµ» λέει ο γιατρός William Maisel, υπεύθυνος επιστηµονικών µελετών και διευθυντής στο Κέντρο Συσκευών και Ακτινολογίας του FDA.
Πώς λειτουργεί
Οι ακτινολογικές απεικονίσεις, όπως ακτινογραφίες, υπέρηχοι κ.ά. που θα γίνονται σε νοσοκοµεία ή κέντρα υγείας, θα µπορούν να συµπιέζονται και να αποστέλλονται απευθείας στον γιατρό που έχει το iPad. Αυτό θα γίνεται µέσω µιας ασφαλούς γιατα προσωπικά δεδοµένα εφαρµογής δικτύου, η οποία ονοµάζεται Mobile MIM και είναι εγκατεστηµένη στο iPad. Η εφαρµογή αυτή επιτρέπει στους γιατρούς όχι απλώς να εξετάζουνµια ακτινογραφία, αλλά και να υπολογίζουν µε ακρίβεια αποστάσειςµεταξύ ιστών που ενδιαφέρουν στηδιάγνωση, το ακριβές µέγεθος κάποιας αλλοίωσης (φλεγµονής, όγκου κ.λπ.), να υπολογίζει ανάλογα µε τη σκίαση ή το χρώµα, το πάχος ή τη διήθηση,αλλά και να εµφανίζει τις γραµµές των µετρήσεων και των περιοχών ενδιαφέροντος που έχει επιλέξει ο ίδιος.

Η ποιότητα της εικόνας Για την έγκρισή του από τον FDA, οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους στις δοκιµές αξιολόγησης τη φωτεινότητα, την ποιότητα απεικόνισης στην οθόνη (υψηλή ανάλυση) και τον «θόρυβο» (παρεµβολές) της εικόνας, τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία τελικά ήταν σύµφωνα µε τα διεθνή πρότυπακαι τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Μάλιστα, επειδή η ποιότητα της εικόνας είναι δυνατόν ναµεταδίδεται διαφορετικά ακόµηκαι σε συσκευές της ίδιαςεταιρείας, η εφαρµογή Mobile MIM περιλαµβάνει παραµέτρους που διορθώνουν αυτό το πρόβληµα και ξεπερνούν τον κίνδυνο για µειωµένη φωτεινότητα ή χρωµατισµό που θα µπορούσε να µπερδέψουν τον γιατρό και να προβεί σε λανθασµένη διάγνωση.

Η εφαρµογή θα είναι διαθέσιµη σε πρώτη φάση σε 14 γλώσσες – όχι όµως στα Ελληνικά – και διατίθεται από το αµερικανικό app store της Apple.



madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου