Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Είναι οι φύλακες - άγγελοι των αστέγων

Είναι οι φύλακες-άγγελοι των αστέγων. Είναι οι άνθρωποι που αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο χιλιάδων Αθηναίων που η οικονομική κρίση τους οδήγησε στον δρόμο.


Ο λόγος για τους «Γιατρούς της Ειρήνης», μιας μεγάλης παρέας επιστημόνων που καθημερινά γυρίζει στους δρόμους της πρωτεύουσας και μοιράζει ζεστά σκεπάσματα και τροφή σε ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη. Τα περισσότερα από τα 60 μέλη των «Γιατρών της Ειρήνης» έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο προκειμένου να απλώσουν χείρα βοηθείας σε κατοίκους περιοχών που επλήγησαν από κάποια φυσική καταστροφή ή ζουν σε άθλιες συνθήκες εξαιτίας της φτώχειας. Από τότε όμως που η πείνα και η εξαθλίωση χτύπησε και τη δική μας πόρτα, αποφάσισαν να στρέψουν το μεγαλύτερο μέρος της δράσης τους στην ανακούφιση των αστέγων της Αθήνας.

Τους τελευταίους μήνες ενώθηκαν σαν μια γροθιά και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των νεόπτωχων Ελλήνων που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εδώ και δύο δεκαετίες μοίραζαν τρόφιμα και ρούχα και πρόσφεραν σε τέσσερεις ηπείρους. Ποτέ όμως δεν είχαν φανταστεί ότι θα έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα και στο κέντρο της Αθήνας. Οσα έχουν δει τους τελευταίους μήνες στην ελληνική πρωτεύουσα δύσκολα μπορούν να περιγραφούν με λόγια, ενώ δεν διαφέρουν σε τίποτε από εικόνες που αντίκρισαν σε τριτοκοσμικές χώρες.

«Η ομάδα μας δραστηριοποιείται εθελοντικά από το 2006. Εχουμε βρεθεί σε χώρες που έχουν περάσει πολέμους, λιμούς και φυσικές καταστροφές. Ποτέ δεν περιμέναμε πως θα βλέπαμε παρόμοιες εικόνες και στη χώρα μας» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Δούσης-Ρασσιάς και προσθέτει: «Βγαίνουμε σχεδόν κάθε βράδυ στους δρόμους ψάχνοντας να βρούμε άστεγους, προκειμένου να τους προσφέρουμε τρόφιμα κκαι ζεστά σκεπάσματα. Πρέπει να τονίσουμε πως ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος αστέγων. Είναι άνθρωποι που εξαιτίας της κρίσης έχασαν τη δουλειά τους και κατ' επέκταση το σπίτι τους. Βλέπουμε ανθρώπους από 25 μέχρι και 60 χρόνων» εξηγεί ο κ. Δούσης-Ρασσιάς και περιγράφει τη δράση τους: «Βγαίνουμε βράδυ με τα αυτοκίνητά μας και προσπαθούμε να τους εντοπίσουμε. Συνήθως είναι κάτω από γέφυρες ή μέσα σε στενά. Τους αφήνουμε κουβέρτες και φαγητό».

Επιστήμονες που ζουν στους δρόμους
Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση στους δρόμους θυμίζει τριτοκοσμικές χώρες. «Το νέο είδος αστέγων είναι γεγονός και καθόλου υπερβολή. Συναντάμε ανθρώπους που πριν από έξι μήνες είχαν μια κανονική ζωή, επιστήμονες, νέα παιδιά που έχασαν τη δουλειά τους και ψάχνουν να δουλέψουν ως ντελιβεράδες σε πιτσαρίες» τονίζει ο αντιπρόεδρος των «Γιατρών της Ειρήνης» και διευθυντής της δερματολογικής πτέρυγας του Ευαγγελισμού Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος περιγράφει περιστατικά που συγκλονίζουν.

«Τι να σας πω; Πριν από μερικές ημέρες βρήκαμε στο άλσος κοντά στην Ευελπίδων μια οικογένεια Ελλήνων. Δεν ήθελαν να δούμε τα πρόσωπά τους. Ντρέπονται πάρα πολύ» λέει και συνεχίζει με άλλη συγκλονιστική ιστορία: «Πρόσφατα ενώ μοιράζαμε κουβέρτες είδα με την άκρη του ματιού μου έναν πρώην συμμαθητή μου. Ενιωσα πολύ άσχημα. Δεν το πίστευα. Θα σας πω πως πρόκειται για έναν εξαίρετο επιστήμονα, οπότε καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος».

Επιχειρηματίες στο χείλος της καταστροφής
Η οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις, αφού όπως σημειώνει ο κ. Παπαχριστόπουλος υπάρχουν ακόμη και επιχειρηματίες που βρίσκονται στα όρια της ανέχειας. «Στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι συναντώ περιστατικά με δερματοπάθειες που οφείλονται αποκλειστικά σε ψυχογενείς παράγοντες και κυρίως στο στρες. Για παράδειγμα πριν από λίγο καιρό είδα έναν κύριο ο οποίος εργαζόταν σε κατασκευαστική εταιρεία και από τη μια μέρα στην άλλη άλλαξε η ζωή του. Μου είπε πως έχει φθάσει σε απόγνωση και πως σκέφτεται ακόμη και την αυτοκτονία» σημειώνει ο κ. Παπαχριστόπουλος θέλοντας να τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και προσθέτει: «Οδηγούμαστε σε μια κοινωνική έκρηξη. Ελπίζω να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Πηγη:
madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου