Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Δήμαρχος Δέλτα: Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο τώρα

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην Σίνδο σηματοδοτεί μια νέα εποχή, αποτελώντας σταθμό στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης,
λέει ο κ. Γλώσσης

Για επιτάχυνση των διαδικασιών μεταφοράς της ΔΕΘ στη Σίνδο κάνει λόγο ο δήμαρχος Δέλτα, Γλώσσης Γεώργιος, με αφορμή την απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης με την οποία τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ της ανάπλασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, στην οποία ο ίδιος εναντιώνεται.
Ο δήμαρχος Δέλτα, δήλωσε «Η ανακίνηση και πάλι του θέματος της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, αποτελεί μία ακόμη παλινωδία στις μέχρι σήμερα αποφάσεις και δεσμευτικές δηλώσεις τεσσάρων πρωθυπουργών, οκτώ κυβερνήσεων, πλήθους υπουργών, βουλευτών και φορέων  για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο.
Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην Σίνδο έχει συνδεθεί άμεσα με την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης και είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας διαβούλευσης, που κατέληξε σε απόφαση το Σεπτέμβριο 2009 και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (δήμος,  ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ΔΕΘ) και όλοι οφείλουν να το σεβασθούν.
Όσοι δεν κατανοούν ότι η Σινδος και ο δήμος Δέλτα είναι ο μελλοντικός χώρος φιλοξενίας και ανάπτυξης του εθνικού εκθεσιακού φορέα, είναι βέβαιον ότι δεν σέβονται όσους συμμετείχαν στις δημοκρατικές και πολυκομματικές διαδικασίες.
Η χωροθέτηση της ΔΕΘ δυτικά είναι κλειδί στο πλέγμα ποικίλων επεμβάσεων που θα γίνουν, ώστε η δυτική Θεσσαλονίκη να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, αλλά και να μεταβληθούν οι όροι της ανάπτυξης σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.
Στη θέση αυτή διασφαλίζονται και ειδικά κριτήρια, όπως η άμεση διαθεσιμότητα και έναρξη κατασκευής έργων, οι εξαιρετικές συνδέσεις και συνθήκες πρόσβασης στο σύνολο των πυλών και των περιοχών προέλευσης εκτός Θεσσαλονίκης, εξαιρετικές περιβαλλοντικές συνθήκες και ιδιαίτερη ελκυστικότητα του τοπίου για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση,  Επίσης, έλκει το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος προς τα δυτικά, μεταφέροντας εκτός πολεοδομημένου χώρου εκθεσιακές λειτουργίες και όντας σε στρατηγικό σημείο της επαφής με την Εγνατία οδό, την ΠΑΘΕ, το λιμάνι και  το σιδηρόδρομο, δίνει σοβαρούς πρόσθετους παράγοντες έλξης και συμβάλλει στην αναβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στη φθαρμένη επαγγελματική ζώνη στον άξονα προς το κέντρο.
Αν και η απόφαση έχει ληφθεί πριν από την υπογραφή του μνημονίου, με την δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί και τις εξαγγελίες για την περιφερειακή ανάπτυξη, θα ήταν ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της, γιατί σήμερα  παρά ποτέ, ο εθνικός μας εκθεσιακός φορέας, χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό ξεκίνημα.
Η μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. στην Σίνδο σηματοδοτεί μια νέα εποχή, αποτελώντας σταθμό στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με την προσφορά νέων επενδυτικών ευκαιριών και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας.
Κατανοούμε τις προθέσεις της Διοίκησης της ΔΕΘ και την αγωνία της για την ανάπτυξη της έκθεσης και την ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας. Η λύση όμως της ανάπλασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων  και του περιβάλλοντος χώρου με ένα λίφτινγκ που θα στοιχίσει 125.000.000 ευρώ και την χρονική μετάθεση της μετεγκατάστασης σε περίοδο με ευνοϊκότερες δημοσιονομικές συνθήκες, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
Ο δήμος Δέλτα δεν εφησυχάζει από το γεγονός ότι στην απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης περιελήφθη η φράση: “παράλληλα, δεν εγκαταλείπουμε το στόχο μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο. Θα επιστρέψουμε σε αυτόν όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συγκυρίες και οι επενδυτικές προοπτικές”.
Θα είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και θα κινητοποιήσουμε και όλες εκείνες τις δυνάμεις,  που μπορούν να συμβάλλουν στην επίσπευση των διαδικασιών της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη  και αν επιχειρηθεί  θα συναντήσει τη συνολική αντίδραση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και τον θεσμικών  φορέων της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης».

Πηγη:
tsantiri.gr