Subscribe Twitter FaceBook

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Είδε μπροστά στα μάτια της τον άνδρα της να σκοτώνεται.



Έκαναν όνειρα για τη ζωή τους. Ήταν ερωτευμένοι και είχαν αποφασίσει να παντρευτούν τον Απρίλιο. Η ευτυχία τους είχε ολοκληρωθεί με τον ερχομό του Αλεξάντερ, του μόλις ενός έτους παιδιού τους.


Για την Ελβίρα και τον Κυρίλ όλα κυλούσαν ήσυχα, όμορφα στη ζωή τους. Ώσπου η μοίρα, λες και ζήλεψε την χαρά τους, αποφάσισε να τους δείξει το άσχημο πρόσωπό της, να παίξει μαζί τους το πιο τραγικό παιχνίδι χωρίς να τους αφήσει το δικαίωμα να επιλέξουν αν θέλουν ή όχι να έχουν συμμετοχή.




Η Ελβίρα, είδε μπροστά στα μάτια της τον άνδρα της ζωή της να σκοτώνεται, στη φονική έκρηξη στο αεροδρόμιο Domodedovo της Ρωσίας.

Τα λόγια του βομβιστή ηχούν ακόμα στα αυτιά της «Δεν θα μείνει κανείς ζωντανός. Θα σας σκοτώσω».

Το ζευγάρι εργαζόταν στην εταιρεία NMG και πήγαν στη Μόσχα για ένα σεμινάριο. Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Είχαν αφήσει τον γιό τους στο Λονδίνο με τη γιαγιά και τον παππού. Λίγο πριν φύγουν του είχαν υποσχεθεί ότι το επόμενο ταξίδι στη Ρωσία, χώρα καταγωγής του Κυρίλ,  θα το έκαναν οι τρεις του.

Λίγα δευτερόλεπτα χρειάστηκαν για να αλλάξει για πάντα η ζωή της Ελβίρας.

Η ίδια τραυματισμένη και ανήμπορη να προσφέρει βοήθεια στον αγαπημένο της, ο οποίος είχε υποστεί ακρωτηριασμό και βαθιά τραύματα, άκουσε τη φωνή του για τελευταία φορά. Εκεί, στο αεροδρόμιο που θύμιζε πεδίο μάχης. Με τραυματίες και πτώματα  παντού γύρω της.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να είχαμε μαζί μας το παιδί. Και ακόμη χειρότερο αν ο Κυρίλ κρατούσε στα χέρια του τον Αλεξάντερ την ώρα της έκρηξης. Θα ήθελα και εγώ να πεθάνω εκείνη την στιγμή», ήταν τα μόνα λόγια που μπόρεσε να πει η 40χρονη Βρετανίδα.




Η έκρηξη  σκόρπισε τραύματα και πόνο στη ζωή τους. Σημάδεψε για πάντα την καρδιά της. Σε λίγα χρόνια η Ελβίρα θα πρέπει να εξηγήσει στον Αλεξάντερ, γιατί το ταξίδι στη Ρωσία θα το  κάνουν μόνο οι δυο τους.

Η ιστορία τους, είναι μόλις μια από τις δεκάδες με πρωταγωνιστές ανυποψίαστους ταξιδιώτες, που έτυχε να βρεθούν στο αεροδρόμιο της Μόσχας τη λάθος στιγμή. Μια ιστορία τραγική, αλλά όχι η μοναδική.
Η φρίκη δεν χαρίστηκε σε κανέναν εκείνες τις στιγμές.

 Η Ουκρανή θεατρική συγγραφέας Άννα Γιαμπλόνσκα, ήταν ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας. Ήταν πολύ χαρούμενη γι’ αυτό το ταξίδι. Η Άννα Μασούτινα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα είχε ταξιδέψει στη Μόσχα για να παραλάβει το  βραβείο του καλύτερου συγγραφέα της χρονιάς, το οποίο απονέμει το περιοδικό Cinema Art. Ήταν ταλαντούχα και ανερχόμενη συγγραφέας και για το έργο της είχε βραβευθεί πολλές φορές. Λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη είχε τηλεφωνήσει στους δικούς της για να τους ενημερώσει ότι έφτασε και να στείλει την αγάπη της στην τρίχρονη κόρη της. Ένα μήνα πριν είχε γράψει στο μπλογκ της «Νιώθω ότι μου απομένει πολύ λίγος χρόνος».

Πίσω από τα ονόματα στον κατάλογο με τα θύματα κρύβεται και μια ιστορία. Όπως αυτή του Βρετανού Κόουσλαντ. Ήταν αρραβωνιασμένος και είχε μια κορούλα έξι μηνών. Την Άνοιξη θα παντρευόταν με την σύντροφο του. Αυτά ήταν τα σχέδια τους. Απλά. Δεν σχεδίαζαν εξάλλου να πάνε στο φεγγάρι. Να ζήσουν όμορφα οι τρεις τους ήθελαν. Όμως ο γεμάτος ενέργεια και ενθουσιασμό Γκόρντον δεν θα ξαναγυρίσει στο σπίτι του. Όχι γιατί δεν το ήθελε εκείνος. Άλλος αποφάσισε για τη ζωή του και τον θάνατο του.


Κι όμως κάποιοι ήταν πιο…. τυχεροί. Όπως ο κ. Green. Αν καθυστερούσε μόλις μερικά λεπτά, αν κοντοστεκόταν να πάρει ένα τηλεφώνημα για παράδειγμα, όλα θα ήταν αλλιώς. Η έκρηξη ευτυχώς δεν τον πρόλαβε. «Μόλις είχαμε βγει από την έξοδο αφίξεων, μαζί με ένα συνάδελφό μου. «Ακούσαμε μια πανίσχυρη έκρηξη, μια τεράστια έκρηξη, δεν ξέραμε ότι ήταν έκρηξη, και ο συνάδελφός μου και εγώ κοιταχτήκαμε και εκείνος μου είπε: «Χριστέ μου, ακούστηκε σαν έκρηξη από παγιδευμένο αυτοκίνητο ή κάτι τέτοιο». Ο θόρυβος ήταν, λες και ανατινάχτηκε αυτοκίνητο, πραγματικά».
Ο 35χρονος οδηγός ArtiomZilenkof,  είδε ένα άνδρα που στεκόταν δίπλα του να χάνει τη ζωή του. «Ήταν δίπλα μου. Θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση του. Σε δευτερόλεπτα έγινε κομμάτια. Αίματα παντού» περιγράφει έντρομος. Οι σκηνές που έζησαν,  φώλιασαν στην ψυχή και το μυαλό τους. Η φωνή και τα λόγια του βομβιστή «θα σας σκοτώσω όλους», θα τους ξυπνάει τα βράδια. Κι αν τότε αισθάνονται τυχεροί, τα μάτια της ψυχής τους θα βουρκώνουν καθώς οι εικόνες του μακελειού θα είναι εκεί. Μπροστά τους.

star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου