πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς είναι η τελευταία πριν από τη Βεγγάζη που είναι προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη. Μετά την Ρας Λανούφ οι δυνάμεις του Καντάφι πήραν τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα. Ωστόσο, οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της Μπρέγκα, αιχμαλωτίζοντας αδιευκρίνιστο αριθμό κυβερνητικών στρατιωτικών. Η δήλωση των αντικαθεστωτικών δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Ο Καντάφι, ανακοινώνει τώρα ότι προσφέρει αμνηστία στους στρατιώτες που λιποτάκτησαν εάν «μετανοήσουν» και παραδώσουν τα όπλα τους.
Στη Ζουάρα
Άρματα μάχης και δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι μπήκαν στην δυτική πόλη της Λιβύης, Ζουάρα και μάχονται προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης, δήλωσε κάτοικος της περιοχής. "Μπορώ να δω τα τανκς από εδώ που βρίσκομαι τώρα και βρίσκονται περίπου 500 μέτρα από το κέντρο της Ζουάρα" ανέφερε ο Τάρεκ Αμπντάλα στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα τελευταία οχυρά των εξεγερμένων στην δυτική Λιβύη. Νωρίτερα, οι κάτοικοι έκαναν λόγο για βαρύ βομβαρδισμό της πόλης, κατά την διάρκεια του οποίου έχασαν την ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάληψη δράσης για τη Λιβύη, δήλωσε τη Δευτέρα από το Κάιρο η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε πολύ σαφώς ό,τι κάνουμε τον προγραμματισμό για όλες τις επιλογές, αλλά κοιτάζοντας προς τη νομική βάση για δράση η οποία είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε η Άστον σε συνέντευξη Τύπου στον Αραβικό Σύνδεσμο. Τις δηλώσεις αυτές έκανε μετά από συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, αφότου ο 22μελής οργανισμός απηύθυνε έκκληση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. «Νομίζω ότι κατά μία έννοια τα μάτια μας είναι τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά καθώς εξετάζουμε την κατάσταση στη Λιβύη καλούμε και πάλι να τεθεί τέρμα στις βιαιότητες», δήλωσε η Άστον. Τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, και τη βοήθεια προς τους ανθρώπους στη Λιβύη καθώς και τους πρόσφυγες για να γλιτώσουν από τη σύγκρουση. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της στο Κάιρο, η Άστον συναντήθηκε επίσης με τον αιγύπτιο πρωθυπουργό Ισάμ Σάραφ και τον Υπουργό Εξωτερικών Νάμπιλ ελ-Αράμπι.
Συζήτηση για το θέμα στο G8
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία υποσχέθηκαν στους εξεγερμένους στην ανατολική Λιβύη ότι θα επιβάλουν ζώνη "απαγόρευσης πτήσεων", η οποία θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν την μάχη εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων που αντεπιτίθενται. Το Αραβικό δορυφορικό δίκτυο δεν επικαλέστηκε κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή, ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής. Νωρίτερα, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι η Ομάδα των Οκτώ (G8) θα συζητήσουν σχετικά με τη Λιβύη και θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σχετικά με το ζήτημα εάν πρέπει να αναληφθεί δράση και να επιταχυνθεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβληθεί ζώνη "απαγόρευσης πτήσεων". Με τη βία να επιδεινώνεται, "δεν μπορεί να αποκλειστεί καμιά επιλογή", είπε ο Βαλερό. "Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής συνόδου της 11ης Μαρτίου και της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου της 12ης Μαρτίου καταδεικνύουν σαφώς την δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους λίβυους άμαχους", ανέφερε. Το ζήτημα της επιβολής της ζώνης θα συζητηθεί στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του G8, πρόσθεσε. Η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου ικανοποιεί την μία από τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει το NATO για να αστυνομεύει τον εναέριο χώρο της Λιβύης. Οι άλλες δύο είναι αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
newsbomb
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου