Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Γαλλικά μαχητικά στη Σούδα – Πώς θα εμπλακεί η Ελλάδα


Άδεια ζήτησε και πήρε από την ελληνική Κυβέρνηση η Γαλλία για την προσγείωση 6 πολεμικών αεροσκαφών τύπου Μιράζ 2000, που έρχονται από το Κατάρ στην βάση της Σούδας,
με την επέμβαση του συμμαχικού στρατού να «υπολογίζει» όπως όλα δείχνουν την γεωγραφική θέση της Κρήτης.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Σάββατο (19/03) το Mega, δυο αμερικανικά πετρελαιοφόρα, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος, ενώ αναμένεται και ένα πυρηνικό υποβρύχιο έχουν ήδη ελλιμενιστεί στην Σούδα προς ανεφοδιασμό.

Την ίδια ώρα, σφοδρή είναι η αντίδραση των τοπικών φορέων για την εμπλοκή της χώρας στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων. Την Κυριακή (20/03), στη Σούδα διοργανώνεται συλλαλητήριο ενάντια στην χρήση της βάσης για την καταστολή των βιαιοπραγιών του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη.

Εκτός από τη βάση της Σούδας 6 Βελγικά F-16 βρίσκονται στον Άραξο,  ενώ αναμένονται άλλα τόσα από Ολλανδία.Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η Ελλάδα σχεδίαζε αρχικά να διαθέσει τέσσερα F16, μετά, όμως, από αναβολές στην λήψη απόφασης για στρατιωτική δράση από το ΝΑΤΟ, αποφάσισε να μην διαθέσει προς το παρόν τα αεροσκάφη.
Ωστόσο, εάν χρειαστεί, θα στείλει δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, ενώ διαθέτει και ένα ιπτάμενο ραντάρ AWACS, που θα πραγματοποιεί πτήσεις ανάμεσα σε Κρήτη και Σικελία.
Ήδη διατίθενται δύο ελικόπτερα διάσωσης Super Puma, ενώ η φρεγάτα Ύδρα βρίσκεται ήδη εν πλω, ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη.
Το δρόμο για τη συμμετοχή της Ελλάδος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στης Λιβύη, άνοιξε από το Παρίσι το μεσημέρι του Σαββάτου (19/03), ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.

"Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας" δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου των ηγετών στο Παρίσι.

"Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίε,ς ο Πρωθυπουργός πρότεινε, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτό, να πάει στη Λιβύη ομάδα αρχηγών κρατών.

Στην εμπλοκή της Ελλάδας διαφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΚΚΕ , ΛΑ.Ο.Σ και ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα την Κυριακή (20/03)  το ΚΚΕ διοργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση  στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.
Κινητικότητα στη στρατιωτική βάση της Κύπρου

Ερωτηματικό αποτελεί η έντονη κινητικότητα που επικρατεί το Σάββατο (19/3) στη Βρετανική Αεροπορική βάση Ακρωτηρίου που είναι κοντά στη Λεμεσό της Κύπρου. Μεταξύ των σεναρίων είναι να σχετίζεται με στρατιωτική δράση κατά τη Λιβύης.

Στη βάση προσγειώθηκε ένα σμήνος αεροπλάνων Τορνέϊντο και ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.

Τα Τορνέϊντο ανήκουν στο γνωστό σχηματισμό «Κόκκινα Βέλη», που προβαίνουν σε αεροπορικές επιδείξεις, αλλά σημειώνεται ότι πρόκειται για μαχητικά που μπορούν να εμπλακούν σε αεροπορικές επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την βρετανική για το θέμα της χρησιμοποίησης της βάσης του Ακρωτηρίου για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος είπε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από πλευράς Βρετανών και δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο.

Επίσης, είπε ότι θέση της Κύπρου είναι πως σε ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δρα συλλογικά, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και να αποφεύγονται βεβιασμένες ενέργειες.

"Πάνω σ αυτή τη βάση θα ενεργήσουμε και εμείς", ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν εξέφρασε την αντίθεση του στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για επιθέσεις εναντίον της Λιβύης.

Ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι η Κύπρος πάντοτε στηρίζει τις συλλογικές αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας, σέβεται τον καταστατικό χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και προσπαθεί να είναι συμβάλει στις ευρύτερες προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή, αλλά πρόσθεσε ότι «άλλο είναι οι διευκολύνσεις που κατά καιρούς το νησί προσφέρει στη διεθνή κοινότητα και άλλο να μετατραπούν οι βάσεις σε ορμητήριο».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζει μια τέτοια εξέλιξη.



cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου