Subscribe Twitter FaceBook

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

«Η έκρηξη δεν θα έχει τις ίδιες συνέπειες με το Τσέρνομπιλ»


Το τσουνάμι σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά τουΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ-ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ Η ΕΚΡΗΞΗ ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Για την έκρηξη στη Φουκοσίμα μίλησαν οι επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με αυτές του Τσερνόμπιλ, αφού τονίζουν ότι είναι χημικής και όχι πυρηνικής αιτιολογίας.
«Με δεδομένες τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί μία πυρηνική έκρηξη όπως στο Τσερνόμπιλ, αλλά μία έκρηξη χημικής αιτιολογίας, που συνδέεται με την παρουσία υδρογόνου», είπε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά και πρόσθεσε:
«Προφανώς δεν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, καθώς στην Ιαπωνία οι αντιδραστήρες είχαν σταματήσει να λειτουργούν για 24 ώρες. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται όχι για μία πυρηνική έκρηξη αλλά μία χημική, που οφείλεται στην έκλυση υδρογόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκρηξη δεν έχει προκαλέσει την έκλυση ραδιενέργειας».
Ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ είπε: «Η έκρηξη που σημειώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν θα αποτελέσει επανάληψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ. Εκτός αυτού αυτοί οι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, παρόλο που αυτό που συνέβη είναι πέρα από τις συνθήκες τις οποίες έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν. Γι αυτό οι επιπτώσεις δεν θα πρέπει να είναι τόσο σοβαρές όσο μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ».
Ιώδιο για την ραδιενέργεια
Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που έπληξε χθες Παρασκευή τη χώρα, όπως ανακοίνωση η IAEA.

"Οι αρχές δήλωσαν ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντα και στα δύο εργοστάσια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.
"Η ΙΑΕΑ επανέλαβε την προσφορά της για παροχή τεχνικής υποστήριξης στην Ιαπωνία, αν η κυβέρνηση το ζητήσει", προσθέτει.
Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια.
Αγνοούνται 10.000 κάτοικοι της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου
Οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, δεν έχουν νέα από περίπου 10.000 κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, όπως αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Θα τον ψύξουν με θαλασσινό νερό
H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, όπου νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να γεμίσει τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό σε μία προσπάθεια να τον ψύξει και να μειώσει την πίεση της μονάδας, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπο της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.
"Ο πυρηνικός αντιδραστήρας περιβάλλεται από ένα χαλύβδινο περίβλημα το οποίο περιβάλλεται από ένα κτίριο από τσιμέντο", δήλωσε ο Εντάνο.


"Το τσιμεντένιο κτίριο κατέρρευσε. Ανακαλύψαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν εξερράγη", επεσήμανε.
Καμμία Ανησυχία σύμφωνα με την Κυβέρνηση
Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έκρηξη, δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
"Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας", δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1.

"Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία", πρόσθεσε.
Πάντως ο Καν χαρακτήρισε το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν χθες Παρασκευή τη χώρα του "εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο".
Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο διαβεβαίωσε από τη μεριά του ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1 δεν έχει υποστεί "καμία ζημιά", επικαλούμενος τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας "έχουν μειωθεί" μετά την έκρηξη.
Έκρηξη
Έκρηξη έγινε στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1. Η υπηρεσία Πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας αναφέρει σήμερα ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να υπάρχουν σοβαρές ζημιές οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το δοχείο του αντιδραστήρα του πυρηνικού στιθμού Φουκουσίμα 1 μετά την έκρηξη που σημειώθηκε.
Σήμερα φτάνουν στη χώρα ομάδες διάσωσης από το εξωτερικό και απεσταλμένοι του ΟΗΕ
Η Ιαπωνία ζήτησε βοήθεια από τη Βρετανία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη χώρα, όπως αναικοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Μία εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου επιβεβαίωσε ότι το Τόκιο έκανε το συγκεκριμένο αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση. Εξάλλου και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα στο BBC News: "Η Βρετανία διαθέτει ικανότητες και ειδίκευση σε αυτού του είδους τις καταστάσεις, μόλις παρείχαμε βοήθεια στη Νέα Ζηλανδία μετά το σεισμό που την έπληξε". "Συζητάμε με την ιαπωνική κυβέρνηση. Μας ζήτησε βοήθεια. Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες και σήμερα θα τις ανακοινώσουμε", πρόσθεσε.
Σήμερα αναμένονται στην Ιαπωνία οι πρώτες ομάδες διάσωσης από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.
Παράλληλα ο ΟΗΕ στέλνει σήμερα 9 ειδικούς στην Ιαπωνία για να βοηθήσουν τα σωστικά συνεργεία της χώρας. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ επεσήμαναν ότι δύο από τους απεσταλμένους του οργανισμού ειδικεύονται στο περιβάλλον.
"Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οτιδήποτε ζητήσει η Ιαπωνία", δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπιρς από το γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Εκκένωση
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ συμβούλευσε τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 20 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη» μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νο1, ο οποίος είχε υποστεί βλάβες από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό.
Ακούστε τι είπε για την επόμενη μέρα στο Newstoday, ο κ. Νίκος Μπινιάρης ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Τόκυο:



Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Μιχάλη Πετράκη, η συνέπειες της έκρηξης δεν μπορούν να υπολογιστούν ακόμα, όμως οι πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για τεράστια πυρηνική καταστροφή η οποία θα επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων για πολλές δεκαετίες. «Οι επόμενες ώρες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες», συμπλήρωσε ο κ. Πετράκης.
Ισοδύναμο με το ανώτατο ετήσιο επιτρεπτό όριο η ραδιενέργεια που εκλύθηκε από τον αντιδραστήρα Φουκουσίμα Νο1.
Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκουσίμα Νο1, που καταστράφηκε σήμερα έπειτα από έκρηξη που οφείλεται σε μετασεισμό, αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση.
Παράλληλα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει εις γνώση των ειδήσεων που μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.

Ειδικοί  κάλεσαν όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.
Παράλληλα, η ιαπωνική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες που παρουσιάζουν καπνούς να ανωθρώσκουν από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, τονίζοντας πως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω του είναι 20 φορές υψηλώτερα από το κανονικό. Πολλοί εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο1 τραυματίσθηκαν έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες είχαν πληγεί από τον χθεσινό φονικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ και το Reuters. Σύμφωνα με τα δίκτυα, που επικαλούνταν υπουργικές πηγές, η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα περί τις 16.00, τοπική ώρα (09.00, ώρα Ελλάδος) και η αιτία της παραμένει άγνωστη.


newsday


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου