Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

O Εμίρ Κουστουρίτσα έρχεται στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα θα βρεθεί ο διάσημος Σερβοβόσνιος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα με τη μπάντα του, τη γνωστή «The No Smoking Band», για τρεις συναυλίες στις οποίες το ροκ συναντά το βαλκανικό πανηγύρι.


Η πρώτη απ΄αυτές θα δοθεί στις 4 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και θ΄ακολουθήσουν δύο ακόμη, στις 5 και 6 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Διάσημος σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσικός και τραγουδιστής, ο δημιουργός των αριστουργημάτων «Ο καιρός των Τσιγγάνων», «Underground», «Ο μπαμπάς λείπει ταξίδι για δουλειές», «Arizona Dream», που σάρωσαν τα χρυσά βραβεία στα φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, ο Εμίρ Κουστουρίτσα έρχεται στην Ελλάδα φέρνοντας στις αποσκευές του ότι ακριβώς πρόβαλε με τις ταινίες του κι αγάπησε περισσότερο: Τον βαλκανικό ήχο από τα χάλκινα πνευστά, τα βιολιά και τη γκρανκάσα, παντρεμένο αρμονικά με τη ροκ διάθεση της δικής του ηλεκτρικής κιθάρας.

Μελωδίες άλλοτε εκρηκτικές και χαρμόσυνες κι άλλοτε σπαρακτικές και λυπητερές, πάντα όμως πολυσυλλεκτικές και ταξιδιάρικες, παραδοσιακά ακούσματα, δημοτικά και τσιγγάνικα τραγούδια δημιουργούν ένα πολύχρωμο «παζλ», που ενώνει αισθητικά και πολιτιστικά ανθρώπους διαφορετικών τόπων, φυλών και εποχών.

Αυτή τη μουσική ανέδειξε και πρόβαλλε διεθνώς τα τελευταία χρόνια ο πολυβραβευμένος Εμίρ Κουστουρίτσα με τις ιδιότητες του σκηνοθέτη αλλά και του ηθοποιού, του μουσικού και του τραγουδιστή.

Μεγαλωμένος σε μουσουλμανική οικογένεια στη Γόριτσα, είναι ο εθνικός πρεσβευτής της Σερβίας στη UNICEF και διευθύνει το ιδιωτικό του φεστιβάλ κινηματογράφου που ίδρυσε στο Κάστεντορφ.

Πέρα από τις ταινίες του οι οποίες του χάρισαν τις μέγιστες τιμητικές διακρίσεις, ο Κουστουρίτσα ποτέ δεν λησμόνησε τις μουσικές ρίζες του καθώς από το 1986 συνεργάστηκε ως μπασίστας και ενορχηστρωτής με ένα ροκ συγκρότημα στο Σεράγεβο.

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί την «ψυχή» του σχήματος «Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra» στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ο ένας του γιος ως ντράμερ.

Μαζί τους δημιούργησε μία πανκ όπερα, η οποία παρουσιάστηκε στη Βαστίλη, έγραψε τη μουσική για πολλές ταινίες του, κυκλοφόρησαν ως τώρα επτά συνολικά άλμπουμ, ενώ οργανώνουν συνεχώς διεθνείς περιοδείες.



zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου