Subscribe Twitter FaceBook

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Μύθοι και αλήθειες για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν


Ήταν οπαδός της Άρσεναλ; Κέρδιζε χρήματα από διακίνηση ναρκωτικών; Ήταν δημιούργημα της CIA; Παραλίγο να πεθάνει από νεφρική ανεπάρκεια;


Την τελευταία δεκαετία, το όνομα του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνδέθηκε με πολλούς μύθους σχετικά με το βίο και την πολιτεία του.

Η εφημερίδα Guardian παρουσιάζει τους δέκα δημοφιλέστερους και τους καταρρίπτει

1. Ήταν δημιούργημα της CIA
Δεν έλαβε ο ίδιος αλλά ούτε και οι υποστηρικτές του απευθείας χρήματα από τις ΗΠΑ στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν και εκπαίδευσαν τους Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν μέσω των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

2. Είχε τεράστια περιουσία

Ο Λάντεν αναγκάστηκε να αφήσει τα χρήματα που είχε στην Σαουδική Αραβία όταν το 1991 έφυγε για το Πακιστάν και μετά στο Σουδάν. Η οικογένεια του, η οποία ήταν πάμπλουτη, διέκοψε κάθε επαφή μαζί του αλλά ο Λάντεν κατάφερνε να σηκώνει χρήματα μέσω επαφών που είχε με συγκεκριμένα άτομα.

3. Ήταν υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993

Ο Ramzi Yousef, ο ιθύνων νους της συγκεκριμένης επίθεσης, δούλευε για λογαριασμό του Khaled Sheikh Mohammed, που δρούσε αυτόνομα ως τρομοκράτης χωρίς να έχει τον παραμικρό δεσμό με την Αλ Κάιντα. Ο Mohammed ξεκίνησε να εργάζεται για την τρομοκρατική οργάνωση το 1996, κρατώντας αποστάσεις από τον Λάντεν.

4. Κέρδιζε χρήματα από τη διακίνηση ναρκωτικών
Αν και η συγκεκριμένη φήμη έχει διαδοθεί ευρέως, δεν υπάρχει κάποια απόδειξη που να την επιβεβαιώνει.

5. Δεν εξέθεσε ποτέ τον εαυτό του σε κίνδυνο
Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι τον είδαν να πολεμά στο Τζάτζι το 1987 και στο Τζαλαλαμπάντ το 1989.

6. Ζούσε σε σπηλιές

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, για λόγους χειραγώγησης, προσκάλεσε συγκεκριμένους δημοσιογράφους να τον συναντήσουν σε σπηλιές κοντά στην περιοχή Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ζούσε με τις ανέσεις του κοντά στην πρώην σοβιετική κολεκτίβα της Χάντα, και το 1999 μετακόμισε σε σύμπλεγμα κατοικιών κοντά στη Κανταχάρ. Εξάλλου ο Μπίν Λάντεν εντοπίστηκε και σκοτώθηκε σε μία πολυτελή έπαυλη στο θέρετρο Αμποταμπάντ, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ.

7. Ήταν ατίθασο νιάτο που έκανε νυχτερινές εξορμήσεις στη Βυρητό, πριν γίνει θρήσκος
Ούτε αυτή η φήμη επιβεβαιώνεται. Ο Λάντεν ήταν ένας ντροπαλός και μετρημένος νέος που νυμφεύτηκε σε μικρή ηλικία και περνούσε ατελείωτες ώρες μελετώντας θρησκευτικά κείμενα

8. Παραλίγο να χάσει τη ζωή του από νεφρική ανεπάρκεια
Υπάρχουν κάποιες σχετικές αναφορές - ακόμη και σε έγγραφα από το Γκουαντάναμο, που αναφέρουν ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα νεφρά του, αλλά όχι τόσο σοβαρό ώστε να του αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή.

9. Κρυβόταν στο Κασμίρ, ήταν επικεφαλής τσετσένων ανταρτών, βρισκόταν πίσω από τρομοκρατικές επιθέσεις σε Φιλιππίνες και Ινδονησία και οργάνωσε την επίθεση στο μετρό της Μαδρίτης το 2004
Όλοι αυτοί ισχυρισμοί που την τελευταία δεκαετία συντηρούσαν διάφορες κυβερνήσεις δεν επαληθεύονται από πουθενά.

10. Ήταν οπαδός της Άρσεναλ
Παρόλο που οι οπαδοί της ομάδας τραγουδάνε «Ο Οσάμα κρύβεται στη Καμπούλ κι αγαπάει την Αρσεναλ», ο ίδιος ουδέποτε δήλωσε υποστηριχτής της λονδρέζικης ομάδας.



newsbeast

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου