Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Δορυφόρος θα πέσει στο τέλος της εβδομάδας στα... κεφάλια μας


Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, θα μας πέσει και δορυφόρος στο κεφάλι στα τέλη της εβδομάδας. Δεν κάνουμε πλάκα!
Κυριολεκτούμε και εξηγούμαστε: δορυφόρος της NASA με μέγεθος παρόμοιο με ένα... σχολικό λεωφορείο και βάρος περίπου πεντέμισι τόνων αναμένεται να προσκρούσει στη Γη.

Πρόκειται για τον δορυφόρο UARS που έχει ξεφύγει από την τροχιά του και αναμένεται να φτάσει στην επιφάνεια της Γης την Πέμπτη, την Παρασκευή ή το Σάββατο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει το άκρως ανησυχητικό ότι δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν ακριβείς εκτιμήσεις για το πότε και που θα προσκρούσει ο δορυφόρος.

Ο δορυφόρος αυτός αποτελεί το μεγαλύτερο διαστημικό απόβλητο που προσκρούει στη Γη τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα αναμένεται να πάρει φωτιά και να σπάσει σε περίπου 100 κομμάτια, δημιουργώντας μπάλες φωτιάς που θα είναι ορατές και τη μέρα. Περίπου 26 από αυτά τα κομμάτια, το μεγαλύτερο εκ των οποίων θα ζυγίζει περίπου  140 κιλά, εκτιμάται ότι θα επιβιώσουν της εισόδου στην ατμόσφαιρα και θα καταπέσουν στην Γη.

Οι συντεταγμένες που έχει δώσει η NASA για το που θα συντριβεί ο δορυφόρος καλύπτουν περίπου όλο τον πλανήτη και κυρίως κατοικημένες περιοχές, γεγονός που ήδη προκαλεί ανησυχίες. Ωστόσο εκτιμάται ότι τελικά τα περισσότερα κομμάτια από το UARS θα καταλήξουν στην... θάλασσα.

Πηγη:
star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου