Subscribe Twitter FaceBook

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Τώρα είναι η ώρα να τερματιστεί η κρίση»


Γ. Παπανδρέου: «Τώρα είναι η ώρα να τερματιστεί η κρίση»
Στη Σύνοδο Κορυφής προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις και ο Νικολά Σαρκοζί


 Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις που θα δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα και στην κρίση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τόνισε ότι πρόκληση της σημερινής Συνόδου είναι να σωθεί το ευρώ και να διασφαλιστούν τα κοινά ιδεώδη στην Ευρώπη. «Το ζητούμενο είναι η ειρήνη και η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη, καθώς και η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη χωρίς προκαταλήψεις για τους λαούς μας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπει μια τάξη, να καταστεί η οικονομία βιώσιμη και ισχυρή και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για το λαό και τη χώρα.

«Τώρα είναι η ώρα για την ευρωπαϊκή ηγεσία συλλογικά να λάβει αποφάσεις για να τερματιστούν οι αβεβαιότητες και η κρίση» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι πρέπει «να γυρίσουμε σελίδα και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για το καλύτερο μέλλον, την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών στην Ευρώπη».

Στη Σύνοδο Κορυφής προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Οχι λεπτομέρειες στη  Σύνοδο Κορυφής, μόνο η συνολική κατεύθυνση»

Η Σύνοδος Κορυφής θα καθορίσει την συνολική κατεύθυνση και όχι τις λεπτομέρειες, τόνισε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ «κουρεύοντας» τις προσδοκίες για οριστική και ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση χρέους το βράδυ της Τετάρτης και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα παραπεμφθεί σε επόμενες συνόδους.

«Είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια[...] Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση πρέπει να αποφασιστεί» είπε ο Γιούνκερ κινούμενος στην γραμμή Μέρκελ, που επίσης φρόντισε να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών για τη σημερινή Σύνοδο.

Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν τις συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων της ευρωζώνης και ιδιωτών πιστωτών για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της συμμετοχής των τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά προβλήματα» που πρέπει να ρυθμιστούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης, που θα διεξαχθεί αργότερα απόψε (Τετάρτη).

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και πολλές διαπραγματεύσεις για να γίνουν. Επομένως η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο περίπου πνεύμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξη του στη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ δήλωσε «είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει σήμερα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση πρέπει να αποφασιστεί».

Ερωτηθείς δε σχετικά με τον βαθμό της αισιοδοξίας του για την ύπαρξη αποφάσεων απάντησε χαρακτηριστικά: «αν δεν ήμουν πεπεισμένος, εδώ και πολύ καιρό δεν θα ερχόμουν πλέον, αν δεν ήμουν απολύτως βέβαιος, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα».

Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν ότι ο αρχικός στόχος της Συνόδου Κορυφής, που ήταν να δώσει μια «πλήρη απάντηση» στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης του χρέους, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να διαγραφεί ένα μέρος των πιστώσεων τους προς την Ελλάδα είναι δύσκολες.

Και δεν θα είναι αμέσως δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί η αυξημένη νέα δύναμη πυρός του Ταμείου Αρωγής για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Σχετικά με την Ιταλία, ο κ. Γιούνκερ διατήρησε την πίεση προς τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής με ένα λεπτομερή οδικό χάρτη για τα μέτρα που θα λάβει για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της.

«Οι Ιταλοί φίλοι μας γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή [...] απόψε, θα μας ανακοινώσουν ότι η Ιταλία θα καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς επίσης, και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι μια 'αναγκαιότητα'», τόνισε.

Πηγη:
tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου