Subscribe Twitter FaceBook

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Προς Μνημόνιο και η Ισπανία: Δάνειο με οροφή τα 100 δισ. αποφάσισε το Eurogroup

Σε υπογραφή Μνημονίου οδεύει φουλ ολοταχώς η Ισπανία, η οποία βρισκόταν εδώ και αρκετές ημέρες προ των πυλών της προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας.


Με την ανησυχία στις αγορές και την ευρωζώνη να έχουν χτυπήσει «κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες, η σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αποφάσισε -όπως διευκρινίζεται στην επίσημη ανακοίνωση- την παροχή δανείου ύψους έως 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ισπανικών τραπεζών από ορκωτούς λογιστές και διεθνείς ελεγκτές που βρίσκονται ήδη στην Ισπανία. 

Το Eurogroup, το οποίο κατέγραψε την «απόλυτη στήριξη» του στις προσπάθειες της Ισπανίας για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της ισπανικής κυβέρνησης με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξη Τύπου πριν το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι η Μαδρίτη ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη καθώς θα χρειαστεί κεφάλαια από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. «Δεν είναι bailout, είναι οικονομική στήριξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο ΙσπανόςΥΠΟΙΚ δεν αναφέρθηκε σε ακριβές ποσό αλλά αρκέστηκε να πει πως θα είναι υψηλό και θα προσφέρει ασφάλεια.

Με την Ισπανία να επιθυμούσε εξαρχής να αποφύγει την ενεργό ανάμειξη του ΔΝΤ στο πακέτο στήριξης, αποφασίστηκε (σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών που επικαλούνται διεθνή μέσα) το Ταμείο να μετάσχει στο σχέδιο έχοντας μόνο ρόλο επίβλεψης. Παράλληλα, η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν θα ζητήσει λιτότητα από την Ισπανία. Όπως τονίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις καθώς το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν τα δημοσιονομικά που παρέσυραν τις τράπεζες ενώ στην Ισπανία συμβαίνει το αντίθετο με τις τράπεζες να είναι αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, χωρίς μέχρι στιγμής -ευτυχώς- να συμπαρασύρουν προς τα κάτω και τα δημοσιονομικά της χώρας…
Πηγη:
star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου