Subscribe Twitter FaceBook

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΡΙΝΙΚΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη διόρθωσή του

Άρθρο του Dr. med. Bασίλη Παυλιδέλη, Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου, Εξειδικευμένου στη Ρινοπλαστική και Πλαστική του Ρινικού Διαφράγματος 

      
Το ρινικό διάφραγμα είναι το κεντρικό τμήμα του σκελετού της μύτης, χωρίζει δε τη μύτη στα δύο ρουθούνια της και διαμορφώνει συμμετρικά δεξιά και αριστερά του τις δύο ρινικές κοιλότητες, από τις οποίες εισέρχεται και εξέρχεται ο εισπνεόμενος ατμοσφαιρικός αέρας κατά τη διαδικασία της ομαλής αναπνοής. Όπως εξηγεί ο κ. Παυλιδέλης, αποτελεί το βασικό σύνδεσμο μεταξύ των διαφόρων δομικών στοιχείων της μύτης και έχει καθοριστική σημασία για τη λειτουργία (αναπνοή) και την αισθητική της (ομορφιά).


Εάν το ρινικό διάφραγμα είναι στραβό, παραμορφωμένο ή παρουσιάζει κάποια απόκλιση ονομάζεται σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα.




Εάν το ρινικό διάφραγμα, είναι στραβό, παραμορφωμένο ή παρουσιάζει κάποια απόκλιση από τη συμμετρία, τότε δεν είναι πλέον φυσιολογικό, ονομάζεται σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα και λέμε ότι το άτομο πάσχει από σκολίωση ρινικού διαφράγματος.
Όταν υπάρχει σκολίωση ρινικού διαφράγματος, τότε η μύτη παρουσιάζει δύο ασύμμετρες και άνισες ρινικές θαλάμες (κοιλότητες). Αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυσκολία στην αναπνοή, η οποία με τη σειρά της ενδεχομένως να προκαλεί ανεπιθύμητα προβλήματα υγείας. Όταν είναι στραβή ή άσχημη μία μύτη, πολύ συχνά είναι στραβό και το ρινικό διάφραγμά της. Αντίθετα όμως, όταν μία μύτη είναι πράγματι ωραία, πάραυτα, είναι πιθανό να είναι στραβό το ρινικό της διάφραγμα και να εμφανίζεται σκολίωση ρινικού διαφράγματος.

Το ρινικό διάφραγμα είναι ο βασικός σύνδεσμος μεταξύ των διαφόρων δομικών στοιχείων της μύτης και έχει καθοριστική σημασία για τη λειτουργία (αναπνοή) και την αισθητική της (ομορφιά).




Το άτομο με σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα, όπως επισημαίνει ο κ. Παυλιδέλης, αντιμετωπίζει συχνά, άλλοτε λίγα και άλλοτε πολλά από τα παρακάτω συμπτώματα: άσχημος ύπνος, ροχαλητό, πονοκέφαλος, ρινορραγίες, λαχάνιασμα, εύκολη και αδικαιολόγητη κόπωση, διαταραχή της όσφρησης, δυσφορία στην καθημερινότητα από συνεχώς ξηρή, μπουκωμένη ή και τελείως βουλωμένη μύτη, καθώς και φλεγμονές όπως ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ωτίτιδα και άλλα συμπτώματα. Όλα αυτά επειδή το άτομο με σκολιωτικό διάφραγμα αναγκάζεται να αναπνέει και από το στόμα ή μόνο από το στόμα.
Πρέπει να τονιστεί ότι για τα παραπάνω συμπτώματα του ρινικού διαφράγματος με σκολίωση, δεν ευθύνεται πάντοτε, αποκλειστικά και μόνο, το σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα. Πολλά από τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε οξεία και χρόνια αλλεργική ρινίτιδα, σε υπάρχοντες ρινικούς πολύποδες, σε υπερτροφικές ρινικές κόγχες και σε άλλες αιτίες.

H παλαιότερη αντίληψη ότι άτομα άνω των σαράντα ετών δεν επιτρέπεται να υποβληθούν σε εγχείρηση ρινικού διαφράγματος ή ρινοπλαστική, ανήκει πλέον στο παρελθόν, μετά την ανακάλυψη κατάλληλων,μοντέρνων χειρουργικών τεχνικών, ακτίνων Laser κλπ.


Εάν είναι δεδομένη η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, εάν η αναπνοή είναι προβληματική και εάν το άτομο υποφέρει από ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, τότε η προτεινόμενη αντιμετώπιση της κατάστασης είναι καταρχήν ο ευθειασμός του σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος και η μορφοποίησή του σε φυσιολογικό, με εγχείρηση πλαστικής του ρινικού διαφράγματος. Η εγχείρηση του ρινικού διαφράγματος, όπως μας εξηγεί ο κ. Παυλιδέλης,  αποσκοπεί στον ευθειασμό (ίσιωμα) του διαφράγματος. Όλες οι χειρουργικές τεχνικές εφαρμόζονται ενδορρινικά (μέσα στη μύτη), με πρόσβαση στο διάφραγμα, διαμέσου των ρουθουνιών. Έτσι, μόνο με εγχείρηση, το ρινικό διάφραγμα ισιώνεται και αποκτάται καλή και λειτουργική αναπνοή από τη μύτη, η οποία και θα συμβάλει στον αποκλεισμό και την εξαφάνιση των συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν το άτομο.


Για αλλαγή στην όψη της μύτης, δηλαδή για να γίνει ωραιότερη, απαιτείται ρινοπλαστική, όπου βεβαίως για να επιτύχει αυτή, απαραιτήτως πρέπει να γίνει και διόρθωση του ρινικού διαφράγματος.


Κατά την εγχείρηση σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, συμπληρωματικά και παράλληλα, πρέπει να γίνεται χειρουργικά, κατάλληλη διαμόρφωση των ρινικών κογχών, επειδή συχνά ευθύνονται και αυτές για τα συμπτώματα που παρατηρούνται, εάν είναι υπερτροφικές και το μέγεθός τους εμποδίζει τη διέλευση του ατμοσφαιρικού αέρα.
Η διόρθωση του σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος συνήθως δεν επιφέρει αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση της μύτης. Για αλλαγή στην όψη της μύτης, δηλαδή για να γίνει ωραιότερη, , απαιτείται ρινοπλαστική, υπογραμμίζει ο κ. Παυλιδέλης όπου βεβαίως για να επιτύχει αυτή, απαραιτήτως πρέπει να γίνει και διόρθωση του ρινικού διαφράγματος. Tο είδος της νάρκωσης η οποία εφαρμόζεται είναι τοπική, γενική ή συνδυασμός και των δύο.
Στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης πλαστικής του ρινικού διαφράγματος ή ρινοπλαστικής και για την εξασφάλιση ακόμη καλύτερης αναπνοής, πρόσφατα πραγματοποιείται μερική κογχεκτομή των κάτω ρινικών κογχών με λέιζερ - Laser CO2 ώστε, σε συνέργεια με τη διόρθωση του ρινικού διαφράγματος να επιτυγχάνεται ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα αναπνοής. Με τη χρήση Laser CO2 στη χειρουργική του ρινικού διαφράγματος επιτυγχάνεται μερική εξάχνωση των ρινικών κογχών, με αποτέλεσμα μείωση του μεγέθους τους. Έτσι μεγαλώνει ο ελεύθερος ενδορρινικός χώρος, βελτιώνεται η ροή του εισπνεόμενου αέρα και επιτυγχάνεται καλύτερη αναπνοή.


To Λέιζερ - Laser CO2 είναι ένα σύγχρονο μηχάνημα, προηγμένης τεχνολογίας, "εργαλείο" στα χέρια του έμπειρου χειρουργού, το οποίο παρουσιάζει πλεονεκτήματα έναντι άλλων χειρουργικών εργαλείων, για την πραγματοποίηση μιας ολοκληρωμένης εγχείρησης του ρινικού διαφράγματος.


Για συντομότερη και χωρίς προβλήματα ίαση της χειρουργημένης μύτης και για να διασφαλιστεί η επιτυχία της επέμβασης συνιστάται ελάχιστη ομιλία, ελαφρά τροφή, αποφυγή βίαιων κινήσεων χειλιών και προσώπου, ύπνος με υψηλό προσκέφαλο και ελαφρά σωματική εργασία τις πρώτες 3 - 4 εβδομάδες. O χειρουργημένος πρέπει να αποφεύγει επί 1 μήνα την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή στο ισχυρό ψύχος, καθώς και τη συμμετοχή στα σπορ. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα παιχνίδια με παιδιά και σε ό,τι άλλο μπορεί να τραυματίσει τη μύτη κατά την περίοδο της ίασης. Tο αλκοόλ και το κάπνισμα επιδρούν αρνητικά, γι' αυτό πρέπει κανείς να τα αποφεύγει.

Σοβαρές επιπλοκές κατά κανόνα δεν παρατηρούνται. Σπάνια μπορεί να επακολουθήσει μικρή αιμορραγία, η οποία σταματά συνήθως μόνη της ή αντιμετωπίζεται εύκολα. Τυχόν μόλυνση προλαμβάνεται με τη χορήγηση κατάλληλου αντιβιοτικού, αμέσως μετά την επέμβαση. Tραυματισμός των δακρυϊκών πόρων ή της βάσης του κρανίου θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, τουλάχιστον από έμπειρο χειρουργό.

Όμορφη μύτη,

                 ελεύθερη αναπνοή !


Το κόστος της εγχείρησης αυτής διαμορφώνεται από το κόστος της κλινικής (προεγχειρητικός έλεγχος, χειρουργείο και νοσηλεία), την αμοιβή του αναισθησιολόγου και την αμοιβή του χειρουργού (εγχείρηση και μετεγχειρητική παρακολούθηση). Επειδή επιτυγχάνεται αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, μέρος των εξόδων της επέμβασης αναλαμβάνει το ασφαλιστικό του ταμείο. Στην περίπτωση που ο ασθενής διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση υγείας, αυτή αναγνωρίζει και αναλαμβάνει ολόκληρο το κόστος της επέμβασης.

Πηγη:
briefingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου