Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Οι ελληνικές εκλογές πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ

Στις εκλογές στην Ελλάδα είναι αφιερωμένα πολλά πρωτοσέλιδα διεθνών ΜΜΕ που επισημαίνουν τη σημασία του αποτελέσματος για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά γενικότερα και το μέλλον του ευρώ.


Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας "The Observer", σημειώνει πως "όλοι εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουν πως οι επιλογές τους σήμερα είναι ανάμεσα σε βασανιστικά μέτρα λιτότητας και μία έξοδο από την ζώνη του ευρώ".

Το κύριο άρθρο στην ιστοσελίδα του BBC υπογραμμίζει ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα καθώς από το σημερινό αποτέλεσμα θα κριθεί εάν πρόκειται η χώρα να παραμείνει στην ζώνη του κοινού νομίσματος.

Οι κύριοι αντίπαλοι, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαρατίθενται για τη συνέχιση του σκληρού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. ή την καταγγελία του και την υιοθέτησει κοινωνικών μέτρων με τις αντίστοιχες δαπάνες.

Σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό πρόγραμμα απορριφθεί -σημειώνει το BBC- οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι θα σήμαινε και πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.

"Οι κάλπες άνοιξαν στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα μπορεί να καθορίσει το μέλλον του ευρώ", τονίζει σε άρθρο το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας πως η "καταχρεωμένη Ελλάδα" αποφασίζει εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ ή να βγει από το κοινό νόμισμα, προκαλώντας ενδεχομένως τη διάλυση της Ευρωζώνης στο σύνολό της.

Στις εκλογές που κύριο θέμα αποτελεί εάν επιθυμούν οι πολίτες να προχωρήσουν με τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα που ζητάνε οι δανειστές της χώρας, το "ριζοσπαστικό αριστερό" ΣΥΡΙΖΑ και η "Συντηρητική παράταξη" της ΝΔ κατέγραφαν στις δημοσκοπήσεις ποσοστά πολύ κοντά το ένα με το άλλο κόμμα, υπογραμμίζει ακόμα το Reuters.

Το σημερινό αδιέξοδο για την Ελλάδα οφείλεται τόσο στα δεινά που αντιμετωπίζει με την οικονομία της η χώρα όσο και στο παρηκμασμένο πολιτικό της σύστημα, υπογραμμίζει το κύριο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde, η οποία πραγματοποιεί μεγάλο αφιέρωμα τόσο για τις σημερινές κρίσιμες εκλογές στη χώρα, όσο και για τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN πραγματοποιεί επίσης αναλυτικό ρεπορτάζ για την Ελλάδα με αφορμή τις σημερινές επαναληπτικές εκλογές στη χώρα.

"Η Ελλάδα ψηφίζει σήμερα, με το εκλογικό αποτέλεσμα να ενδέχεται να επηρεάσει την πορεία της εντός Ευρωζώνης, αλλά ενδέχεται να έχει και σημαντικές επιπτώσεις στη παγκόσμια οικονομία".

Στην περίπτωση που επιτευχθεί κυβέρνηση συνασπισμού με πρώτο κόμμα τη συντηρητική παράταξη, Νέα Δημοκρατία, η Ελλάδα θα προχωρήσει πιθανότατα με τα μέτρα περιορισμού των δημόσιων δαπανών , όπως έχει ζητηθεί από την τρόικα, σημειώνει ακόμα το CNN.

Σε περίπτωση που επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με υψηλά ποσοστά και επιμείνει για την μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, οι αγορές θα αρχίσουν να κινούνται στους ρυθμούς μία άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, καταλήγει η ανάλυση του CNN.

Το βρετανικό People τιτλεί "It is D-Day for Greece" -Ημέρα “D” για την Ελλάδα - με το γράμμα “D” να αναφέρεται στη δραχμή. Όποιο και να είναι το σημερινό αποτέλεσμα των εκλογών, επισημαίνει το άρθρο, οι Έλληνες έχουν μπροστά τους δύσκολα χρόνια.

Την ίδια ώρα, οι Times της Νέας Υόρκης εμφανίζονται απαισιόδοξοι, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες πάνε στις κάλπες, ενώ παραμένει ο φόβος ότι κανείς δεν θα κερδίσει, με την έννοια της τιτάνιας προσπάθεια που απαιτείται για την επίλυση των τεράστιων οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της χώρας.

Ο Τύπος στην Κύπρο

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι σήμερα στραμμένο στην Ελλάδα, όπου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, οι πιο κρίσιμες, όπως χαρακτηρίζονται, στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, αναφέρει σήμερα το πρωί το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).

Από το αποτέλεσμα των κρίσιμων εκλογών θα διαφανεί, σύμφωνα με το ΡΙΚ, κατά πόσον η Ελλάδα θα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Οι εκλογές, επισημαίνεται, διεξάγονται υπό τις απειλές και τις κλιμακούμενες πιέσεις ευρωπαϊκών χωρών και οργανισμών, που αγωνιούν και ανησυχούν έντονα από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εξέλιξη η οποία θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις όχι μόνον στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Η εφημερίδα "Πολίτης", αναφερόμενη στις εκλογές, γράφει "Τι βγάζουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις" και προσθέτει πολλά και διφορούμενα για την πρωτιά. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αγωνιούν ο κόσμος και η Ευρώπη.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Η Ελλάδα σήμερα στις κάλπες" γράφει ότι οι επαναληπτικές εκλογές θεωρούνται κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και ότι "οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής".

Για την "Σημερινή" όλη η Ευρώπη είναι με το βλέμμα στραμμένο στις σημερινές εκλογές. Στον κύριο τίτλο της, η εφημερίδα γράφει: "Το καράβι της Ευρωζώνης …περνά από την Ελλάδα".

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Η Κυριακή της Ελλάδος, σε επιφυλακή κυβερνήσεις και τράπεζες".Η εφημερίδα τονίζει ότι σήμερα "δεν κρίνεται μόνο το μέλλον της Ελλάδος, αλλά και της ευρωζώνης και προπάντων της Κύπρου".

Η "Αλήθεια" με τίτλο: "Αχ Ελλάδα, μάνα μου…" γράφει ότι οι Έλληνες ψηφίζουν στις κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών και ότι ενώπιον των ψηφοφόρων τίθενται "ιστορικά διλήμματα". Σημειώνει επίσης ότι κρίνεται το μέλλον του ενιαίου νομίσματος και ότι αποφάσεις στην Κύπρο θα ληφθούν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η εβδομαδιαία "Καθημερινή" της Κύπρου έχει τίτλο "Εκλογές χωρίς αύριο στην Ελλάδα". Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι ελληνικές κάλπες "βάζουν σε στενωπό" την Κύπρο, που μέχρι την Πέμπτη πρέπει να βρει το αναγκαίο χρήμα.

Πηγη:
nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου