Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Δευτέρα μεσημέρι ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης αρχίζει το
μεσημέρι η διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα των διερευνητικών εντολών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας θα καλέσει τον αρχηγό του κόμματος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό και θα του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Προηγουμένως θα δεχτεί τον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής κ. Β. Πολύδωρα ο οποίος θα τον ενημερώσει για τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.
Αμέσως μετά αρχίζει ο νέος κύκλος των διερευνητικών εντολών, αφού και το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος (έως τώρα οι εκτιμήσεις δίνουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ) αναλαμβάνει αμέσως να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα κόμματα και να διαπιστώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Η διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις ημέρες και σ΄ αυτό το διάστημα αναμένεται να υπάρξουν διεργασίες ανάμεσα στα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα είχαν τονίσει την ανάγκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η χώρα δεν μπορεί να αντέξει και τρίτες εκλογές.
Εάν δεν διαπιστωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση τις δηλώσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων ή δηλώσεις μεμονωμένων βουλευτών η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Παπούλιας οφείλει να παραδώσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος (οι έως τώρα εκτιμήσεις δίνουν δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ) για τρεις ημέρες.
Εάν και η δεύτερη προσπάθεια οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά την πάροδο του τριημέρου τότε ανατίθεται η διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος (έως τώρα οι εκτιμήσεις δίνουν το ΠαΣοΚ τρίτο κόμμα).
Η πρόθεση των πολιτικών αρχηγών, περιλαμβανομένου και του κ. Αλ. Τσίπρα, είναι να σχηματισθεί οπωσδήποτε κυβέρνηση, αφού ο τόπος δεν αντέχει την ακυβερνησία. Οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης έχουν κάνει λόγο για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.
Πάντως αν και η τρίτη διερευνητική εντολή δεν φέρει αποτέλεσμα σχηματισμού κυβέρνησης τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (μετά το 9ήμερο ή λιγότερες ημέρες των διερευνητικών εντολών) οφείλει να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων για να γίνει μία τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που θα τύχει της εμπιστοσύνης της Βουλής.
Πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν να μην χρειασθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αφού με τις έως τώρα εκτιμήσεις ΝΔ και ΠαΣοΚ λαμβάνουν από κοινού 159 έδρες.

Πηγη:
blog.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου