Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που κάνει τις γυναίκες ευτυχισμένες

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να αναζητούν την ευτυχία σε υλικά αγαθά και να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για να τα αποκτήσουν.


Από ό,τι φαίνεται όμως δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, καθώς για την ευτυχία, τουλάχιστον στις γυναίκες, αρκεί ένα και μόνο γονίδιο.

Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, η χαμηλή έκφραση του γονιδίου ΜΑΟΑ προκαλεί θετικά συναισθήματα στις γυναίκες. Στους άντρες, όμως, ασκεί ακριβώς την αντίθετη δράση, καθώς σχετίζεται με την επιθετικότητα.

«Είναι το πρώτο γονίδιο της ευτυχίας που εντοπίζεται στις γυναίκες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χένιαν Τσεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Κολεγίου Δημοσίας Υγείας του πανεπιστημίου.

Το γονίδιο ΜΑΟΑ ρυθμίζει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που διασπά τη σεροτονίνη, τη ντοπαμίνη και άλλες «χημικές ουσίες της ευφορίας» στον εγκέφαλο.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την έκφραση του γονιδίου σε 193 γυναίκες και 152 άνδρες, που είχαν επίσης συμπληρώσει ειδικά ερωτηματολόγια για την ευτυχία που ένιωθαν.

Οι γυναίκες που διέθεταν έστω και ένα αντίγραφο από τον τύπο του ΜΑΟΑ με χαμηλή έκφραση, ανέφεραν πως είναι πολύ πιο ευτυχισμένες απ’ όσες δεν διέθεταν καμία.

Όσο για τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ενδεχομένως να οφείλεται στην τεστοστερόνη, η οποία μπορεί να μετριάζει την θετική επίδραση του ΜΑΟΑ στους άνδρες.

Οι ερευνητές εξέφρασαν έκπληξη για τα ευρήματά τους, διότι η χαμηλή έκφραση του ΜΑΟΑ έχει σχετισθεί με προβλήματα, όπως ο αλκοολισμός, η επιθετικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά, κατά τον δρα Τσεν.

«Εξαιτίας αυτών των συσχετίσεων, αποκαλείται ακόμα και “γονίδιο του πολεμιστή” από ορισμένους επιστήμονες», εξήγησε. «Ωστόσο η μελέτη μας δείχνει πως στις γυναίκες τουλάχιστον, έχει και μια πολύ πιο φωτεινή πλευρά».

Προγενέστερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν κατά 35%-50% την ευτυχία των ανθρώπων. Ωστόσο, όπως τόνισε ο επικεφαλής τηε έρευνας η ευτυχία δεν καθορίζεται από μόνο ένα γονίδιο, ούτε από μια ομάδα γονιδίων, αλλά από το συνδυασμό των γονιδίων με τις εμπειρίες της ζωής.

Πηγη:
newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου