Subscribe Twitter FaceBook

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Επειγόντως απεργία στο Βήμα ζητούν οι εργαζόμενοι

Επείγουσα επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ και τα λοιπά σωματεία του Τύπου απέστειλε το πρωί του Σαββάτου ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην εφημερίδα Το Βήμα, Τάσος Αναστασιάδης, ζητώντας να κηρυχθεί επειγόντως απεργία στο Βήμα.


Αναλυτικά η επιστολή:

Επειγουσα επιστολή εκπροσώπου του Βήματος προς τα σωματεία τύπου, 11/12/2010 πρωί
Επειγουσα επιστολή εκπροσώπου του Βήματος προς τα σωματεία μας.
ΥΠΕΡΕΠΕΙΓΟΝ
Προς ΕΣΗΕΑ και τα άλλα σωματεία του τύπου
Από Τάσο Αναστασιάδη, εκπρόσωπο εργαζομένων Βήματος
Θέμα Ανάγκη να κηρυχτεί επειγόντως απεργία στο Βήμα
Ημερομηνία: 11/12/2010, πρωί

Συνάδελφοι,
Είναι εξαιρετικά κρίσιμες οι στιγμές για όλο τον κλάδο, και ίσως και ακόμα πιο πέρα, και σε εμάς έλαχε ο κλήρος να αποτελέσουμε το τεστ των εργοδοτών από τον Πρόεδρό τους.

Σας έχουμε κοινοποιήσει το ψήφισμα της χθεσινής μας συνέλευσης, που υιοθετήθηκε ομόφωνα(χωρίς κανένα κατά, κανένα λευκό, καμία αποχή). Κάτω από τις αντίξοες για τους εργαζομένους συνθήκες που φρόντισε ο αρχηγός των εκδοτών να δημιουργήσει (με εξαπάτηση των εργαζομένων του, της ΕΣΗΕΑ και της κοινωνίας), για να πετάξει στο δρόμο εργαζόμενους, οι αποφάσεις των εργαζομένων στο Βήμα πρέπει να βρουν επειγόντως τη στήριξη των σωματείων μας.

Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες εν μέσω Σαββατοκύριακου να χαραχτεί ολοκληρωμένη αγωνιστική γραμμή απέναντι στα αφεντικά (απολύσεις, συμβάσεις, μειώσεις, επιχειρησιακά σωματεία), αλλά το ελάχιστο και υπερεπείγον είναι να καλύψετε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων στο Βήμα που λένε ότι δεν μπορούν να δουλέψουν με πεθαμένους ανθρώπους στα διπλανά τους γραφεία. Δεν μπορεί αυτό να είναι απλώς μια παραξενιά δική μας. Πρέπει να είναι η έκφραση όλου του κλάδου και, άρα, χρειάζεται την επικύρωση των σωματείων μας.

Σας ζητάμε άρα επειγόντως να κηρύξετε αμέσως απεργία στο Βήμα και, ακόμα και αν δεν μπορείτε να συζητήσετε ολοκληρωμένα τις προτάσεις όλων των εργαζομένων στο Βήμα, θα πρέπει τουλάχιστον να καλύψετε την απεργία μας έως ότου οργανώσετε ολοκληρωμένες συνεδριάσεις των οργάνων σας. Μη μας αφήσετε μόνους μας στο έλεος του αρχηγού των αφεντικών. Οι έκτακτες συνθήκες που φρόντισε ο τελευταίος να μας επιβάλει, για να μας αδυνατίσει, απαντιούνται με επίσης έκτακτα μέτρα από τη μεριά των εργαζομένων και των σωματείων μας, ήδη από σήμερα.
Δεν πρέπει να αφήσουμε τη γραμμή Αλαφούζου να περάσει και στον ΔΟΛ -όπου άλλωστε δεν έχει καμία απολύτως οικονομική δικαιολογία: είναι απλώς πολεμική διακήρυξη ισχύος από τον αρχηγό των εκδοτών ενάντια στους εργαζόμενους. Δεν χρειαζόμαστε άλλους πεθαμένους ήρωες, αλά Sky. Πρέπει να κρατήσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπειά μας. Οι εργαζόμενοι στο Βήμα το δηλώνουν ευθέως.
Είμαστε σίγουροι ότι τα σωματεία μας θα σταθούν στο ύψος τους

Συναδελφικά
Τάσος Αναστασιάδης
Εκπρόσωπος εργαζομένων στο Βήμα

Το χρονικό των γεγονότων

Πριν φτάσουμε στην ανωτέρω επιστολή, είχαν προηγηθεί, την Παρασκευή, οι δραματικές εξελίξεις στον ΔΟΛ, με τους εργαζομένους στην εφημερίδα Το Βήμα να καταγγέλουν ότι εξαπατήθηκαν, με τελικό σκοπό να απολυθούν!

Μετά τις 21 απολύσεις που ανακοινώθηκαν, οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ αποφάσισαν, κατόπιν έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Μιχαλακοπούλου 80, να πραγματοποιήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του Οργανισμού.

Η απεργία διαρκείας σε όλα τα μέσα του ΔΟΛ θα ξεκινήσει από την προσεχή Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου.

Ομάδα εργαζομένων, η οποία ξεκίνησε για τα τυπογραφεία της εφημερίδας, με σκοπό να προλάβει να μπλοκάρει την εκτύπωση του κυριακάτικου Βήματος, δεν το έπραξε τελικά, καθώς οι λοιποί εργαζόμενοι έκριναν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άτοπο.

Προηγουμένως, η ανακοίνωση των απολύσεων στο Βήμα είχε έρθει να επιβεβαιώσει τη σχετική έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο διευθυντής της εφημερίδας, Π. Καψής, είχε αρνηθεί να διαψεύσει τις φημολογίες σε σχετικό ερώτημα που ετέθη από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στην εφημερίδα, Τάσο Αναστασιάδη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης:

«Η Γενική Συνέλευση του Βήματος, που συνεκλήθη επειγόντως, όταν ξεκίνησαν πάλι ξαφνικές απολύσεις, παραβιάζοντας τις συμφωνίες της εργοδοσίας με τα σωματεία μας και πετώντας στα σκουπίδια την επίσης ομόφωνη απόφασή μας της Γενικής Συνέλευσης της 27/11/2010, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1) Κηρύσσεται διαρκής γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο και αδυνατούμε να δουλέψουμε σε οποιοδήποτε έντυπο ή ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος και του Ίντερνετ, ένθετα, κλπ.
2) Ζητάμε από τα σωματεία μας να κηρύξουν αμέσως απεργία διαρκείας στο Βήμα και σε όλα τα τμήματά του (ένθετα, Ίντερνετ, pdf, κλπ.), έως ότου η εργοδοσία πάρει πίσω όλες τις απολύσεις και καταβάλει και όλους τους μισθούς για τις ημέρες που θα χρειαστεί με υπαιτιότητα της εργοδοσίας να απεργήσουμε.
Επίσης, ζητάμε από τα σωματεία μας να προωθήσουν την έμπρακτη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο (Νέα, Εξέδρα, in.gr, ΒήμαFM, κλπ.), το οποίο στην πράξη δεν μπορεί να σημαίνει παρά απεργία σε όλο τον ΔΟΛ.
3) Κάνουμε έκκληση στα αδελφά σωματεία της παραγωγής μετά το δικό μας στάδιο, να κόψουμε την κυκλοφορία του τωρινού Κυριακάτικου, που με εξαπάτηση μας έβαλαν να ετοιμάσουμε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι συνηθίζεται, ακριβώς για να μας απολύσουν χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οργανώσουμε αυτό τον αγώνα και θα ακολουθήσει και έκκληση συμπαράστασης προς την κοινωνία να μην αγοράσει το Βήμα της Κυριακής μεθαύριο.
4) Ζητάμε από τα σωματεία μας να ακολουθήσουν τον ίδιο αγωνιστικό δρόμο σε όλα τα μαγαζιά που παραβιάζουν συμβάσεις και απολύουν ομαδικά.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα (με κανένα κατά, κανένα άκυρο, κανένα λευκό)».

Αναλυτικά η Απόφαση-Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης

Απόφαση - Ψήφισμα, Γενική Συνέλευση του Βήματος, 10/12/2010
Γενική Συνέλευση του Βήματος, 10/12/2010

Απόφαση – Ψήφισμα

Η Γενική Συνέλευση του Βήματος, που συνεκλήθη επειγόντως όταν ξεκίνησαν πάλι ξαφνικές απολύσεις, παραβιάζοντας τις συμφωνίες της εργοδοσίας με τα σωματεία μας και πετώντας στα σκουπίδια την επίσης ομόφωνη απόφασή μας της Γενικής Συνέλευσης της 27/11/2010, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1) Κηρύσσεται διαρκής γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο και αδυνατούμε να δουλέψουμε σε οποιοδήποτε έντυπο ή ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος και του ιντερνέτ, ένθετα, κλπ.

2) Ζητάμε από τα σωματεία μας να κηρύξουν αμέσως απεργία διαρκείας στο Βήμα και σε όλα τα τμήματά του (ένθετα, ιντερνέτ, pdf, κλπ.), έως ότου η εργοδοσία πάρει πίσω όλες τις απολύσεις και καταβάλει και όλους τους μισθούς για τις ημέρες που θα χρειαστεί με υπαιτιότητα της εργοδοσίας να απεργήσουμε.

Επίσης ζητάμε από τα σωματεία μας να προωθήσουν την έμπρακτη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο (Νέα, Εξέδρα, in.gr, ΒήμαFM, κλπ.), το οποίο στην πράξη δεν μπορεί να σημαίνει παρά απεργία σε όλο τον ΔΟΛ.

3) Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην κυκλοφορήσει το Βήμα της Κυριακής μεθαύριο, ιδιαίτερα κάνοντας έκκληση στα αδελφά σωματεία της παραγωγής μετά το δικό μας στάδιο να κόψουμε την κυκλοφορία του τωρινού Κυριακάτικου που με εξαπάτηση μας έβαλαν να ετοιμάσουμε πολύ νωρίτερα απ’ό,τι συνηθίζεται ακριβώς για να μας απολύσουν χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε.

4) Ζητάμε από τα σωματεία μας να ακολουθήσουν τον ίδιο αγωνιστικό δρόμο σε όλα τα μαγαζιά που παραβιάζουν συμβάσεις και απολύουν ομαδικά.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα (με κανένα κατά, κανένα άκυρο, κανένα λευκό).



protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου