Subscribe Twitter FaceBook

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Καφές: Ποιοι πρέπει να τον αποφεύγουν

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που δείχνουν πως ο καφές παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Με την προϋπόθεση βέβαια να καταναλώνεται με μέτρο και χωρίς να προσθέτουμε ζάχαρη ή γάλα. Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ δεν συνιστάται για ορισμένους ανθρώπους.

Καφές: Ποιοι πρέπει να τον αποφεύγουν και γιατί

  • H διεγερτική καφεΐνη καθιστά τον καφέ απαγορευτικό για άτομα που πάσχουν από χρόνια αϋπνία. Το λέει καιμελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine. Η κατανάλωση καφέ έως και 6 ώρες πριν ξαπλώσουμε μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας.
  • Οι πάσχοντες από διαβήτη και δεν λαμβάνουν θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν βάλουν τον καφέ στη ζωή τους. Η κατανάλωση καφέ (με ή χωρίς καφεΐνη) συνοδεύεται από την κατανάλωση γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη μειώνεται η ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. Και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν πάνω από το αναμενόμενο όριο.
  • Αμφιλεγόμενο ζήτημα παραμένει η κατανάλωση καφέ από παιδιά και εφήβους. Ο FDA δεν έχει καταλήξει σε οδηγία για την επιτρεπόμενη κατανάλωση καφεΐνης από παιδιά και εφήβους (για τους υγιείς ενήλικες το προτεινόμενο όριο είναι τα 400 mg την ημέρα, περίπου 4-5 φλιτζάνια), όμως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν συνιστά την κατανάλωση καφεΐνης και άλλων διεγερτικών από παιδιά και εφήβους.
  • Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Menopause, ο καφές μπορεί να εντείνει τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση στις γυναίκες μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης.
  • Το γονίδιο CYP1A2 καθορίζει πόσο γρήγορα μεταβολίζει ο οργανισμός μας την καφεΐνη. Ορισμένα άτομα διαθέτουν μια παραλλαγή του γονιδίου που τους καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητους στην επίδραση της καφεΐνης κι έτσι μπορεί να εκδηλώσουν υπερβολική νευρικότητα ή απότομη αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης μετά την κατανάλωση μίας μόλις κούπας καφέ.

 

 https://www.tromaktiko.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου