Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Μερική έκλειψη ηλίου στις 04/01



Μερική έκλειψη ηλίου θα σημειωθεί το πρωί της Τρίτης (04/01) και οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το φαινόμενο, εφόσον το επιτρέψουν οι κατά τόπους, καιρικές συνθήκες.
Ειδικότερα, στην Αθήνα,
η έκλειψη θα αρχίσει στις 8:57 και θα διαρκέσει έως τις 11:58, με αποκορύφωμα στις 10:23, όταν η Σελήνη θα καλύψει περίπου τα δύο τρίτα του δίσκου του Ήλιου. Όμως, αν θέλετε να παρακολουθήσετε το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο, χρειάζεται προσοχή ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στα μάτια σας.
Για την καλύτερη και την ασφαλέστερη παρακολούθηση της έκλειψης, στην Αθήνα, από τις 9 το πρωί της Τρίτης, μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι θα έχουν τοποθετήσει τηλεσκόπια στη είσοδο του Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδειου.
Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στην άμεση παρακολούθηση του φαινομένου, με γυμνά μάτια, μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμα και τύφλωση, λόγω καταστροφής των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.
Η ζημιά από την υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία είναι "ύπουλη", επειδή γίνεται χωρίς να συνοδεύεται από αίσθημα πόνου, ενώ καθίσταται αντιληπτή μετά από μερικές ώρες, όταν ίσως να είναι αργά πια.
Ο ασφαλέστερος τρόπος για άμεση παρατήρηση είναι η χρήση ειδικά σχεδιασμένων ηλιακών φίλτρων, τα οποία πρέπει να είναι τοποθετημένα στον εξοπλισμό των τηλεσκοπίων, των κιαλιών ή των ειδικών γυαλιών, ενώ τα απλά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν την αναγκαία προστασία

cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου