Με τον όρο «πανδημία γρίπης χαρακτηρίζεται μία επιδημία με παγκόσμια εξάπλωση που
προκαλείται από ένα νέο ιό της γρίπης και προσβάλλει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει ανοσία στον ιό.
Α. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ
Τι είναι ο νέος ιός γρίπης Α(Η1Ν1)v
• Ο νέος ιός της γρίπης A(H1N1)v που απομονώθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα, είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει και τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια που προέρχονται από ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων.
Συμπτώματα που προκαλούνται από το νέο ιό
• Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν:
o αιφνίδια έναρξη πυρετού -συνήθως πάνω από 38 0C – και
o συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος)
o πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος κλπ, ενώ
o μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα συμπτώματα, όπως έντονο αίσθημα κόπωσης και σπανιότερα διάρροια και έμετοι κυρίως στα νεότερης ηλικίας παιδιά
• Ο ιός μπορεί να προσβάλει και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει πνευμονία.
• Ανοσοκατασταλμένα άτομα, έγκυες, βρέφη, άτομα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος και ηλικιωμένοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές.
Τρόποι μετάδοσης του ιού
Ο νέος ιός γρίπης A(H1N1)v μεταδίδεται με τους ίδιους τρόπους που μεταδίδεται και η εποχική γρίπη:
• μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται ή μιλάει, αλλά και
έμμεσα με την επαφή με μολυσμένα χέρια ή άψυχα αντικείμενα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες και μέσω αυτών υπάρχει δευτερογενής μετάδοση σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτές. Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μολύνονται γιατί με τα χέριά τους αγγίζουν το στόμα, την μύτη ή τα μάτιά τους.
Μεταδοτικότητα του ιού
Η περίοδος μεταδοτικότητας της γρίπης από το νέο ιό Α(Η1Ν1)v, σύμφωνα με τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι από μια ημέρα πριν έως και επτά ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Σημειώνεται ότι η περίοδος μεταδοτικότητας μπορεί να είναι πιο παρατεταμένη στα παιδιά και ανοσοκατασταλμένα άτομα
Το top 10 των τροφών «εξολοθρευτών» της γρίπης 1. Ακτινίδιο 2. Πορτοκάλι 3. Μοβ λάχανο
4.Πιπεριά 5.Θαλασσινά 6.Μούρα – Βατόμουρα 7.Ξηροί καρποί 8. Σαρδέλες 9.Μπρόκολο 10. Σπανάκι
Βιταμίνη C : Ισχυρότατη συσχέτιση της βιταμίνης C με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και των άλλων συστημάτων του οργανισμού. Συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Πού θα τη βρείτε: Στα ακτινίδια, στα μπρόκολα, στις φράουλες, στα πορτοκάλια, στα μανταρίνια, στα σταφύλια, στα φραγκοστάφυλα, στις πιπεριές, στο σπανάκι, στα λεμόνια.
Βιταμίνη Α: συμβάλλει στην αμυντική των μεμβρανών του αναπνευστικού συστήματος
Πού θα τη βρείτε καρότα , κολοκύθα με έντονο πορτοκαλί χρώμα, σπανάκι, λάχανο, αχλαδιά και μήλα
Ψευδάργυρος : Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού μας.
Πού θα τον βρείτε Καλές πηγές αποτελούν τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά.
Βιταμίνη Ε : Πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό που προστατεύει τον οργανισμό μας από τη δράση των ελευθέρων ριζών που προσβάλλουν τα κύτταρα του οργανισμού και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πού θα τη βρείτε Κυρίως στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, και σε ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια.
Αντιοξειδωτικά : Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, που είτε εισέρχονται στον οργανισμό μας είτε παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας έτσι τα κύτταρά μας πολύ πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις.
Πού θα τα βρείτε • Σε λαχανικά: Πορτοκαλί κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο, πορτοκαλί πιπεριά, κρεμμύδι, μοβ λάχανο, ντομάτα. • Σε φρούτα: Εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μάνγκο, πορτοκάλια, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια, ακτινίδια, φλοιός μήλου, ρόδι. • Στα έλαια: Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο. • Σε αλκοοολούχα ποτά: Κόκκινο κρασί, μπίρα. • Σε ξηρούς καρπούς: Καρύδια, αμύγδαλα. • Στο σουσάμι. • Στο ταχίνι. • Στο πράσινο τσάι. • Στη μαύρη σοκολάτα. • Στο χαλβά από ταχίνι.
Σίδηρος : επίσης σημαντικό στοιχείο για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος . ο σίδηρος ζωικής προέλευσης απορροφάται καλύτερα από ότι ο σίδηρος φυτικής προέλευσης.
Πού θα το βρειτε: Συκώτι και άλλα κρέατα , θαλασσινά , ξηροί καρποί , αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες βερίκοκα και δαμάσκηνα, φασόλια , πράσινα φυλλώδη λαχανικά , ψωμιά και δημητριακά ολικής άλεσης , σόγια .
Φυλλικό οξύ : Εμπλέκεται σε ποικίλες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και άνθρωποι που έχουν έλλειψη σε αυτό, όπως για παράδειγμα όσοι έχουν το στίγμα μεσογειακής αναιμίας, παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις.
Πού θα το βρειτε Κυρίως στα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα, στο σπανάκι, το μπρόκολο, τη μαγιά μπίρας, το συκώτι.
Σκόρδο : Έχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ιών. Η αλικίνι που σχηματίζεται όταν συνθλίβεται το σκέλος του ωμού σκόρδου εμποδίζει τους ιούς να εισβάλουν και να βλάπτουν τους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού στους οποίους επιτίθεται.
Και το νερό προστατεύει
Το νερό αποτελεί ένα ζωτικό συστατικό, επειδή είναι βασικό δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Φαίνεται, όμως, ότι η επαρκής πρόσληψή του βελτιώνει σημαντικά και την εν γένει αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθά να αποβάλλουμε τις άχρηστες ουσίες που μεταβολίζονται στο
σώμα μας.
Για να μη σας πιάσει η γρίπη στον ύπνο...
Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς, γιατί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες χάνουν για το επόμενο τριήμερο το 1/3 των κανονικών δυνάμεων του ανοσοποιητικού τους και γίνονται πιο ευάλωτοι σε ιώσεις.
Το μενού «σύμμαχος» της υγείας
• Τρώτε τουλάχιστον 2-3 φρούτα την ημέρα.
• Συνοδεύετε τα κυρίως γεύματά σας με 1 σαλάτα.
• Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (όπως σολομό, σκουμπρί, μπακαλιάρο).
• Από κρέας προτιμάτε το άπαχο, π.χ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα, μοσχάρι φιλέτο άπαχο και συκώτι.
• Μην ξεχνάτε τις ζεστές δυναμωτικές σούπες λαχανικών και την παραδοσιακή κοτόσουπα.
• Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης.
• Αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, καρύδια, βραζιλιάνικα φιστίκια.
• Προτιμάτε, αντί για βούτυρο, φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, τόσο για το φαγητό όσο και για το μαγείρεμα. • Πίνετε αρκετά υγρά, όχι μόνο νερό, αλλά και φρεσκοστυμ¬μένους χυμούς φρούτων και λαχανικών.
Πίνοντας 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτο¬καλιού έχετε υπερκαλύψει την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C που χρειάζεστε
αλκοολ «Κάντε κράτει» . κορεσμένο λίπος : εμποδίζει την ανοσολογική αντίδραση
Για να μην κάνει η γρίπη… γλέντι εις βάρος σας, πάρτε τα μέτρα σας και αντιμετωπίστε εγκαίρως τον «εχθρό».
angelz
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου