Subscribe Twitter FaceBook

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Βιβλίο επεστράφη στη βιβλιοθήκη μετά από 122 χρόνια

Ένα σπάνιο αντίτυπο βιβλίου του Δαρβίνου επιστράφηκε στη δανειστική βιβλιοθήκη του Σύδνεϋ με 122 χρόνια καθυστέρηση.


Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του βιβλίου "Εντομοφάγα Φυτά " του Κάρολου Δαρβίνου, την οποία είχε δανείσει η βιβλιοθήκη Κάμντεν στις 30 Ιανουαρίου του 1889.
Η διευθύντρια των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης Κάθριν Μπαζέτ-Τζούλεφ είπε στην τοπική εφημερίδα Macarthur Chronicle αυτή την εβδομάδα ότι το πρόστιμο κανονικά θα ανερχόταν σε 35.000 δολάρια Αυστραλίας (37.000 δολάρια ΗΠΑ) αλλά οι βιβλιοθηκάριοι είναι τόσο ευτυχείς που το βιβλίο επεστράφη στο ράφι του, που αφήνουν κατά μέρος το πρόστιμο.
Επί 50 χρόνια το βιβλίο είχε ένας συνταξιούχος πλέον κτηνίατρος, ο Ρον Χάιν, ο οποίος το έδωσε στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ μαζί με πολλά παλιά βιβλία τον περασμένο μήνα. Η βιβλιοθηκάριος του πανεπιστημίου είδε τη σφραγίδα της δανειστικής βιβλιοθήκης και της επέστρεψε το βιβλίο στις αρχές του μηνός.
Ο Χάιν δεν θυμάται πώς το βιβλίο βρέθηκε στη συλλογή του, αλλά νομίζει πως τού το είχε δώσει ένας συνάδελφός του κτηνίατρος τη δεκαετία του 1950.
Το βιβλίο που έχει αρκετές μαυρόασπρες εικόνες φυτών, διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση παρά την ηλικία του.
Στο εξής, οι αναγνώστες θα μπορούν να το διαβάζουν στη βιβλιοθήκη του Κάμντεν, αλλά δεν θα μπορούν να το δανειστούν.

Ο Βρετανός φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος (1809-1882) θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης βιολογίας μετά το σύγγραμμά του "Η Καταγωγή των Ειδών" όπου συμπεριέλαβε τον άνθρωπο στη μακρά ιστορία της εξέλιξης των ειδών.
 



newsbomb

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου