Subscribe Twitter FaceBook

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Πώς μπορούμε να «απαλύνουμε» τους φόβους τους

Πώς μπορούμε να «απαλύνουμε» τους φόβους τουςΕίναι πολύ φυσιολογικό για ένα παιδάκι να φοβάται. Εκτός των άλλων, το άγχος που βιώνουν τα παιδιά είναι μία φυσιολογική αντίδραση, που τα βοηθά να αντεπεξέλθουν σε νέες εμπερίες και τα προστατεύει
από τον κίνδυνο.

Ένα παιδί μπορεί να φοβάται διάφορα πράγματα, και διάφορα πρόσωπα: πραγματικά ή πλασματικά. Δηλαδή, μπορεί να φοβάται από τον παλιατζή, που περνάει στη γειτονιά σας και διαλαλεί την πραμάτια του μέχρι και το σκυλί του γείτονά σας!
Εσείς όμως τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτούς τους φόβους του;
Πρώτα απ’ όλα μάθετε γι’ αυτούς! Δείξτε ενδιαφέρον για το τι είναι ακριβώς αυτό που φοβίζει το μικρό σας,.
Μη χαμογελάτε αδιάφορα, όταν προσπαθεί να σας περιγράψει τους φόβους τους.
Αν το καθησυχάσετε και το κάνετε να αισθάνεται βολικά με όσα σας εκμυστηρεύτηκε, τότε θα πάρει το μήνυμα ότι είστε δίπλα του και θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις φοβίες του.
«Πρέπει να βάλετε το παιδί σας να μιλήσει για τους φόβους του. Οι φόβοι δεν εξαφανίζονται αν τους αγνοήσεις», δηλώνει ο Ουίλιαμ Κόλεμαν, παιδοψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Μην απομακρύνετε το παιδί σας από αντικείμενα με τα οποία νιώθει ασφάλεια, π.χ το αγαπημένο του αρκουδάκι, που το παίρνει αγκαλιά προτού να κοιμηθεί, ή την αγαπημένη του κουβερτούλα, ή ότιδήποτε άλλο δείχνει να το ηρεμεί και να του παρέχει ασφάλεια.
Εξηγήστε του τα αυτονόητα για εσάς, αλλά «παρεξηγήσιμα» για εκείνο! Δηλαδή πείτε του ότι το νερό κατεβαίνει και χάνεται μέσα στην τρύπα του νιπτήρα ή της μπανιέρας αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάθουν το ίδιο.
Ή εξηγήστε του γιατί το ασθενοφόρο βάζει τη σειρήνα, για να περάσει το δρόμο ή γιατί ο παλιατζής περνά, φωνάζοντας κάτω από το σπίτι σας.
Αν, για παραδειγμα, φοβάται την κομμώτρια και αντιδρά στο να καθήσει για να κουρευτεί, γίνετε εσείς το παράδειγμά του: καθίστε στην καρέκλα και πείτε στην κομμώτρια να κόψει λίγα από τα δικά σας μαλλιά.
Γενικά, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι ο δικός σας ρόλος είναι να εκλογικεύεται τους φόβους τους, να το μάθετε να τους αντιμετωπίζει και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινείστε.
Αν φοβάται τον παιδίατρο, γιατί θυμάται ότι του είχε κάνει εμβόλιο και είχε πονέσει, μιλήστε του για την όλη διαδικασία και εξηγήστε του ότι στην αρχή θα νιώσει ένα τσιμπιματάκι, αλλά μετά το φάρμακο, που περιέχει αυτή η ένεση θα του κάνει καλό και θα το προστατέυσει από το να αρρωστήσει.
Σε περίπτωση που φοβάται κάποιο ζώο ή και περισσότερα, καλό θα ήταν να το πηγαίνατε μία βόλτα σε ένα ζωολογικό κήπο.
Το χειρότερο, που έχετε να κάνετε, είναι να «κοροϊδεύετε» τους φόβους του. Δηλαδή αν φοβάται το σκοτάδι, δεν το χλευάζουμε, λέγοντας «τόσο μεγάλο παιδί και φαβάσαι;». Προτιμούμε να δίνουμε λύσεις σε τέτοιες φοβίες. Γι’ αυτό αποδεχόμαστε το γεγονός ότι το παιδί φοβάται και του βάζουμε ένα φωτάκι μέσα στο δωμάτιο, για να μην έχει σκοτάδι στο δωμάτιό του.
Τέλος, είναι σημαντικό να μη μοιράζεστε τους δικούς σας φόβους με το παιδί! Δεν θα το κάνετε να νιώσει ίδιο με εσάς, αλλά ακόμα πιο ανασφαλές που και η μαμά του ή ο μπαμπάς του τρομάζουν από διάφορα πρόσωπα ή πράγματα!




Πηγη:
newstoday

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου