Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

DER SPIEGEL: Γιατί η Σλοβακία λέει όχι στους μηχανισμούς διάσωσης


DER SPIEGEL: Γιατί η Σλοβακία λέει όχι στους μηχανισμούς διάσωσης
Η πρωθυπουργός επέβαλε σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και δύσκολα μπορεί να ζητήσει περισσότερα από τους πολίτες



 Άρθρο στο εβδομαδιαίο περιοδικό DER SPIEGEL, με τίτλο «Σλοβακία: Οργισμένος υποδειγματικός μαθητής» και υπότιτλο «Στην Μπρατισλάβα ο μηχανισμός διάσωσης του ευρώ μπορεί να αποτύχει – Οι δοκιμασμένοι από την κρίση Ανατολικοευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να πληρώσουν για τους Έλληνες», αναφέρει μεταξύ άλλων:
 
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας υπό την πρωθυπουργό Ιβέτα Ραντίκοβα έχει στρέψει το λαό εναντίον της. Παρά τις εντυπωσιακές οικονομικές επιτυχίες της, η Σλοβακία παραμένει η δεύτερη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, ενώ σε ορισμένες περιφέρειες ένας στους τρεις Σλοβάκους είναι άνεργος. Η πρωθυπουργός επέβαλε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και δύσκολα μπορεί πλέον να ζητήσει περισσότερα από τους πολίτες. Αλλά αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει: 7,7 δις ευρώ αναλογούν στην Σλοβακία για τον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ – ένα τεράστιο ποσό για μια άλλοτε κομμουνιστική χώρα με τους 5,4 εκατ. κατοίκους. Αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά απίθανο η κ.Ραντίκοβα να λάβει την πλειοψηφία της σλοβακικής Βουλής για κάτι τέτοιο.
Στις Βρυξέλλες, οι Σλοβάκοι έχουν ήδη κακή φήμη για την έλλειψη αλληλεγγύης: Πριν από ένα χρόνο, αρχικά η πρωθυπουργός και στη συνέχεια η Βουλή απέρριψαν οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Η ίδια η Σλοβακία είχε υποβληθεί σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις και δεν έλαβε «ούτε ένα σεντ», όπως δήλωσε επιχειρηματολογώντας τότε η πρωθυπουργός.
Παρ’ όλα αυτά, τώρα, το φθινόπωρο του 2011, διακυβεύονται περισσότερα. Σε περίπτωση που οι σλοβάκοι βουλευτές αρνηθούν να ψηφίσουν το νέο μηχανισμό διάσωσης EFSF,  το σχέδιο για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων μελών της Ευρωζώνης θα ακυρωθεί. Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του κοινού νομίσματος και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες άλλες χώρες θα συμπαρασύρει στο γκρεμό η επισφραγισμένη σ’ αυτή την περίπτωση χρεοκοπία της Ελλάδας.
Για το λόγο αυτό η Ραντίκοβα τάχθηκε τελικά υπέρ του μηχανισμού διάσωσης – αν και έχει απομείνει σχεδόν μόνη της. Υπέρμαχος των αντιπάλων του EFSF είναι ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό Ρίχαρτ Σούλικ με το κόμμα του «Ελευθερία και αλληλεγγύη», από τις ψήφους του οποίου εξαρτάται η κυβέρνηση της Ραντίκοβα. Οι δανειακές βοήθειες οδηγούν κατευθείαν «στον σοσιαλισμό». «Πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», λέει ο ίδιος.
Ο κ.Σούλικ, ο οποίος είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του, δεν λογαριάζει και πολύ την ανάμειξη κρατικών παραγόντων ή ακόμα και της ΕΕ στην οικονομία. Ο ίδιος ως επιχειρηματίας είναι άλλωστε τόσο επιτυχημένος, επειδή στη χώρα του οι δυνάμεις της αγοράς μπορούν να δρουν πιο ανεμπόδιστα απ’ οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Ο αυτοδημιούργητος,  που η ετοιμότητά του για ρίσκο και το επιχειρηματικό του πνεύμα τον έκαναν εκατομμυριούχο, αποτελεί, 20 χρόνια μετά το τέλος του κομμουνισμού, πρότυπο για τους επιτυχημένους της Σλοβακίας.
Περίπου ένα τέταρτο του ΑΕΠ της η Σλοβακία το οφείλει στην αυτοκινητοβιομηχανία, γεγονός όμως που οδήγησε στο να γίνει η κρίση της παγκόσμιας οικονομίας πολύ αισθητή στην εν λόγω παραδουνάβια χώρα. Το 2009 το ΑΕΠ  συρρικνώθηκε σχεδόν κατά  5%.
Παρ’ όλα αυτά, η σλοβακική κυβέρνηση δεν παράτησε τις φιλελεύθερες συνταγές: Αντί να δανείζεται χρήματα για προγράμματα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας ή να αυξάνει τους φόρους, προτίμησε να επιβάλει στους πολίτες της ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Ακύρωσε τα κονδύλια για σχολεία, νοσοκομεία και δρόμους. Έτσι το 2013 το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να πληροί ξανά τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η σλοβακική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη περίπου 4%.
Επειδή λοιπόν για δεύτερη φορά αναγκάστηκαν να απαλλαγούν από τη δημοσιονομική μιζέρια με τις δικές τους δυνάμεις, πολλοί Σλοβάκοι δεν είναι ούτε τώρα πρόθυμοι να αναλάβουν το ελληνικό χρέος. Σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα βρισκόταν πάντοτε από την άλλη πλευρά του σιδηρού παραπετάσματος, στη ζώνη της συνεχούς ευημερίας.
«Στη Σλοβακία επικρατεί ενός είδους νοοτροπίας του υποδειγματικού μαθητή»,  δηλώνει ένας γερμανός μάνατζερ στη Μπρατισλάβα: «Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι: Εμείς τα καταφέραμε με εργατικότητα, αυστηρότητα και χωρίς βοήθεια – και οι άλλοι λοιπόν θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους».


Πηγη:
tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου