Το μυθικό Ελντοράντο ενός 65χρονου Ελληνοαυστραλού βρίσκεται κοντά σε ένα χωριό στα Τρίκαλα, όπου εικάζει ότι βρίσκεται θαμμένος ο αμύθητος θησαυρός του Αλή Πασά Τεπελενλή, σε βάθος 35 μέτρων. Άρχισαν ανασκαφές με γεωτρύπανο και αν βρεθεί Ελλάδα και Τουρκία, θα ερίσουν για την απόκτησή του
Τηλεοπτικά συνεργεία του BBC, αλλά και από την Τουρκία, Έλληνες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερς παρακολουθούν από κοντά την προσπάθεια ενός Ελληνοαυστραλού, που ερευνά με γεώτρηση για τον περίφημο θησαυρό του Αλή Πασά που εικάζεται πως είναι αμύθητος και... θαμμένος κοντά σε χωριό στα Τρίκαλα.
Χθες, δεύτερη μέρα της ανασκαφής στη Βασιλική, το γεωτρύπανο χτύπησε σκληρό βράχο στα 25 μέτρα βάθος και σταμάτησε προκειμένου να βρεθεί τρόπος να διατρηθεί το πέτρωμα και να συνεχίσει μέχρι τα 35 μέτρα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνοαυστραλού κυνηγού θησαυρών, βρίσκονται θαμμένα τα αμύθητα πλούτη.
Μάλιστα, ο εμπνευστής της επιχείρησης, που φρόντισε να εξασφαλίσει άδειες από το Δημόσιο και τον Στρατό για την επιχείρηση, έχει δεσμευθεί πως θα προσφέρει το 2% στους κατοίκους της Βασιλικής - αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο σε ποίον θα ανήκει ο θησαυρός εάν ποτέ βρεθεί.
Ελλάδα και Τουρκία θα τον διεκδικήσουν
Μέχρις στιγμής, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει τόσο το ελληνικό Δημόσιο που έχει εκδόσει τις άδειες και στο οποίο σύμφωνα με το νόμο ανήκει το 50% από ότι βρεθεί, αλλά και το τουρκικό κράτος, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, προτίθεται να διεκδικήσει το θησαυρό, καθώς ο φημισμένος Αλή Πασάς ήταν αξιωματούχος των Οθωμανών.
Ο 65χρονος Ελληνοαυστραλός πάντως, που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του ακριβείς πληροφορίες για το θησαυρό, κάνει λόγο για 30 τόνους χρυσού σε νομίσματα, που ήταν η προσωπική περιουσία του Τεπενελνή και διέταξε να σκαφτούν υπόγεια δωμάτια για να τον αποθέσει. Μάλιστα σύμφωνα με τον μύθο, επέλεξε αυτή την τοποθεσία, ανάμεσα στο χωρίο και την τοποθεσία Θεόπετρα, καθώς ήταν ο τόπος καταγωγής της αγαπημένης του συζύγου κυρα Βασιλικής, το όνομα της οποίας πήρε και ο οικισμός.
Καιρικές συνθήκες και σκληρό πέτρωμα
Πάντως από την πρώτη μέρα της ανασκαφής, ούτε ο καιρός ούτε η τύχη ήταν με το μέρος του 65χρονου χρυσοθήρα. Από τη μία η καταρρακτώδης βροχή, από την άλλη το σκληρό πέτρωμα που συνάντησε το γεωτρύπανο, προκάλεσαν καθυστερήσεις.
Το σχέδιο προβλέπει, όταν η γεώτρηση φθάσει στα 35 μέτρα, να κατέβει ειδική κάμερα, προκειμένου να καταγράψει τι υπάρχει στον πυθμένα.
Πηγή
Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου