Subscribe Twitter FaceBook

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Περικοπές στους μισθούς των βουλευτών

Περικοπές στους μισθούς των βουλευτών

Σε γενναίο «ψαλίδισμα» του μηνιαίου μισθού που παίρνουν οι βουλευτές προχωρά το ελληνικό Κοινοβούλιο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποδείξει εμπράκτως ότι και οι εκπρόσωποι του έθνους μετέχουν στις θυσίες που κάνει ο τόπος για να βγει από την κρίση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, θα κοπούν συνολικά 19.600 ευρώ από κάθε
βουλευτή ετησίως, δηλαδή, γύρω στα 1.400 ευρώ τον μήνα!

Οπως προκύπτει από το σχέδιο προϋπολογισμού της Βουλής για το έτος 2011 που κατέθεσε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος, γενναίες περικοπές θα γίνουν και στους υπαλλήλους του ναού της Δημοκρατίας καθώς μειώνονται για του χρόνου οι δαπάνες προς αυτούς κατά 7.398.000 ευρώ! Συνολικά, ο προϋπολογισμός της Βουλής θα είναι μειωμένος κατά 20 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον περσινό.

«Η Βουλή των Ελλήνων συμβάλλει στον στόχο αυτό μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις δαπάνες της για το 2011, έναντι του 2010, με έναν ακόμη πιο σφιχτό προϋπολογισμό, ο οποίος βεβαίως θα μεριμνά για τη διαφύλαξη της ποιότητας του έργου του Κοινοβουλίου προς όφελος των πολιτών, με τον εξορθολογισμό των δαπανών του», όπως επισημαίνει ο κ. Πετσάλνικος.

Συνολικά κόβονται 5,87 εκατομμύρια ευρώ από τους βουλευτές, 7,398 εκατομμύρια από τις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής, 730.000 από μισθώματα κτιρίων που διατηρούσε το Κοινοβούλιο σε διάφορά μέρη της πρωτεύουσας, 1,81 εκατομμύρια ευρώ από δαπάνες τηλεπικοινωνιών, εκθέσεων, εκδόσεων, εκτυπώσεων και διοργάνωσης πάσης φύσεως συνεδρίων, 1,4 εκατομμύρια ευρώ από επιχορηγήσεις διάφορων φορέων, 1,04 εκατομμύρια ευρώ από προμήθειες εξοπλισμού και 270.000 ευρώ από προμήθειες βιβλίων, συγγραμμάτων και άλλου έντυπου υλικού.

Το συνολικό ύψος των προτεινόμενων πιστώσεων για τη λειτουργία της Βουλής ανέρχεται στα 198 εκατ., έναντι 218 εκατ. το 2010. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής αντιστοιχεί στο 3,8 τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού. Σε ποσοστιαία κλίμακα, οι περικοπές αυτές φτάνουν το -9,22%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό της μείωσης πενταπλασιάζεται σε σχέση με το ποσοστό μείωσης (-1,74%) του ψηφισθέντα προϋπολογισμού του 2010.

Η αλήθεια είναι πως δεν είδαν όλοι οι βουλευτές με καλό μάτι αυτές τις μειώσεις καθώς αρκετοί από αυτούς (κυρίως όσοι εκλέγονται στην επαρχία) επισημαίνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι δεν βγαίνουν οικονομικά και πως αυτές οι μειώσεις θα τους αναγκάσουν ενίοτε να βάζουν και χρήματα από την τσέπη τους. Πάντως δεν πρόκειται να διαφωνήσει ανοιχτά κανείς από αυτούς, για ευνόητους λόγους. Αλλωστε στη μείωση των δαπανών του Κοινοβουλίου οι πρώτοι που συμφώνησαν ήταν οι πολιτικοί αρχηγοί, ανεξαρτήτου κόμματος.
Espressonews.grmadata

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου