Subscribe Twitter FaceBook

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Μετατρέπει τα σκουπίδια σε «διαμάντια»

Ο Γ. Καθέρης στο εργαστήριό του στο Χαϊδάρι. Τα παλιά πεταμένα αντικείμενα που βρίσκει στα σκουπίδια μετατρέπονται, επισκευάζονται και παίρνουν ξανά ζωή από τα χέρια του   Θησαυρούς μέσα από τα σκουπίδια ξετρυπώνει και αναδεικνύει επί χρόνια ένας Αθηναίος, αποδεικνύοντας ότι η επιμονή και το μεράκι μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη της καλλιτεχνικής δημιουργίας.


Ο Γ. Καθέρης στο εργαστήριό του στο Χαϊδάρι. Τα παλιά πεταμένα αντικείμενα που βρίσκει στα σκουπίδια μετατρέπονται, επισκευάζονται και παίρνουν ξανά ζωή από τα χέρια του
Πολλοί θα ζήλευαν τις... ανακαλύψεις του κ. Γιάννη Καθέρη, καθώς καταφέρνει και... μεταμορφώνει φθαρμένα έπιπλα και αντικείμενα σε εξαιρετικές αντίκες, άχρηστα πολυκαιρισμένα ξύλα που βρίσκει στους σκουπιδοτενεκέδες σε φράχτες και κατεστραμμένα μουσικά όργανα σε επιτραπέζια φωτιστικά.
Η παλιά τρομπέτα έγινε επιτραπέζιο φωτιστικό
Η παλιά τρομπέτα έγινε επιτραπέζιο φωτιστικό
Η συλλογή του περιλαμβάνει επίσης καπάκια ραπτομηχανών που έγιναν μπαουλάκια, ξεχαρβαλωμένα κομμάτια από άχρηστα έπιπλα που μεταπλάθονται σε μοναδικά διακοσμητικά και άλλα πολλά που παράγουν οι εμπνεύσεις της στιγμής.
«Τα σκουπίδια κρύβουν θησαυρούς...», συνηθίζει να λέει, ενώ εδώ και ένα τετράμηνο που έχει βγει στη σύνταξη αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο χόμπι του.
Ο κ. Γιάννης περιδιαβαίνει κυρίως σε περιοχές της Αθήνας, αλλά και εκτός των τειχών.
Πολλές φορές σε αυτές τις βόλτες του τον ακολουθεί και η γυναίκα του και μαζί συλλέγουν ό,τι βρουν στο διάβα τους.
ΝοβοπάνOπως λέει ο ίδιος, «στα σκουπίδια πια τα πετούν όλα, δεν εκτιμούν το παλιό και προτιμούν τα νοβοπάν. Δεν πειράζει τα βρίσκω εγώ. Ολα έχουν τη θέση τους. Τίποτα δεν πάει χαμένο...».
Το σπίτι του και το εξοχικό του είναι διακοσμημένα κυρίως με αντικείμενα που έφτιαξε ο ίδιος από τα απομεινάρια παλιών επίπλων και αντικειμένων, τα οποία έχει βρει στον δρόμο.
«Δίνω ζωή στα σκουπίδια. Είχαμε πάει εκδρομή στα Καλάβρυτα και βρήκα ένα ξεχαρβαλωμένο έπιπλο, μόνο ο σκελετός του είχε μείνει και αυτός κατέρρεε. Με το που το είδα σκέφτηκα ότι ήταν άδικο να μείνει εκεί και να καταλήξει σε καμιά χωματερή. Το πήρα και ύστερα από πολλές παρεμβάσεις έγινε ένα ωραίο κομοδίνο, που έχει για «πλάτη» του ένα παλιό κουρτινόξυλο. Το έχω στο σπίτι μου, όπως και μια κονσόλα από ξύλο καρυδιάς που την ξετρύπωσα εδώ στην Αθήνα. Ηταν χίλια κομμάτια και τώρα είναι αγνώριστη με καθρέφτη και μάρμαρο. Το ετοιμόρροπο τραπεζάκι το μετέτρεψα σε ένα ωραίο εκθετήριο μικροαντικειμένων, όπως και μια μικρή τρομπέτα σε επιτραπέζιο φωτιστικό αλλά και τόσα άλλα...».
Ο κ. Καθέρης ασχολείται χρόνια με αυτό του το μεράκι. Από τότε που οι βαφές αυτοκινήτων δεν του άφηναν και πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά καταπίεζαν την καλλιτεχνική του έμπνευση, που απεγνωσμένα έψαχνε τον δικό της χώρο να εκδηλωθεί.
Τώρα πια έχει όσο χρόνο θέλει για να μεγαλουργήσει και οι φίλοι του ήδη το... εκμεταλλεύονται. Αλλά έχει πλέον αποφασίσει ότι κάποιες από τις δημιουργίες του μπορεί να αρχίσει να τις πωλεί για να συνδράμει και στη σύνταξή του...
Χαϊδάρι
Ανοιχτό σε όλους το εργαστήριo
Ο κ. Καθέρης ανοίγει τις πόρτες του εργαστηρίου του, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σπίτι του στο Χαϊδάρι, σε όποιον θέλει, προκειμένου να... ξεφορτωθεί το παλιό τραπεζάκι της γιαγιάς, να το μετατρέψει σε μια μικρή βιτρίνα για μικροαντικείμενα ή ό,τι άλλο σκεφτεί! Αλλά και τίποτα να μην έχει κρατήσει κανείς, σίγουρα αξίζει μία βόλτα στο εργαστήριο, αφού ανάμεσα στις δημιουργίες του κυρ Γιάννη κάτι θα υπάρχει και μάλιστα σε αρκετά καλή τιμή. Επιπλέον αν δεν βρεθεί κάτι στα ήδη... ανακυκλωμένα, μπορεί ανάλογα με τις προτιμήσεις του ενδιαφερομένου να φτιάξει ό,τι έχει στο μυαλό του ο... πελάτης και ταιριάζει στον χώρο του... Αρκεί να του το περιγράψει!

ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου