Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Τι αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας για τους «έξι»

Δεκάδες ψηφιακοί δίσκοι, πολλές τηλεκάρτες, αντίγραφα δικογραφιών, 13 φύλλα από ανακοίνωση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ημερολόγια, ατζέντες αλλά και πολλές χειρόγραφες σημειώσεις είναι μερικά από τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής
που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει στα χέρια του ο 31ος τακτικός ανακριτής για τους έξι συλληφθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ανάμεσα στα χειρόγραφα κείμενα και ένα που ξεκινάει με τη φράση «Αθήνα, 3/11/2006 Φιλαράκο χρόνια σου πολλά» και καταλήγει «Χαιρετίσματα και από Τσάκαλο και από Μίμη. Και Γρηγόρη φυσικά».

Η αντίστροφη μέτρηση για τις συλλήψεις των έξι κατηγορουμένων άρχισε μόλις έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας για την αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων οι Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού.

Όπως αποκαλύπτεται στη δικογραφία, η έρευνα στο παρελθόν και τις σχέσεις των δύο συλληφθέντων για τα δέματα- βόμβες(οι οποίοι παραδέχτηκαν με δήλωση τους ότι είναι μέλη της Οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»), οδήγησε γρήγορα την Αντιτρομοκρατική στο Κωνσταντίνο Σακκά. Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Σακκά, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι που κατέληξε στις εφόδους της Αντιτρομοκρατικής στον Πειραιά, τη Ν. Σμύρνη και το Αγρίνιο αλλά και τις συλλήψεις των έξι νεαρών.

Ο αστυνομικός Ελευθέριος Χαρδαλιάς, στην κατάθεσή του, η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία, περιγράφει αναλυτικά όλες τις κινήσεις των κατηγορουμένων τις τελευταίες ημέρες μέχρι και τη στιγμή που συνελήφθησαν. Τα ταξίδια των κατηγορουμένων στη Ναύπακτο και το Αγρίνιο όπου βρέθηκε και η μία γιάφκα, με τελευταίο αυτό που έγινε μία ημέρα πριν τη σύλληψή τους, οι συνωμοτικοί κανόνες που ακολουθούσαν, επιλέγοντας να μετακινούνται ακόμη και με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ο «μεγάλος ορειβατικός σάκος χρώματος μαύρου-κόκκινου», που είχαν μαζί τους, ήταν μερικά από τα κομμάτια του παζλ που προσπάθησε να συνθέσει η Αντιτρομοκρατική. Επειδή, μάλιστα, όπως αναφέρεται στην κατάθεση του αστυνομικού, «οι εν γένει κινήσεις τους κρίθηκαν ιδιαίτερα ύποπτες και προσομοίαζαν με προπαρασκευαστικές πράξεις εγκληματικών ενεργειών με πιθανά ανθρώπινα θύματα αποφασίστηκε η προσαγωγή τους προκειμένου να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Φως στις σχέσεις των κατηγορουμένων, όμως, φαίνεται ότι έριξε και η κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία εξάδελφος του Δημήτρη Μιχαήλ. «Μετά την ανακάλυψη της γιάφκας του Χαλανδρίου της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, ο εξάδελφός μου Δημήτρης Μιχαήλ μου είχε εκφράσει κάποιες ανησυχίες ότι θα τον πλησιάσει η αντιτρομοκρατική για την υπόθεση αυτή. Επίσης, μετά την αποκάλυψη της γιάφκας, ο εξάδελφός μου, μου εκμυστηρεύτηκε ότι είχε χάσει την επικοινωνία με τον Σακκά» αναφέρει και προσθέτει: «από ότι μου είχε εκμυστηρευτεί ο ξάδελφός μου, Μιχαήλ, είχαν συνταξιδέψει στο εξωτερικό νομίζω στο Άμστερνταμ με τον Σακκα, τον Τσάκαλο Γεράσιμο και κάποια άλλα άτομα που δεν γνωρίζω. Πριν 4-5 χρόνια ο Σακκάς είχε ενοικιάσει διαμέρισμα επί της οδού Σπ. Τρικούπη αριθμό δε θυμάμαι από κοινού με τον Τσάκαλο Γεράσιμο και τον ξάδερφο μου Μιχαήλ Δημήτριο»

Η ιδιοκτήτρια της αποθήκης στη Ν. Σμύρνη όπου εντοπίστηκε η μία γιάφκα τονίζει στην κατάθεσή της για το άτομο που της παρουσιάστηκε για να νοικιάσει το χώρο: «Στις 19 Ιανουαρίου του 2010, ένας νεαρός, φρεσκοξυρισμένος και καλοντυμένος με επισκέφθηκε και μου συστήθηκε ως Ανέστης. Μου είπε το επώνυμό του αλλά δεν το θυμάμαι. Μου είπε ότι θέλει να νοικιάσει την αποθήκη, ότι είναι μουσικός και ότι θέλει την αποθήκη για να βάλει τον εξοπλισμό της μουσικής. Μου έδωσε αμέσως 100 ευρώ. Συμφωνήσαμε να μου καταβάλλει κάθε 20 του μήνα αυτό το ποσό, σε τραπεζικό λογαριασμό. Του ζήτησα ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και μου είπε ότι θα με πάρει εκείνος και θα μου το δώσει».
Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας στην οδό Καισαρείας, στη Ν. Σμύρνη αναφέρει: «Δεν είχα δει κάτι ύποπτο. Δεν γνώριζα ότι η ιδιοκτήτρια την είχε νοικιάσει, θεωρούσα ότι είναι άδεια γιατί δεν παρουσίαζε κάποια δραστηριότητα. Το μόνο που παρατήρησα ήταν ότι πρόσφατα τοποθετήθηκε σκούρο τζάμι το οποίο εμπόδιζε την ορατότητα στο εσωτερικό της».

Αρχές Νοεμβρίου, οι συλληφθέντες νοίκιασαν το διαμέρισμα στην οδό Πραξιτέλους στον Πειραιά, όπως καταθέτει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος: «Τέλος Οκτωβρίου έβαλα αγγελία στο Ιντερνετ με σκοπό να νοικιάσω το διαμέρισμα. Αρχές Νοεμβρίου επικοινώνησε ένας άνδρας μαζί μου με σκοπό να νοικιάσει το διαμέρισμα. Δώσαμε ραντεβού στις 4/11/2010. Ένας νεαρός άνδρας περίπου 1.80 ύψος, μου συστήθηκε ως Ανέστης Αβραμίδης, μου είπε ότι έμενε στην Ν. Σμύρνη και καταγόταν από την Ορεστιάδα και ότι θα ενοικίαζε το διαμέρισμα για 6 μήνες, γιατί χρώσταγε κάποια μαθήματα στο Πανεπιστήμιου του Πειραιά. Μας επέδειξε ταυτότητα με τα στοιχεία που μας είπε, υπογράψαμε συμφωνητικό για 6 μήνες και μας έδωσε το αντίτιμο των 1200 ευρώ που αντιστοιχούσε σε τρεις μήνες. Μετά από δύο ημέρες επισκέφθηκα το διαμέρισμα πλην όμως αν και διαπίστωσα ότι ήταν μέσα, δεν μου άνοιγε». Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας στην οδό Πραξιτέλους καταθέτει: «Πριν από 25 ημέρες μου χτύπησε την πόρτα ένας νεαρός, ο οποίος μου συστήθηκε ως ο νέος ενοικιαστής διαμερίσματος του 2ου ορόφου για να με γνωρίσει, ώστε να μου πληρώνει τα κοινόχρηστα και ότι άλλο χρειαστεί στο μέλλον. Μου είπε ότι είναι φοιτητής, ότι χρωστούσε μαθήματα και σε έξι μήνες θα έφευγε. Αργότερα μου είπε ότι ήταν από τη Νάξο».

zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου