Με διαμετρικά αντίθετες απόψεις και συγκρουσιακού χαρακτήρα τοποθετήσεις ξεκίνησε σήμερα ο διάλογος των συνδικαλιστικών φορέων του εμπορίου για δέκα σημεία αναμόρφωσης της νομοθεσίας
μεταξύ των οποίων είναι το θέμα της εμπορικής χωροταξίας, η χρονική έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων και την επέκταση ή μη της εξαίρεσης λειτουργίας των καταστημάτων σε μια ή δύο επιπλέον Κυριακές το χρόνο.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης που ανέλαβε και τη σχετική πρωτοβουλία σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι αν το εμπόριο δεν συμφωνήσει σε μια κεντρική νομοθετική ρύθμιση ενδέχεται να καταστεί έρμαιο κάθε καλλικρατικού άρχοντα που στο όνομα της ανάπτυξης της αγοράς θα οδηγήσει στη λειτουργία της αγοράς σαν ένα ''μωσαϊκό'' με κανιβαλλιστικές διαθέσεις. «Δεν θα γίνουμε μεταφορείς ούτε φαρμακοποιοί επειδή κάποιοι τους βάφτισαν κλειστό το επάγγελμά τους'» είπε ο κ. Κορκίδης.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ με την έναρξη της συνεδρίασης έκανε μια τοποθέτηση δηλώνοντας ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ που θέλουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στη συνέχεια αποχώρησε.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων πάντως στη συνέχεια αν και δήλωσαν την αντιθεσή τους με το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων εν τούτοις σημείωσαν ότι τη θέση τους θα την καταθέσουν στο πλαίσιο του διαλόγου. Ανέφεραν ότι η ανεργία στο χώρο του εμπορίου θα φτάσει στο 50% και σημείωσαν ότι το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Δ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι οι τιμές χειραγωγούνται πιο εύκολα όσο το δίκτυο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων συρρικνώνεται. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν δράσεις για την ενίσχυση της παρουσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην επιχειρηματικότητα και τόνισε ότι η συνεχής διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας είναι ο ασφαλής τρόπος για να κλείσουν μικρές πολύ μικρές αλλά και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και να καταληφθεί η αγορά από τις πολύ μεγάλες.
Ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι για οποιαδήποτε αλλαγή επιχειρείται στην αγορά πρέπει να υπάρχουν μελέτες επιπτώσεων στην οικονομία και να υπάρξει μέριμνα για κανόνες διακριτότητας ώστε να βοηθούνται οι ΜΜΕ.
Ο κ. Ασημακοπουλος τόνισε ότι δεν συμφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ ζήτησε να γίνει μια μελέτη για την συμπεριφορά του έλληνα καταναλωτή προκειμένου να διαπιστωθεί τι τάξη μεγέθους θα είναι η μετακίνηση του τζίρου προς τα εκπτωτικά χωριά ή σε χώρους εμπορίου που συνδυάζουν και τη διασκέδαση ενώ ανέφερε πρέπει να διερευνηθεί τι ισχύει σε άλλες χώρες με τα εκπτωτικά χωριά τι γίνεται με το εμπορικό χωροταξικό και αν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν άλλες ώρες τα μαγαζιά όπως να ανοίγουν 10.30 αντί για 9 το πρωί.
«Αν ανοίξουμε 24 ώρες το 24ωρο μπορεί για 3-4 μήνες να ξεχρεώσουμε τις επιταγές μας αλλά θα κλείσουμε σε ένα χρόνο'» είπε χαρακτηριστικά. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΛΠΕ δήλωσαν ότι όσο συνεχίζεται ο διάλογος δεν θέλουν να τοποθετηθούν δημόσια.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας κ. π. Καρέλλας τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης του πλαισίου προκειμένου περιοχές όπως η Αθήνα με την ανάπλαση που ετοιμάζεται αλλά και οι τουριστικές περιοχές γενικότερα να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες για την κυριακάτικη λειτουργία και γενικότερα για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων αύξησης του τζίρου.
newsbomb
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου