Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ο κυνηγός των εκλείψεων


Τά ΆΓΆΛΜΆΤΆ κάι ο ΦΩΤΟΓΡΆΦΟς   «Εγώ “συγκρίνοµαι” µε τα αγάλµατα. Φωτογραφία τεχνικά δύσκολη, όπου ο φακός ενεργοποιείται  µε τηλεκοντρόλ µέσω ραδιοσυχνότητας και η φωτογραφική µηχανή ενεργοποιεί µόνης της το φλας  που κρατώ»
Βρισκόταν στην Ταϊλάνδη όταν πήρε την απόφαση. Το 1995. «Στην ολική έκλειψη ηλίου που θα γίνει στο Νησί του Πάσχα, το 2010, θα πάω ο κόσµος να χαλάσει». Και βρέθηκε εκεί, πέρσι τον Ιούλιο,
σε ένα από τα πιο αποµονωµένα µέρη του πλανήτη µας. Ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής είχε µετατραπεί σε έναν «κυνηγό εκλείψεων».

Οπου γίνονταν,όταν γίνονταν. Εµπειρος φωτογράφος µε πολυδιάστατο έργο. Αλλά οι εκλείψεις ξεφεύγουν από τα συνηθισµένα. Και το Νησί του Πάσχα δεν είναι συνηθισµένο µέρος. «Κάθησα εκεί έναν µήνα», λέει στα «ΝΕΑ», λίγες µέρες προτού αρχίσει η έκθεση των φωτογραφιών του στο Πλανητάριο του Ιδρύµατος Ευγενίδου. Χρησιµοποίησε τον φακό του ως προέκταση των µατιών για να δει πράγµατα που ούτε οι ντόπιοι είχαν προσέξει.

«Πού είναι ο Ελληνας ο φωτογράφος;», ρωτούσαν ζητώντας τον οι κάτοικοι του νησιού, για να τους δείξει µέσα στη σκηνή που έµενε τις εικόνες που µόλις είχε τραβήξει. «∆εν είναι εύκολο µέρος το Νησί του Πάσχα». Είναι ολόκληρο ένας αρχαιολογικός χώρος. «Αλλά δεν µπορείς να κινηθείς µε ευκολία. ∆εν µπορείς να πλησιάσεις τα επιβλητικά αγάλµατα, τα Μοάι. ∆εν µπορείς να παρεκκλίνεις ούτε ένα βήµα από το µονοπάτι που διασχίζει την κατοικία των αγαλµάτων. Θα σε σταµατήσουν οι φύλακες κι αν αποτολµήσεις ν’ απλώσεις το χέρι σου, ίσως σε φυλακίσουν...».

Κατάφερε όµως να ξεφύγει από το µονοπάτι και να πλησιάσει τα Μοάι. Ηταν χειµώνας εκεί. Κάποια βράδια, στο απόλυτο σκοτάδι, όταν έβρεχε καταρρακτωδώς, βρέθηκε δίπλα τους την ώρα που ατένιζαν τον απέραντο ωκεανό. Πλησίασε κι άλλα, στις πλαγιές του ηφαιστείου όπου τα σµίλευαν οι αρχαίοι κάτοικοι. Μερικά δεν κατάφεραν να πάρουν θέση κοντά στ’ άλλα, µπροστά στην ακροθαλασσιά.

«ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, ο ουρανός είναι αλλιώτικος από τον δικό µας». Φαίνονται πράγµατα που εµείς δεν βλέπουµε. Τα Μοάι βλέπουν να φεγγοβολεί το Νέφος του Μαγγελάνου, ένας γαλαξίας που βρίσκεται δίπλα δίπλα µε τον δικό µας.

Βλέπουν τις σπείρες και του δικού µας γαλαξία. Οταν προβάλλει το ουράνιο τόξο µετά τη βροχή, η όψη τους γίνεται χρυσαφένια. Εχουν συνηθίσει τον καλπασµό από τα 6.000 ελεύθερα άλογα που βρίσκονται στο νησί.

Εναν θεόπου θαξανάρθει από τον µακρινό ωκεανό περιµένουν τα Μοάι µε το παγερό βλέµµα, σύµφωνα µε µία αρχαία παράδοση. Οι ντόπιοι ίσως δεν είχαν ακούσει από τους παππούδες τους πόσο κοντά βρίσκεται το Νέφος του Μαγγελάνου. Το είδαν να ξεπροβάλλει πάνω από τηγη τους, µέσα από τις φωτογραφίες του έλληνα «κυνηγού».

tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου