Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Αύριο τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα


Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που τοποθετήθηκε στη νέα παραλία θα πραγματοποιηθούν αύριο, δεκατρία χρόνια μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο την προσφορά του στην πόλη.

Το ενδιαφέρον γύρω από την εκδήλωση είναι έντονο εξαιτίας των πολλών και υψηλών πολιτικών προσωπικοτήτων που θα παραβρεθούν. Αναμένεται να παραστούν ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και πολλοί πρώην και νυν βουλευτές. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το τελετουργικό
"Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και το δημοτικό συμβούλιο σας προσκαλούν στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα τού επί 14 χρόνια πρωθυπουργού της χώρας και επί 10 χρόνια προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων θα γίνει τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 13.00 στη Νέα Παραλία (πλησίον αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου)". Αυτό είναι το κείμενο της πρόσκλησης για την εκδήλωση που έστειλε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος και την διοργανώνει. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκος Μέρτζος, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος "Κωνσταντίνος Καραμανλής" Αχιλλέας Καραμανλής. Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσουν από κοινού οι κύριοι Αχ. Καραμανλής, Β. Παπαγεωργόπουλος και Γ. Μπουτάρης.

Το ιστορικό
Η απόφαση για την τοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Αριστοτέλους ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο το 1998. Ο διαγωνισμός για τη φιλοτέχνησή του έγινε το 2007 και τελικά το κατασκεύασε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στον δήμο και φορείς για τον χώρο τοποθέτησής του (μεταξύ του “Ολύμπιον” και του “Ηλέκτρα Πάλας”) και για το μέγεθός του. Η τοποθέτηση στο εν λόγω σημείο έλαβε την έγκριση του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων το 2009. Ωστόσο, μετά την παρέμβαση της Πρωτοβουλίας, το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε επανεξέταση. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανακοίνωσε την τοποθέτηση του ανδριάντα στη Νέα Παραλία. Ο νέος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει ανακοινώσει πως θα αναθέσει σε ειδική επιστημονική επιτροπή να μελετήσει το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας, μην αποκλείοντας την προοπτική μετακίνησής του.


Η προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη

"Η προσφορά του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι γνωστή και έχει σφραγίσει για δεκαετίες την πορεία και την προοπτική της πόλης με μεγάλα έργα. Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής, αποφάσισε τη φιλοτέχνηση μαρμάρινου ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την τοποθέτησή του στη Νέα Παραλία". Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στο συνοδευτικό κείμενο της πρόσκλησης.
Είναι, πραγματικά, μια τιμή της πόλης προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όχι μόνο για την πολιτική προσφορά του αλλά και για το έργο που άφησε στη Θεσσαλονίκη. Με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή συνδέονται υποδομές όπως ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, η νέα παραλία, η επέκταση του ΑΠΘ κ.ά. Είχε επίσης στηρίξει τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Βεργίνα και την ίδρυση σεισμολογικού κέντρου στο ΑΠΘ, κατόπιν πρότασης του καθηγητή Βασίλη Παπαζάχου, μετά τον σεισμό του 1978.

makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου