Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Άδειες "express" για όλα τα επαγγέλματα




Μόλις πενήντα ημέρες θα χρειάζονται για την έκδοση άδειας, μετά την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που επιβάλλει το Μνημόνιο και προωθεί η κυβέρνηση. Με σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση,
αποφασίστηκε η απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επαγγελμάτων και την ίδρυση επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Βήματος” (23/01), βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες υποχρεούνται να εκδίδουν τις σχετικές άδειες για την άσκηση των “ανοιχτών” πια επαγγελμάτων, εντός 50 ημερών από την ημέρα κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Σημειώνεται μάλιστα, πως σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας των 50 ημερών, η αίτηση του ενδιαφερόμενου εγκρίνεται σιωπηρών και θεωρείται ότι η άδεια έχει εκδοθεί.

Οι άδειες θα χορηγούνται από τα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης, που συστήνονται σε όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε όλη τη χώρα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η άρδην απλούστευση των διαδικασιών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και του κόστους της, που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ ετησίως.

Κατ' επέκταση, η απλούστευση των διαδικασιών εκτιμάται, ότι θα περιορίσει το “μαύρο χρήμα”, κάνοντας πράξη την ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123/ΕΚ για την πρόσβαση σε δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών και την άσκησή της στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το δημοσίευμα, για την άσκηση του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου υπάρχουν 38 διαφορετικοί τύποι αδειών, για το επάγγελμα του μηχανικού αυτοκινήτου 67 διαφορετικοί τύποι αδειών, για το επάγγελμα του μηχανουργού 9, για το επάγγελμα του υδραυλικού 15, για το επάγγελμα του χειριστή μηχανημάτων 68 κτλ, οι οποίοι αναμένεται να καταργηθούν και να αντικατασταθούν μετά την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων.

cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου