Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η Sony κλείνει εργοστάσιο κατασκευής οπτικών δίσκων

Η Sony Corp. που έγινε διάσημη με το Walkman και αποτελεί μητρική εταιρεία της δισκογραφικής Sony Music Entertainment, σκοπεύει να κλείσει το Μάρτιο εργοστάσιο κατασκευής οπτικών δίσκων στο New Jersey.

Θα απολυθούν περίπου 300 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της Sony στο New Jersey, που μετράει 50 χρόνια λειτουργίας. Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει τις δραστηριότητες παρασκευής CD σε εγκαταστάσεις στην Indiana, ενώ η κατασκευή DVD έχει ήδη πάψει στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, εδώ και ένα χρόνο.
Η Lisa Gephaerdt, εκπροσωπώντας τη Sony, δήλωσε:
"Υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία φυσικών μέσων, η Sony DACT λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του κόστους του δικτύου προμηθειών, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική."
Είναι γεγονός ότι το μουσικό CD τείνει να αποτελέσει κατάλοιπο παλιάς μόδας. Ο ερχομός της ψηφιακής μουσικής και των αντίστοιχων player, καθώς και η άνοδος του παράνομου διαμοιρασμού αρχείων, έχουν βοηθήσει στην επίσπευση της απομάκρυνσης του CD από κύριο μέσο διανομής μουσικής.
Σύμφωνα με τη Nielsen SoundScan, οι πωλήσεις μουσικής στις Η.Π.Α. έπεσαν κατά 2,4% των περασμένο χρόνο, ενώ οι πωλήσεις ψηφιακών κομματιών αυξήθηκαν μόνο κατά 1% σε 1,17 δισεκατομμύρια. Αλλά οι πωλήσεις των CD πήγαν πολύ χειρότερα. Όσον αφορά στα άλμπουμ, οι πωλήσεις τόσο των νέων CD, όσο και των παλαιότερων, έπεσαν κατά 16% και 23% αντίστοιχα, κατηγορίες που είχαν δει μεγάλες μειώσεις και το προηγούμενο έτος.
Το CD αποτέλεσε ευλογία για τη δισκογραφική βιομηχανία. Όχι μόνο οι εταιρείες κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους, όταν ο κόσμος αντικατέστησε τις κασέτες και τους δίσκους βινυλίου με οπτικούς δίσκους, αλλά επίσης βοήθησε στην αποτροπή της μη εξουσιοδοτημένης αντιγραφής, τουλάχιστον στην αρχή. Τα CD επιπλέον αποθάρρυναν τον κόσμο από την αγορά single, κατευθύνοντάς τους στην αγορά του πλήρους άλμπουμ.
Η παύση εργασιών του εργοστασίου είναι ακόμη μία ένδειξη του γεγονότος ότι οι μέρες των φυσικών μέσων είναι μετρημένες. Εκτός από τη μουσική βιομηχανία, εκείνες που ασχολούνται με τις ταινίες και το βιβλίο βρίσκονται επίσης εν μέσω μεταλλαγών. Η Netflix και η Apple συνδράμουν στην ανάπτυξη της τηλεόρασης μέσω διαδικτύου. Τα ebook reader και τα tablet στρέφουν την προσοχή των αναγνωστών στα ηλεκτρονικά βιβλία. Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσουμε χρονικά τη διαδικασία της μετάβασης, αλλά απ' ό,τι φαίνεται τα έντυπα βιβλία και τα DVD μάλλον δε θα είναι για πάντα κοντά μας.

newsday

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου