Subscribe Twitter FaceBook

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ο Έλληνας με το 4πλο μπαϊπάς που ανέβηκε σε υψόμετρο 5.109!



Η ηλικία από μόνη της θα ήταν για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αποτρεπτικός παράγοντας. Η κατάσταση της υγείας του (έκανε τετραπλό μπαϊπάς πριν από 8 μήνες),
από την άλλη, έβγαζε «απαγορευτικό».

Η καρδιά του Κώστα Τσιβελέκα, όμως, «το λέει για τα καλά» και χτυπά σε υψόμετρα που -κυριολεκτικά- κόβεται η ανάσα!

Όπως δημοσιεύουν Τα Νέα, ο Κώστας Τσιβελέκας, πρόεδρος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (ΑΟΣ), δε σταματά να εκπλήσσει µε τη διάθεση και τις αντοχές του έχοντας μόλις επιστρέψει από την 88η (!) κατά σειρά απόδρασή του σε μεγάλη βουνοκορφή του εξωτερικού.
Πιο πρόσφατος προορισμός; Το ορεινό συγκρότημα Ροβενσόρι της Αφρικής όπου -όντας επικεφαλής μιας δεκαμελούς ελληνικής αποστολής- ο κ. Τσιβελέκας ξεκίνησε το «ταξίδι» του στις 29 Δεκεμβρίου και ύψωσε στις 7 Ιανουαρίου τη γαλανόλευκη στη «Μαργαρίτα», την υψηλότερη κορυφή στα 5.109 μέτρα!

«Το τετραπλό µπαϊπάς στο οποίο υποβλήθηκα πριν από ένα οκτάµηνο δεν µε πτόησε. Οι γιατροί µου βέβαια διατύπωσαν τις αµφιβολίες τους κατά πόσο θα έπρεπε να συνεχίσωτην ορειβασία σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο. Εγώ, όµως, δεν θέλω µε τίποτα να τη σταµατήσω…» υπογραμμίζει ο ίδιος με αξιοζήλευτη δύναμη ψυχής και αποφασιστικότητα.

Παγκοσµίως ίσως και να είναι αυτή τη στιγµή η µοναδική περίπτωση «επαγγελµατία» ορειβάτη που το τολµά. Που επιµένει να σκαρφαλώνει τόσο ψηλά, παρά την ιδιαίτερα σοβαρή περιπέτεια της υγείας του. «Αναµφίβολα, µια τέτοια επέµβαση σε αλλάζει. Σε διδάσκει να σκέφτεσαι µε προοπτική, λίγο µακρύτερα. Να εκτιµάς αυτά που ήδη έχεις µπροστά σου. Προσωπικά, πλέον αισθάνοµαι διαρκώς ερωτευµένος, µε τα πράγµατα, τον κόσµο, τη φύση, τις γυναίκες!».

Μια ζωή μέσα… στα όρη!
Ο όρος «παθιασμένος ορειβάτης» είναι σχεδόν ταυτόσημος με τον κ. Τσιβελέκα αφού μόνο στα Ιμαλάια έχει ταξιδέψει 37 φορές! Εκεί, στις 13 απόπειρες ανάβασής του σε κορυφές άνω των 8.000 µέτρων τα κατάφερε στις 7! Δεύτερες στις… προτιμήσεις του έρχονται οι χιονισμένες πλαγιές των Άνδεων, στις οποίες έχει αναρριχηθεί 29 φορές, και ακολουθεί το Κιλιμάντζαρο με 7 φορές στο οποίο μάλιστα έχει γράψει με «χρυσά γράμματα» το όνομα του καθώς κατάφερε έναμοναδικό ρεκόρ: Με μόλις 22 ώρες για 178 χιλιόμετρα έσπασε το ρεκόρ της ταχύτερης ανάβασης και κατάβασης!

«Το βουνό για μένα είναι δρόµος ανηφορικός, που απαιτεί πνευµατική εγρήγορση και σωµατικά επίπονη προσπάθεια. Είναι η χαρά, η ηδονή να δραπετεύεις, να επιστρέφεις σ’ έναν κόσµο φυσικό και πραγµατικό, που δεν έχει καµία σχέση µε την κλειστά δοµηµένη διαβίωσή µας στις µεγαλουπόλεις. Παράλληλα είναι μια πολύ ισχυρή πράξη επικοινωνίας: εκεί πάνω έμαθα να δουλεύω συλλογικά και κατάλαβα τι θα πει λιτότητα, αυτοσυγκράτηση, πειθαρχία, µέτρο, αξίες απαραίτητες σε όλους µας…», περιγράφει σχεδιάζοντας –μάλλον- το επόμενο ταξίδι ορειβασίας!

Το «βουνό του φεγγαριού» με τις αιώνια παγωμένες ορθοπλαγιές


Η οροσειρά Ροβενσόρι αποτελείται από 6 κυρίως όγκους που τους χωρίζουν βαθιά φαράγγια και βρίσκεται στην κεντρική Αφρική, στα σύνορα Ουγκάντας και Λαϊκής Δημοκρατίας. Το μήκος της οροσειράς είναι 120 χιλιόμετρα, με το μεγαλύτερο μέρος της να αποτελεί από το 1994 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ.

«Ηταν µια ορεινή περιπλάνηση µοναδικού αισθητικού και περιβαλλοντικού κάλλους! Το επονοµαζόµενο κι ως “βουνό του φεγγαριού”, αυτό το µνηµείο παγκόσµιας φυσικής κληρονοµιάς, µας αποζηµίωσε, µε τις γρανίτινες κι αιώνια παγωµένες ορθοπλαγιές του…», σηµειώνει ο κ. Τσιβελέκας που άφησε τη γαλανόλευκη να κυματίζει στα 5.109 μέτρα χωρίς να πτοηθεί από τροπικές καταιγίδες, απόκρηµνες κορυφογραµµές και αλπικές λίµνες.

Το ταξίδι, ωστόσο, δεν ήταν εύκολο: «Από τα πλέον επικίνδυνα σηµεία ήταν τα εκτεταµένα έλη που συναντήσαµε στη διαδροµή µας στην αφρικανική σαβάνα. Βάλτοι καλυµµένοι µε πυκνή βλάστηση, ήταν ύπουλες παγίδες σε κάθε βήµα µας. Χωρίς τη βοήθεια των ντόπιων οδηγών µας, δεν ξέρω αν θα τα καταφέρναµε…» τονίζει ο , πρόεδρος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου.

Μάλλον θα τα κατάφερνε πιστεύουμε εμείς… «Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια» δε λένε…;

star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου