Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η Μέρα Που Άλλαξε Τα Πάντα Στα Τηλεοπτικά Δικαιώματα Ποδοσφαίρου


Φερνάντο Τόρες
Η Κάρεν Μέρφι είναι απλώς η ιδιοκτήτρια μιας παμπ στην Αγγλία, από αυτές όπου μαζεύονται τα μεσημέρια μεθυσμένοι άγγλοι και βρίζονται με διασκεδαστικό, ενίοτε γραφικά βίαιο, τρόπο βλέποντας μπάλα.
Μόνο που η Κάρεν, όπως και αμέτρητοι άλλοι αντίστοιχοι μικροϊδιοκτήτες, είχε ένα πρόβλημα: Δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υπέρογκες συνδρομές του βρετανικού Sky Sports, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τις 1,000 λίρες το μήνα. Οπότε τι κάνει για να δείχνει αγώνες της Premier League στους ανωτέρω μεθυσμένους θαμώνες της; Αγοράζει Nova.

Ναι, την ελληνική.

Έτσι μπορούσε να δείχνει τους αγώνες όχι μόνο -απείρως- φτηνότερα, αλλά και ακόμα πιο σημαντικά, μπορούσε να τους δείχνει όλους. Βλέπεις, οι Άγγλοι έχουν αυτό τον περίεργο κανόνα – η τηλεόραση απαγορεύεται να προβάλλει ζωντανά τους αγώνες που παίζονται στις 3 το μεσημέρι, ώστε να μην αποθαρρύνονται οι φίλαθλοι από το να πηγαίνουν οι ίδιοι γήπεδο, σε κάποιον από τους διάφορους μικρότερους αγώνες που διεξάγονται την ώρα του μεγάλου ντέρμπι. Η ελληνική καλωδιακή πλατφόρμα, όπως και αντίστοιχες άλλων χωρών στις οποίες στρέφονται άλλοι ιδιοκτήτες, δεν έχουν παρόμοια κωλύματα.

Καταλαβαίνεις φυσικά πως αυτή η τακτική δεν καθόταν και πολύ καλά στο Sky και στον ιδιοκτήτη του, Ρούπερτ Μέρντοχ, ούτε και στην ίδια την Premier League, οπότε πήγαν την Κάρεν στο δικαστήριο, το οποίο της επέβαλε ποινή πίσω στο 2007. Όμως η Κάρεν πήγε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με το σκεπτικό πως εφόσον μιλάμε για ανοιχτά σύνορα και ενιαία αγορά, κανείς δε μπορεί να της εμποδίσει να αγοράσει αποκωδικοποιητές από μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά, είχε δίκιο. Σαν ένας νέος Μπόσμαν, η Κάρεν Μέρφι κέρδισε την υπόθεση, αφήνοντας σύξυλους τους πάντες. Σκέψου λίγο τι σημαίνει αυτή η απόφαση. Σημαίνει πως εσύ θα μπορείς να αγοράσεις δορυφορική τηλεόραση μιας άλλης χώρας, αν αυτή που έχεις εδώ δε σε καλύπτει ή είναι πιο ακριβή. Και κανείς δε θα μπορεί να σου κάνει τίποτα. Ακριβώς γι'αυτό το λόγο, όλες οι κεντρικές διαχειρίσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα γίνουν πιο ρεαλιστικές στις απαιτήσεις τους. Αναλυτές ήδη υποστηρίζουν πως το Sky Sports μπορεί να χάσει 60-70 εκατομμύρια λίρες το χρόνο από τα 200 που του αποφέρει η ισχύουσα συμφωνία. Και λιγότερα λεφτά από την τηλεόραση, σημαίνει λιγότερα λεφτά για τις ομάδες.

Είναι όλα μια αλυσίδα, και η Κάρεν Μέρφι μόλις την έσπασε.

yupi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου