Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Σβήνουν τα φώτα των φάρων;

Επί αιώνες οι φάροι αποτελούν έναν πιστό φίλο των ναυτικών, δείχνοντάς τους τον ασφαλή δρόμο. Αλλά και στην ανθρώπινη φαντασία διαθέτουν μια ξεχωριστή θέση. Με τη σημερινή κυριαρχία των GPS,
ωστόσο, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον τους.
«Είναι ανησυχητικές εποχές για τους φάρους», δηλώνει στο CNN o Τζέρεμι Ντέντρεμοντ, πρόεδρος του Αμερικανικού Ιδρύματος Φάρων. «Όλοι μας τους λατρεύουμε, αλλά όσον αφορά τις κυβερνητικές πολιτικές, δεν αποτελούν ακριβώς προτεραιότητα».
Σύμφωνα με τον Ντέντρεμοντ, παρότι το 75% των φάρων εξακολουθεί να λειτουργεί ως «εργαλείο ναυσιπλοΐας» στις ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη μηχανική συντήρηση των φάρων. «Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να περισσεύουν ελάχιστα ή καθόλου χρήματα για τη συντήρηση των ίδιων των κτιρίων. Χωρίς τη στήριξη τοπικών ομάδων ή τη χρηματοδότηση ιδιωτών, πολλοί φάροι έχουν απλώς εγκαταλειφθεί».
Ο ίδιος εκτιμά ότι σήμερα υπάρχουν συνολικά 10.000 με 12.000 φάροι ακόμη σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν όλοι τους όμως αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. «Μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι εμφανές ότι υπάρχουν όλο και λιγότερα χρήματα για τη συντήρηση των ιστορικών αυτών κτιρίων».
Ο Πίτερ Ουίλιαμς είναι ο ταμίας της Παγκόσμιας Κοινότητας Φάρων. «Έχουν παρέλθει οι ημέρες όταν ο υπομονετικός φαροφύλακας, φρόντιζε προσωπικά το φως και κρατούσε το φάρο σε μια τάξη», σημειώνει. Στη Βρετανία, η ακτογραμμή της οποίας είναι γεμάτη με εκατοντάδες φάρους, ο τελευταίος φαροφύλακας αποσύρθηκε το 1998. Σήμερα, σύμφωνα με τον Ουίλιαμς, όλοι οι φάροι της Βρετανίας είναι αυτοματοποιημένοι και ελέγχονται από τα κεντρικά γραφεία.
Οι Ουίλιαμς και Ντέτερμοντ συμφωνούν ότι είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η συνεχόμενη χρηματοδότηση των φάρων, τώρα που η κάποτε ζωτική λειτουργία τους αντικαθίσταται με γοργούς ρυθμούς από τη νέα τεχνολογία. Ωστόσο, οι φάροι εξακολουθούν να έχουν «τεράστια πολιτιστική και ιστορική αξία», υπογραμμίζει ο Γκάρι Σρεντζιένσκι, μουσικός από το New Hampshire, που σκοπεύει να κολυμπήσει 4 μίλια παγωμένων νερών το Φεβρουάριο, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τους δύο φάρους της περιοχής που διαμένει.

tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου