Subscribe Twitter FaceBook

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Δ.Ν.Τ. Cook Book: Συνταγές χαμηλού μπάτζετ για δύσκολες εποχές

Φτηνές, καθημερινές συνταγές για να μη μπεις στο στόχαστρο του Δ.Ν.Τ. Χαμηλού μπάτζετ, χαμηλού προφίλ, χαμηλών λιπαρών και ακόμη χαμηλότερης δυσκολίας. Δύσπεπτου IQ παρ’ όλα αυτά.



Καρπάτσιο από αγγούρι

Παίρνουμε ένα ευθυτενές αγγούρι, το πλένουμε πάρα πολύ καλά και το κόβουμε λεπτές μακρόστενες φέτες με το καθαριστήρι για τα κολοκυθάκια. Απλώνουμε σε πιάτο, αλατίζουμε και προσθέτουμε ξύδι κατά βούλησιν. Εάν δεν έχουμε ξύδι κατά βούλησιν ή καθαριστήρι για κολοκυθάκια αφήνουμε το αγγούρι άπλυτο στην ησυχία του ή -εναλλακτικά- κόβουμε το αγγούρι στη μέση και προσπαθούμε να βάλουμε το ένα μισό μέσα στο άλλο μισό (συνταγή «αγγούρια γεμιστά»). Αν αποτύχουμε, ζητάμε ευγενικά τη βοήθεια της έμπειρης -σ’ αυτά- συντρόφου μας.

Λεμόνια με τόνο

Αυτή η συνταγή δεν πετυχαίνει ποτέ με λεμονια. Γι αυτό φροντίζουμε όταν πάμε στον μανάβη να τον ρωτήσουμε ορθογραφημένα : «λεμόνια έχετε;». Αν σας πει «όχι, έχω όμως λεμονια» , η συνταγή δεν βγαίνει και καλύτερα να ζητήσετε παπάγια, αρκεί πρώτα να βεβαιωθείτε πως ο μανάβης προφέρει σωστά το ρο και δεν θα επακολουθήσουν δράματα.

Καφέ μήλο «έκπληξη»

Καθαρίζετε επιμελώς ένα μήλο, προσέχοντας η φλούδα του να βγει λωρίδα σε ένα κομμάτι. Τρώτε το μήλο και με τη φλούδα σχηματίζετε ένα ωραίο κέλυφος. Το στήνετε όρθιο σε ένα πιατάκι του καφέ και το προσφέρετε στον καλεσμένο σας. Εάν έχετε περισσότερους του ενός καλεσμένους αγοράζετε φιρίκια που είναι μικρά, για να φτουρήσουν.

Σαλάτα με πορτοκάλια και σως sweet & sour

Καθαρίζετε δυο πορτοκάλια και τα κόβετε προσεκτικά σε κυβάκια. Βρίσκετε μια ληγμένη μαρμελάδα δαμάσκηνο στο ψυγείο, βγάζετε την άσπρη μούχλα από πάνω και ρίχνετε δυο κουταλιές (του γλυκού) πάνω από τα πορτοκάλια. Κρατάτε την υπόλοιπη μαρμελάδα για άλλες γλυκόξινες συνταγές, στο εγγύς μέλλον. Την άσπρη μούχλα την βάζετε στην άκρη για να φτιάξετε φτωχικό ροκφόρ (βλ.λέξη)

Ρεβίθια ινδικά

Αγοράζετε μισό κιλό κινέζικα ρεβίθια από πλανόδιο ινδό μικροπωλητή ή από ινδικό κατάστημα πέριξ Ομονοίας (είναι περισσότερα κι από το Δελχί). Μαγειρεύετε τα ρεβίθια όπως γουστάρετε. Για πιο ινδικό αποτέλεσμα, μπαίνοντας στο μαγαζί πείτε «howdy partiner» αντί καλημέρας.

Πεπόνια καλαβρέζικα

Τρώγονται ωμά, ακριβώς όπως τα περισσότερο διάσημα μικρότερα τριχωτά ξαδέρφια τους. Αν δεν γνωρίζουμε πώς, ζητάμε τη βοήθεια της έμπειρης -σ’ αυτά- συντρόφου μας.

Φτωχικό ροκφόρ

Παίρνετε τυρί φέτα , μια φετούλα φτάνει, ανοίγετε μικρές τρύπες και βάζετε μέσα την άσπρη μούχλα που βγάλατε από τη ληγμένη μαρμελάδα δαμάσκηνο. Βάζετε τη δημιουργία σας σε μια φορεμένη κάλτσα και την αφήνετε δυο μέρες στο ψυγείο για ωρίμανση. Μετά μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε την κάλτσα, αφού αφαιρέσετε τη δημιουργία σας.

Εξωτικά φρούτα σε μπολάκια (για τέσσερις καλεσμένους)

Πείτε στους καλεσμένους σας ότι βγήκατε για να αγοράσετε μια γκουάβα, ένα μαγκοστίν, ένα ταμαρίλο και μια καραμπόλα αλλά ο μανάβης σας δεν έλεγε καλά το ρο και δεν μπορούσατε να συνεννοηθείτε, οπότε πήρατε δυο μπανάνες. Τις οποίες κόβετε σε ροδέλες και τις μοιράζετε ακριβοδίκαια σε τέσσερα μπολάκια. Αν τους δείτε να κατεβάζουν τα μούτρα τους, πείτε τους «ευτυχώς που με φώτισε ο Θεός και δεν του ζήτησα να μου δώσει παπάγια» και θα δοξάσουν κι αυτοί το όνομά Του.

Χουέβος ραντσέρος

Αβγά χωριάτικα, in spanish. Ακούγονται πιο εύηχα από τα «δυο αβγά Τουρκίας» αλλά τα αβγά δεν τα τρως εύηχα. Τηγανητά, βραστά ή ποσέ τα τρως. Ειδικά τα τελευταία είναι χορταστικά από μόνα τους, «χουέβος ραντσέρος χοσέ». Όπως λέμε Χάντσο Βίλα.

Κρεμμύδια γεμιστά Άλπεων

Αυτό είναι ο ορισμός της απελπισίας, μόλις ένα σκαλί πάνω από το απόλυτο μηδέν. Παίρνεις δυο κρεμμύδια ξερά, αδειάζεις το μέσα τους, το ψιλοκόβεις στο multi και τα ξαναγεμίζεις. Για να μην πλαντάξεις στο δάκρυ, φοράς ακριβά γυαλιά του σκι καθ’ όλη τη διάρκεια του πρότζεκτ, οπότε η (δοκιμασμένη) συνταγή είναι Άλπεων. Κρεμμύδια γεμιστά Παρνασσού υπάρχουν αλλά είναι εντελώς passé, είπαμε κρίση αλλά δεν γίναμε και Σομαλία.

Σαλάτα εξπρές

Είναι η σαλάτα που γίνεται με ένα μόνο υλικό, όποιο βρεις πρώτο στο ψυγείο, σε ένα λεπτό. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι παντελώς αδιάφορο, η ταχύτητα μετράει αλλιώς δεν θα τη λέγαν Express, Ραν-Ταν-Πλαν θα την έλεγαν.

Ρύζι από το Κασμίρ

‘Όπως το ακούς. Επιστρέφεις από γάμο όπου φορούσες το καλό σου κασμιρένιο κοστούμι, μπαίνεις ολόκληρος μέσα στη μπανιέρα, τινάζεσαι, ξεντύνεσαι, μαζεύεις τα ρύζια που θα πέσουν και τα μαγειρεύεις όπως γουστάρεις. Αυτή είναι vintage συνταγή, της γιαγιάς, τώρα οι παπάδες μόνο χαρτοπετσέτες σε αφήνουν να ρίχνεις στους γάμους, τι σκατά συνταγή να φτιάξεις με χαρτοπετσέτες;

Πίτσα «Τέσσερις Εποχές»

Ζυμάρι, κέτσαπ, γκούντα άντε και κανένα κρεμμύδι που γλίτωσε από τον μασκοφόρο εκδικητή (βλ. «κρεμμύδια γεμιστά Άλπεων»), για σαλάμια ούτε λόγος, άνοιξη-καλοκαίρι-φτηνόπωρο-χειμώνα, πρωί-μεσημέρι-βράδι. Καλύτερα στη Σομαλία, εκεί τρώνε και κανένα τερμίτη για αλλαγή.

Καρπάτσιο ψωμιού

Κόβεις μια πάρα πολύ λεπτή φέτα ψωμιού, σχεδόν διάφανη και από κει μέσα κοιτάς αν έρχομαι.



men24

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου