Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσµο, για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά, αναδεικνύεται ο µεγιστάνας των µεξικανικών τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιµ Ελού, σύµφωνα µε την ετήσια λίστα του βρετανικού περιοδικού «Forbes» όπου περιλαµβάνονται οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσµο.
Σταθεροί στη δεύτερη και την τρίτη θέση της κατάταξης παραµένουν οι Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ.
Οπως και πέρυσι, τιςυψηλότερες θέσεις καταλαµβάνουν οι µεγιστάνες των νέων τεχνολογιών και τωντηλεπικοινωνιών. Η µεγάλη διαφορά ωστόσο είναι ότι χώρες όπως οι Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Βραζιλίααντιπροσωπεύονται µε περισσότερους πλούσιους εκπροσώπους παρά ποτέ.
Οσο για το facebook, µπορείη φετινή να µην ήταν ηχρονιά του στα Οσκαρ («Social network»), όµως µε πέντε εκπροσώπους στη λίστα των δισεκατοµµυριούχων του κόσµου αναµφισβήτητα παίρνει άριστα στοντοµέα της κερδοφορίας. Συνο λικά, σύµφωνα µε το «Forbes», έξι άνθρωποι πλούτισαν από την ενασχόλησή τους µε την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Πρώτος ανάµεσά τους, και 52ος στην κατάταξη του περιοδικού, ο πρόεδροςκαι διευθύνων σύµβουλος του facebook Μαρκ Ζάκερµπεργκ, η περιουσία του οποίου αγγίζει τα 13,5 δισ. δολάρια σηµειώνοντας αύξηση κατά 138%. Με το συγκεκριµένο εγχείρηµα καταπιάστηκε ενώ ακόµη φοιτούσε στο Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ.
Αµέσως µετά τον Ζάκερµπεργκ ακολουθεί ο συµφοιτητής του και συνιδρυτής τής πιο δηµοφιλούς ιστοσελίδας στο Ιντερνετ, ο Ντάστιν Μόσκοβιτς. Ο προσωπικός θησαυρός του Μόσκοβιτς εκτιµάται στα 10,8 δισ. δολάρια, κάτι λιγότερο από τον φίλο του, ο ίδιος όµως µπορεί να αισθάνεται περήφανος ως ο νεώτερος της παρέας: γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1984, οκτώ ηµέρες µετά το νούµερο ένα του facebook.
Στη δηµιουργική εξάδα περιλαµβάνονται ακόµη οι Σον Πάρκερ, Εντουάρντο Σάβεριν, Πίτερ Θιλ και ορώσος επενδυτής της εταιρείας Γιούρι Μίλνερ. Οι περιουσίες τους είναι σαφώς µικρότερες των δύο ιδρυτών, αρκετάµεγάλες όµως ώστε να τους εξασφαλίσουνµια θέση στη λίστα του «Forbes» – από 1,6 έως 1 δισ. δολάρια.
Η ΆΝΘΡΩΠΟΤΗΤΆ διαθέτει σήµερα 1.210 δισεκατοµµυριούχους, 214 περισσότερους από πέρυσι, µεταξύ των οποίων και 102 γένους θηλυκού.
Οι µεγιστάνες του κόσµου όµως δεν αυξήθηκαν µόνο σε απόλυτο αριθµό, αλλά και ως προς το µέγεθος του πλούτου τους, ο οποίος ανέρχεται στα 4,5 τρισ.
δολάρια, ποσό λίγο µεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Γερµανίας. Ο τελευταίος κατάλογος των πλουσίων «αντανακλά τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσµια οικονοµία», υποστηρίζει ο εκδότης του περιοδικού Στιβ Φορµπς.
Η λίστα του «Forbes» περιλαµβάνει 214 νέους δισεκατοµµυριούχους
Οι Κροίσοι κατοικούν στη Μόσχα
ΣΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ των δισεκατοµµυριούχων έχει µετατραπεί η Μόσχα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποτυπώνεται στη φετινή λίστα του περιοδικού «Forbes». Στη ρωσική πρωτεύουσα ζουν αυτή τη στιγµή 79 δισεκατοµµυριούχοι, περισσότεροι απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσµο. Εύκολα λοιπόν εκτοπίζει από την ίδια κατηγορία τη Νέα Υόρκη, όπου ζουν µόλις 58 µεγαλοεπιχειρηµατίες. Επιπλέον, η Ρωσία διαθέτει το ένα τρίτο των δισεκατοµµυριούχων της Ευρώπης και15 από τους πιο εύπορους ανθρώπους στον πλανήτη. Πλουσιότερος Ρώσος ανακηρύσσεται φέτος ο Βλαντίµιρ Λίσιν, που καταλαµβάνει τη 14η θέση µε εκτιµώµενη προσωπική περιουσία 24 δισ. δολάρια, και ακολουθεί ο µεγιστάνας της βιοµηχανίας του µετάλλου Αλεξέι Μορντάσοφ (29ος στη λίστα από 70ός πέρυσι).
Η ΆΣΙΆ. Εξίσου πλούσιες επιδόσεις καταγράφει και η Ασία, «το εργοστάσιο που παράγει δισεκατοµµυριούχους», σύµφωνα µε το «Forbes». Η Κίνα, η δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία του πλανήτη µετά τις ΗΠΑ, έχει 115 δισεκατοµµυριούχους, η Ινδία 55, το Χονγκ Κονγκ 36 και ηΙαπωνία 26. Χαρακτηριστικό του πόσο ταχέως αναπτύσσεται η Ασία είναι πως συνολικά διαθέτει περισσότερους δισεκατοµµυριούχους (332) απ’ ό,τι η Γηραιά Ηπειρος (300). «Παρατηρείται µια έκρηξη αγαθών παγκοσµίως. Θα έπρεπε ωστόσο να έχουµε µάθει πως η αγορά των προϊόντων όπως µπορεί να εκτοξευτεί, µπορεί και να κατακρηµνιστεί», επισηµαίνει ο Στιβ Φορµπς.
tanea
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου