Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Σαίφ Αλ Αντέλ: Μια νέα εποχή για την Αλ Κάιντα;

Η επιχειρησιακή δράση, οι διασυνδέσεις και ο ρεαλιστικός χαρακτήρας του νέου ηγέτη της Αλ Κάιντα ανησυχούν τους δυτικούς αναλυτές!



Η ανάδειξη του Σαίφ Αλ Αντέλ (Σπαθί της Δικαιοσύνης) στην ηγεσία της Αλ Κάιντα προκαλεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης αυτής, το μέλλον της οργάνωσης και τον κίνδυνο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Όσοι, ωστόσο, παρακολουθούν από κοντά τα θέματα της διεθνούς τρομοκρατίας ξέρουν τον Μουαμάντ Ιμπραχίμ Μακάουι, όπως είναι το όνομα του, πολύ καλά και δεν εκπλήσσονται.

Ο Σαίφ Αλ Αντέλ απολαμβάνει μια πραγματικά εξαιρετική φήμη στους Ισλαμικούς στρατιωτικούς κύκλους, σε όλο τον κόσμο. Ο Αιγύπτιος πρώην στρατιωτικός είναι αναμφισβήτητα το πιο επικίνδυνο επιχειρησιακό στέλεχος της οργάνωσης και παρά την πολύχρονη απουσία του μεταξύ της 11ης Σεπτεμβρίου και το 2005 ίσως αναλαμβάνει την ηγεσία για να αναδιοργανώσει την Al-Qaeda και να αλλάξει τις επιχειρησιακές της μεθόδους. Εκτός αν η απόφαση είναι προσωρινή ή αναληθής, ο Αιμάν Αλ Ζαουαχίρι, θα περιοριστεί στο ρόλο του πνευματικού ηγέτη.

Ποιος είναι ο Σαίφ Αλ Αντέλ

Ο Σαίφ Αλ Αντέλ γεννήθηκε στην Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και οι απαρχές της τρομοκρατικής του δράσης τοποθετούνται στο 1981 και τη δολοφονία του Αιγύπτιου προέδρου Ανουάρ Αλ Σαντάτ. Έξι χρόνια αργότερα έφυγε από τη χώρα για να ενταχθεί στις δυνάμεις των Μουτζαχεντίν που πολεμούσαν κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν και με την επιστροφή του θεωρείται ότι εκπαιδεύτηκε στη χρήση εκρηκτικών από τη Χεζμπολά στο Λίβανο.

Black Hawk Down

Οι πιο γνωστές, ωστόσο, επιχειρήσεις με τις οποίες συνδέεται το όνομα του Σαιφ Αλ Αντέλ είναι η πρώτη μάχη του Μογκαντίσου στη Σομαλία το 1993 και οι βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αφρική το 1998. Ο Αλ Αντέλ θεωρείται ο κύριος εκπαιδευτής των Σομαλών ανταρτών που αντιμετώπισαν τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις όταν αυτές επιχείρησαν να συλλάβουν τον Μοχάμεντ Φαράχ Αιντίντ. Η μάχη αυτή έγινε αργότερα το κεντρικό θέμα της ταινίας "Black Hawk Down".

Στη δεύτερη περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι γνώσεις του Αλ Αντέλ και πιθανώς η ικανότητα του στο σχεδιασμό επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκαν για τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Κένυα και την Τανζανία.

Η εμπλοκή του Αλ Αντέλ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν είναι ξεκάθαρη. Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι το “Σπαθί” είχε αντιταχθεί στην ενέργεια αυτή, ωστόσο, την ίδια περίοδο βρισκόταν στην υπηρεσία και πιθανώς υπό την εύνοια του εγκεφάλου των επιθέσεων Σείχη Χαλίντ Μοχάμεντ. Ένας άλλος λόγος που ενισχύει την άποψη της μη ενεργής συμμετοχή του είναι το στρατιωτικό του υπόβαθρο που δε συνάδει με το χαρακτήρα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Η περίοδος μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι και η πιο ομιχλώδης στη ζωή και την “καριέρα” του Αλ Αντέλ. Αν και ο θάνατος του επιχειρησιακού αρχηγού της Μοχάμεντ Ατέφ συνέτεινε στο ενδεχόμενο της ανάληψης της θέσης από τον Αλ Αντέλ, αυτός απλά εξαφανίστηκε. Αργότερα έγινε γνωστό ότι βρισκόταν υπό κατ' οίκον περιορισμό στην Τεχεράνη όπου βρήκαν καταφύγιο δεκάδες ίσως και εκατοντάδες άλλα μέλη της Αλ Κάιντα με τις οικογένειές τους. Το 2004 εξέδωσε το ένα εγχειρίδιο με τίτλο η “Βάση της Εμπροσθοφυλακής” ενώ θεωρείται και η βασική πηγή για το βιβλίο του δημοσιογράφου Φουάντ Χουσείν.

Η επιστροφή

Ωστόσο, ο λίβυος Νόμαν Μπενότμαν, ο κορυφαίος ίσως αναλυτής σε θέματα της Αλ Κάιντα παγκοσμίως καθώς υπήρξε ο ίδιος εκπαιδευτής μαχητών σε στρατόπεδο του Αφγανιστάν, αναφέρει ότι στο διάστημα αυτό ο Αλ Αντέλ βοήθησε στην οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσων στην Σαουδική Αραβία το 2004, υποδηλώνοντας σαφώς ότι ο κατ' οίκον περιορισμός του ήταν απλώς μια πρόφαση ενώ στην ουσία του προσέφεραν καταφύγιο και αρκετή ελευθερία δράσης.

Η επανεμφάνιση του το 2005 δεν πέρασε απαρατήρητη από τον τύπο και τους αναλυτές. Ο Αλ Αντέλ μετέβη στο Ουαζιριστάν, στα σύνορα Πακιστάν και Αφγανιστάν μετά από ανταλλαγή με Ιρανούς διπλωμάτες που είχαν απηχθή από μέλη της Αλ Κάιντα και το γεγονός αυτό θεωρήθηκε η μεγαλύτερη επιτυχία της οργάνωσης που για χρόνια εμφάνιζε συμπτώματα διάλυσης και έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού. Οι τεχνικές του γνώσεις τον έκαναν έναν από τους κορυφαίους στρατιωτικούς αρχηγούς και άνθρωπο κλειδί στο άδυτο του Μπιν Λάντεν ενώ η επιστροφή του θεωρήθηκε τότε απολύτως ικανή να αλλάξει το σκηνικό στην μάχη της Αλ Κάιντα με την δύση και να γεννήσει μια νέα οργάνωση προσαρμοσμένη στο νέο διεθνές σκηνικό.

Τι ανασυχεί τη δύση

Και αυτό ακριβώς είναι που ανησυχεί τους αναλυτές αυτή τη φορά με την ανάλειψη της ηγεσίας της Αλ Κάιντα από τον Αλ Αντέλ. Η προαγωγή του λιγότερο δογματικού Μακάουι, φαίνεται να έγινε με σκοπό η Αλ Κάιντα να στραφεί σε μια καινούρια κατεύθυνση. Ο Αλ Κάιντα έχει την φήμη ενός ανθρώπου που είναι ρεαλιστής, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων ομάδων, μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις της οργάνωσης και να επιβάλει μια αυστηρότητα στις εξωτερικές επιχειρήσεις. Οι μακροχρόνιες διασυνδέσεις του με ομάδες που δημιουργούσαν εντάσεις στην Αλ Κάιντα, μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα εποχή επιχειρησιακή συνεργασίας για επιθέσεις ενάντια στη Δύση.



men24

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου