Subscribe Twitter FaceBook

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Στις φλόγες η Βρετανία


Μπορεί όλες τα προηγούμενες μέρες οι βρετανοί να «καιγόντουσαν» για τον πριγκιπικό γάμο του Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλεντον, ωστόσο πλέον καίγονται και στην κυριολεξία.
Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με το χρόνο για να περιορίσουν τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε Αγγλία, Σκωτία και Β. Ιρλανδία. Μάλιστα, πυροσβέστες κλήθηκαν ακόμη και στη βασιλική κατοικία στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, προκειμένου να την σώσουν από τις φλόγες.

Οι εκτάσεις που καίγονται είναι κυρίως με χαμηλή βλάστηση και προκλήθηκαν εξαιτίας της πρωτοφανούς ξηρασίας που σημειώθηκε στη χώρα όλον τον προηγούμενο μήνα, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για μια χώρα που είναι διαρκώς με σύννεφα και βροχές. Οι θερμοκρασίες είναι κατά μέσο όρο τέσσερις βαθμούς πάνω από το κανονικό για την εποχή, κάτι που διευκολύνει μεγάλες περιοχές να έχουν καλυφθεί από φλόγες και καπνό.

Σύμφωνα με την βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, μόλις το 21% των αναμενόμενων για την εποχή βροχών έπεσαν τον περασμένο μήνα στην Αγγλία και την Ουαλία. Αυτός ήταν μάλιστα  ο πιο ζεστός Απρίλιος τα τελευταία 350 χρόνια. Φαίνεται ότι η ζέστη όμως διατηρείται και τον Μάιο και όχι μόνο αυτό, αλλά αργούν οι βροχές, που δεν αναμένονται πριν το σαββατοκύριακο. Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες πυροσβέστες να κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα, προσπαθώντας να περιορίσουν τις μεγάλες πυρκαγιές που καίνε τα βρετανικά δάση στο Λάνκασαϊρ αλλά ακόμα και στα Χάιλαντς της Σκωτίας...



star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου