Subscribe Twitter FaceBook

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Σύνταγμα: Ηρεμία πριν τη μάχη του Μεσοπρόθεσμου

Ο κόσμος ξανάρθε στο ραντεβού του στο Σύνταγμα για πέμπτη συνεχόμενη Κυριακή. Οι αριθμοί των συγκεντρωμένων είναι μικρότεροι από άλλες Κυριακές,
αλλά όλοι οργανώνονται και ετοιμάζοντια για τις κινητοποιήσεις των ημερών της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.
Το πλήθος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο,-όπως είπε κάποιος “όταν έχεις δει 500.000 ανθρώπους, αυτοί σου φαίνονται λίγοι”-  η αστυνομία δεν έχει αναπτύξει μεγάλες δυνάμεις μπροστά στο Άγνωστο στρατιώτη, αλλά οι Αγανακτισμένοι συνεχίζουν να οργανώνονται εν όψη των μεγάλων κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για την εβδομάδα που ξεκινάει.
Με την Αμαλίας κλειστή για την κυκλοφορία,  τους τουρίστες να φωτογραφίζονται ανάμεσα στους διαδηλωτές και κάποιους από τους κατοίκους της κάτω πλατείας να διαβάζουν μελοποιημένη ποίηση με συνοδεία κιθάρας καθώς περιμένουν να αρχίσει η συνέλευση, η πλατεία ζει την 33η μέρα της.
Από τις εφτά το απόγευμα και για περισσότερο από μία ώρα, μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω», απέκλεισαν τα ακυρωτικά μηχανήματα στο σταθμό του μετρό Συντάγματος, εμποδίζοντας τους επιβάτες να ακυρώνουν τα εισιτήρια τους.
Η αυτο-οργάνωση που ξεκίνησε από το ίντερνετ και έφερε τους Αγανακτισμένους στην έκτη εβδομάδα τουςτους στο Σύνταγμα συνεχίζεται εντατικότερα. Μέχρι τώρα τους γλίτωσε από τα κόμματα,τη βροχή, τα ΜΑΤ, τα δακρυγόνα, τους μπαχαλάκηδες, το σκουπιδαριό, το καπέλωμα, ακόμα και τα μμε. Τώρα η αυτο-οργάνωση θα πρέπει να ετοιμάσει την  πλατεία καθώς “Αγανακτισμένοι” από όλη την Ελλάδα αναμένονται να τη πλημμυρίσουν τις μέρες  των απεργιακών κινητοποιήσεων. Γιαυτό και οι ομάδες προσπαθούν να ετοιμάσουν από σκηνές παροχής ιατρικής βοήθειας, εξοπλισμένες ακόμα και με οξυγόνο, για όσους έχουν προβλήματα με τα δακρυγόνα. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί από τη συνέλευση του Συντάγματος στο πως θα μπορέσει όσο το δυνατόν περισσότερος  κόσμος, που ενδεχομένως δεν έχει ξαναπάρει μέρος σε τέτοιες κινητοποιήσεις, να έρθει στην πλατεία να διαδηλώσει ειρηνικά και με ασφάλεια.
Οι Αγανακτισμένοι μέσω του ψηφίσματος της λαϊκής συνέλευσης καλούν όλους τους πολίτες σε μαζική κινητοποίηση στις 28 και 29 Ιουνίου ενώ απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση μπροστά από τη Βουλή την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
«Εδώ κι ένα μήνα, έχουμε κατακλύσει τις πλατείες όλης της χώρας διεκδικώντας να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Στις 28-29/6, ο αγώνας μας φτάνει σε σημείο καμπής. Η κυβέρνηση της μηδενικής κοινωνικής νομιμοποίησης επιχειρεί την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου, δεν πρόκειται να ανεχτούμε την εξαθλίωση των πολλών για να την εξασφάλιση των κερδών των λίγων. Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί, οι κάλπικοι ανασχηματισμοί και οι εκβιασμοί κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ, δεν μάς ξεγελάνε. Τώρα πια ξέρουμε ότι το δίλημμα δεν είναι Μνημόνια ή χρεοκοπία γιατί τα Μνημόνια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία της κοινωνίας» αναφέρει στο ψήφισμά τους.
 
Μίκης: Ολοι στο Σύνταγμα

Έκκληση σε όλους τους πολίτες να πάνε στην πλατεία Συντάγματος και να διαδηλώσουν μαζί με τους αγανακτισμένους την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, απηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος μίλησε σε συγκέντρωση της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» στην κεντρική πλατεία της Νάουσας. 
Είπε, μάλιστα, πως αν μπορούσε θα πήγαινε και ο ίδιος να πάρει μέρος στη διαδήλωση, όπως παλιά.
Επέκρινε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο γιατί καταφέρεται εναντίον των «αγανακτισμένων» και σημείωσε πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής δεν μπορεί να βάζει φράχες στην πλατεία Συντάγματος, απέναντι στους διαδηλωτές.
Ο Μίκης Θεοδωράκης επισήμανε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι υπέρ του Μνημονίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπανδρέου για «εθνική μειοδοσία» και τόνισε πως η Ελλάδα κατάντησε «Φιλιππινέζα» της τρόικας και του ΔΝΤ.
Θυμήθηκε το Νοέμβριο του 1961 που είχε πάει στη Νάουσα να δώσει συναυλία και τότε τον είχαν πετροβολήσει οι παρακρατικοί, μαζί με τον Γρ. Μπιθικώτση, την Α. Παίζη και το Θ. Λειβαδίτη.
enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου