Μεγάλη συμμετοχή, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις της κυβέρνησης αλλά ακόμη και των ίδιων των συνδικάτων,
είχε τελικά η σημερινή απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στην «άμαθη» σε τέτοιες κινητοποιήσεις Βρετανία.
είχε τελικά η σημερινή απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στην «άμαθη» σε τέτοιες κινητοποιήσεις Βρετανία.
Πολυάνθρωπη πορεία απεργών και συνταξιούχων, στην κεφαλή της οποίας προηγούνταν είκοσι απεργοί αστυνομικοί, κατέληξε το απόγευμα έξω από το κτίριο του κοινοβούλιου στο Ουεστμίνστερ Χολ, όπου με ταμπούρλα, δυνατή μουσική και κεντρικά συνθήματα «Όχι στις Περικοπές», «Πρέπει να Φύγει!» και «Δίκαιες Συντάξεις για Όλους» διαμαρτυρήθηκαν κατά των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον. Στην πορεία πήραν μέρος περίπου 25.000 απεργοί.
Χιλιάδες άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν πικετοφορίες έξω από σχολεία, δικαστήρια και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ζητώντας να μην επιβληθούν τελικά αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τους, και να μην αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης. Η ομοσπονδία PCS, που πρωταγωνιστεί στην απεργία, έκανε λόγο για «την υψηλότερη συμμετοχή στα χρονικά», αν και υπουργοί της κυβέρνησης αμφισβήτησαν τα νούμερα, υποστηρίζοντας πως λιγότερα από τα μισά (από τα 260.000 μέλη της ομοσπονδίας πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις.
Παράλληλα περισσότερα από 15.000 σχολεία (σε σύνολο 21.000) «επηρεάστηκαν» από την απεργία των διδασκαλικών ομοσπονδιών, σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας, ενώ είναι ενδεικτικό στο τηλεφωνικό κέντρο της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου η συμμετοχή ξεπέρασε το 90%. Στην απεργία πήραν μέρος επίσης ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, πολιτικοί υπάλληλοι στρατιωτικών βάσεων, λιμενικοί και πλήθος ακόμη εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο γενικός γραμματέας της PCS Μαρκ Σερβότκα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για μειωμένη συμμετοχή, οι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα ψήφισαν με τα πόδια τους και έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα αναχθούν τις επιθέσεις στα κερδισμένα με σκληρούς αγώνες συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα». Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποστηρίζουν πως με τα νέα μέτρα θα πρέπει να εργάζονται περισσότερα χρόνια και να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές για να λάβουν τελικά σύνταξη αισθητά μικρότερη από τον τελικό μισθό τους.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την απεργία ανεύθυνη και πρόωρη, ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Να σημειωθεί εδώ ότι η απεργία πραγματοποιείται παρά την αντίθεση των Εργατικών, ο ηγέτης των οποίων Ντέιβιντ Μίλιμπαντ την χαρακτήρισε «λανθασμένη», αν και συμπλήρωσε πως την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση.
«Δεν είναι κάτι που αποφασίσαμε με ελαφρότητα. Δεν έχουμε ξανακάνει κάτι τέτοιο ποτέ στην ιστορία μας. Αλλά η ουσία είναι ότι ανησυχούμε για το τι θα κάνει η κυβέρνηση στο μακροπρόθεσμο μέλλον της διδασκαλίας», ανέφερε εκπρόσωπος του συνδικάτου δασκάλων ATL, που απήργησε για πρώτη φορά στον έναν αιώνα ύπαρξης του!
tovima
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου