Subscribe Twitter FaceBook

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Κορίτσια με προίκα... ψηφοφόρους

Ηταν πριν από μόλις έξι εβδομάδες όταν η Γινγκλάκ Σιναουάτρα αποφάσιζε να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της Ταϊλάνδης. Τίποτε δεν θα μπορούσε να αποδώσει ακριβέστερα την έννοια της μετεωρικής ανόδου στην εξουσία
από τη σαρωτική νίκη αυτής της 44χρονης γυναίκας στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Στην Ασία, όμως, η περίπτωσή της δεν είναι η εξαίρεση αλλά σχεδόν ο κανόνας. Στη μεγαλύτερη ήπειρο του κόσμου, πίσω από μια ισχυρή γυναίκα βρίσκεται ένας ισχυρός άνδρας. «Αυτή είναι η μαγική συνταγή στην Ασία», εξηγεί στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο πολιτικός αναλυτής Κρις Μπέικερ. «Παίρνεις το πολιτικό κεφάλαιο από έναν ισχυρό άνδρα και προσθέτεις το αγνό πρόσωπο μιας γυναίκας», επισημαίνει. Στην περίπτωση της Γινγκλάκ Σιναουάτρα ο ισχυρός άνδρας είναι ο αδελφός της Τάκσιν Σιναουάτρα. Η Γινγκλάκ κληρονόμησε την εκλογική πελατεία του Τάκσιν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Αύγουστο του 2010, ανατράπηκε από τον στρατό και σήμερα ζει στην εξορία.
Οι ρίζες του φαινομένου πάντως βρίσκονται στη δεκαετία του 1960 και τη Σρι Λάνκα όπου η Σιριμάβο Μπανταρανάικε έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο έπειτα από τη δολοφονία του συζύγου της. Η κόρη της, Χαντρίκα Κουμαρατούνγκα, έγινε αργότερα πρόεδρος. Ο κανόνας επιβεβαιώνεται και στο Πακιστάν της Μπεναζίρ Μπούτο, στην Ινδία της Ιντιρα Γκάντι, στην Ινδονησία της Μεγκαουάτι Σουρκανοπούτρι. Και οι τρεις τους ακολούθησαν τα βήματα των πατέρων τους. Στις Φιλιππίνες, η Κορασόν Ακίνο κληρονόμησε το πολιτικό κεφάλαιο του πατέρα της και η Γκλόρια Αρόγιο του συζύγου της. Στο Μπανγκλαντές η Χασίνα Ουαζέντ, κόρη του πρώτου προέδρου της χώρας, έγινε δυο φορές πρωθυπουργός, ενώ το ίδιο αξίωμα είχε καταλάβει η προεδρική χήρα Καλέντα Τζία. Στη Μιανμάρ η Αούνγκ Σαν Σου Κι, ηγετική μορφή της αντίστασης στη χούντα, είναι κόρη του ήρωα της ανεξαρτησίας Αούνγκ Σαν. Η Ουάν Αζιζά Ουάν Ισμαήλ ηγήθηκε της αντιπολίτευσης στη Μαλαισία όταν ο σύζυγός της, Αναουάρ Ιμπραήμ, ανατράπηκε και φυλακίστηκε.

Οι πολιτικοί επιστήμονες μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το φαινόμενο απαντάται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και οι γενικεύσεις είναι απαγορευτικό πεδίο στην επιστήμη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γυναίκες αυτές έχουν κάτι κοινό: προέρχονται από χώρες όπου δεν υπάρχει ιστορικό αυτοδημιούργητων γυναικών στην πολιτική. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν τοπικές Μέρκελ και Θάτσερ. 
tanea

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου