Subscribe Twitter FaceBook

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ορκίστηκε νίκη ή θάνατο ο Καντάφι


Η δήλωση του Συνταγματάρχη μεταδόθηκε από το κανάλι Αλ -Ορούμπα σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ράι




Νίκη ή θάνατο ορκίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι στον πόλεμο του κατά του ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος στο λαό της Λιβύης, μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, τονίζονταςπως η αποχώρησή του από το αρχηγείο του στην Τρίπολη, ήταν «κίνηση τακτικής», που αποφάσισε μετά από την ισοπέδωση της πρωτεύουσας που προκάλεσαν οι 64 νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές.

Η δήλωση του Συνταγματάρχη μεταδόθηκε από το κανάλι Αλ -Ορούμπα σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ράι,  αποδεικνύοντας την ανένδοτη στάση του απέναντι στις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και του λιβυκού λαού, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστός, φυσικά, στο πνεύμα του Μουαμάρ Καντάφι, ορκίστηκε με τη σειρά του, να μετατρέψει τη Λιβύη σε ηφαίστειο γεμάτο λάβα, και δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να αντισταθεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια στις
επιθέσεις που δέχεται.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) των εξεγερμένων της Λιβύης θα μεταφέρει το γενικό του επιτελείο στην Τρίπολη--από το ανατολικό προπύργιο του στη Βεγγάζη--εντός δύο ημερών, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο Αχμεντ Μπάνι.

Οι εξεγερμένοι εισέβαλαν στο αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι στην πρωτεύουσα  αλλά η τύχη του βετεράνου ηγέτη παραμένει ασαφής.

Οπως δήλωσε ο Αμπντελ Χαφίζ Γόγκα, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, «ο Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να δικαστεί στην Λιβύη, πριν παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης».
Ο ίδιος τόνισε μιλώντας σε αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο πως ο Καντάφι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, βρίσκεται ακόμα στην Λιβύη και δεν υπάρχει πιθανότητα να διαφύγει.

«Ο Καντάφι είναι στην Λιβύη. Αν δεν βρίσκεται στην Τρίπολη τότε θα έχει μετακινηθεί στην κεντρική ή νότια Λιβύη», επισήμανε ο Γόγκα.  «Θέλουμε να συλλάβουμε τον Καντάφι και να τον δικάσουμε στη Λιβύη πριν προσαχθεί στο ΔΠΔ».

Σε ερώτηση αν οι αντικαθεστωτικοί αφήσουν στον Καντάφι δρόμο διαφυγής, ο Γόγκα απάντησε: «Αυτό είναι αδύνατον. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να διαφύγει. Ο Καντάφι δεν έχει επιλογές».

Στο μεταξύ, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών, κλήθηκε να εκπροσωπήσει τη Λιβύη στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χάμαντ Μπεν Γιάσεμ αλ Τάνι.

Στη σύνοδο θα συζητηθούν ανάμεσα σε άλλα θέματα οι εξελίξεις και η κατάσταση στη Λιβύη και την Συρία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Δήλωση Καντάφι

Οι κάτοικοι της Τρίπολης πρέπει να «καθαρίσουν» την λιβυκή πρωτεύουσα από τους αντικαθεστωτικούς, δήλωσε ο Μουάμαρ Καντάφι στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ράι. «Όλοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι άντρες, μέλη των φυλών και γυναίκες πρέπει να ερευνήσουν την Τρίπολη για να εντοπίσουν τους προδότες», είπε χαρακτηριστικά ο Καντάφι

Ο ίδιος τόνισε πως «γύρισε διακριτικά την πόλη, χωρίς να τον αντιληφθούν και δεν αισθάνθηκε πως η πόλη διατρέχει κίνδυνο».

Σταθερή μεταβίβαση της εξουσίας επιθυμεί το Πεκίνο

Η Κίνα ζήτησε να υπάρξει σταθερή μεταβίβαση της εξουσίας στη Λιβύη και τόνισε  πως βρίσκεται σε επαφή με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Η Κίνα «σέβεται την επιλογή του λιβυκού λαού και ελπίζει σε μια σταθερή μεταβίβαση της εξουσίας», δήλωσε ο Μάο Ζαοσού, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πάντα θεωρούσαμε σημαντικό το ρόλο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στην επίλυση των προβλημάτων της Λιβύης και διατηρήσαμε επαφή με αυτό», υπογράμμισε.

Ελπίζουμε ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα για να φέρει κοντά τις δυνάμεις των διαφορετικών πλευρών ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική τάξη το συντομότερο δυνατόν.

Η Κίνα ελπίζει να παίξει ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, επισήμανε  εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Ο Σεν Ντανιανγκ έκανε έκκληση για σταθερότητα στη χώρα και τόνισε πως όποιος και αν αναλάβει την εξουσία στη Λιβύη θα πρέπει να εξετάσει τις απαιτήσεις της αγοράς και τα οικονομικά συμφέροντα.

Νωρίτερα, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί υπογράμμισε στον ΓΓ του  ΟΗΕ πως το Πεκίνο επιθυμεί τον συντονισμό της ανάμιξης της διεθνούς κοινότητας  στη μεταπολεμική Λιβύη να αναλάβουν όργανα όπως τα Ηνωμένα Έθνη αντί για τις δυτικές κυβερνήσεις.



Πηγη:
tovima

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου