Subscribe Twitter FaceBook

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό!



Πέντε είναι τα μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία ανακοίνωσε ότι από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής ΄ρως τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου εκδηλώθηκαν 111 πυρκαγιές!


Στον Έβρο η καταστροφή είναι τεράστια με τη φωτιά να συνεχίζει να κατακαίει για τέταρτη μέρα την περιοχή και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μην έχουν καταφέρει να τη θέσουν ακόμα υπό έλεγχο.

Οι νεώτερες εκτιμήσεις της Πολιτικής Προστασίας κάνουν λόγο για περίπου 70.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες που αποτεφρώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα που επί 70 ώρες, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Οι εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης, από την Παρασκευή έχουν ενισχυθεί με επτά αεροπλάνα καναντέρ, εκ των οποίων τα τέσσερα από την Γαλλία και την Ισπανία. Επίσης, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν και τέσσερα ελικόπτερα. Το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων που επιχειρούν από νωρίς το πρωί στις εστίες της πυρκαγιάς είναι δέκα καναντέρ και τέσσερα ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 200 πυροσβέστες με 68 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, με την συνδρομή μηχανημάτων της περιφέρειας, του στρατού, των δήμων και του δασαρχείου.

Σοβαρό πρόβλημα για τις δυνάμεις κατάσβεσης αποτελούν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας, 50χρονος αγρότης, καταδικάσθηκε από το αυτόφωτο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ. Ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίσθηκε ότι η φωτιά στην Λευκίμη προκλήθηκε από τους σπινθήρες που έβγαιναν από την εξάτμιση του τρακτέρ του. Ο αγρότης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, καταβάλλοντας ως εγγύηση 3.000 ευρώ.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, όπου τα ξημερώματα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν από κατοίκους των χωριών Χάνια και Άνω Βασιλική να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερο μέρος.

Η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει δασική έκταση, σύμφωνα όμως με την πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Νωρίτερα είχε διακοπέι η κυκλοφορία στην εθνική οδό Ιωαννίνων  - Αντιρρίου στο ύψος της Γαβρολίμνης, ενώ συνελήφθη ένας 35χρονος Αλβανός, ο οποίος ομολόγησε ότι έβαλε τη φωτιά με σπίρτα και ο οποίος θα οδηγηθεί ενώπιων του εισαγγελέα.

Σε ύφεση η φωτιά στην Τρίπολη

Οι άνεμοι που κόπασαν στην Τρίπολη συνέβαλαν δραστικά, ώστε αυτήν την ώρα να βρίσκεται σε ύφεση η μεγάλη φωτιά που έκαιγε από την Παρασκευή στην περιοχή.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή με βασικό στόχο να μην υπάρξει αναζωπύρωση σε κάποιο μέτωπο.

Δεκαέξι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την Παρασκευή στην Πελοπόννησο, οι οχτώ από τις οποίες σχεδόν ταυτόχρονα.

Σε ύφεση βρίσκονται επίσης οι φωτιές στις Πόρτες Αχαΐας και στο χωριό Χαϊκάλι.

Φωτιά και στο Μαλανδρίνο

Ανάμεσα στα δυσκολότερα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα, Σάββατο η πυροσβεστική είναι η φωτιά που ξέσπασε στο Μαλανδρίνο και σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ έφτασε μέχρι και το προαύλιο των φυλακών.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί 5.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν να επιχειρούν, αν και η περιοχή όπου καίει η φωτιά δυσχεραίνει το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Οι άνεμοι δυσχαιρένουν το έργο των πυροσβεστών στη Ζάκυνθο

Τρία ενεργά μέτωπα είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα στη Ζάκυνθο στην περιοχή ενεργούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, όμως οι συνεχείς εναλλαγές των ανέμων δεν διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστών.

Τα μποφόρ… «σύμμαχος» της φωτιάς

Ισχυροί άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, αγγίζοντας ακόμα και τα 8 μποφόρ στις Κυκλάδες. Από το απόγευμα αναμένεται ύφεση των ανέμων στην ηπειρωτική Ελλάδα.




Πηγη:
star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου