Δηλώνει αγάπη, στοργή αλλά και πάθος και τρυφερότητα. Περιμένουμε για το περίφημο πρώτο φιλί στις ταινίες και στην ίδια τη ζωή, ωστόσο μπορεί να σημαίνει περισσότερα από τα προφανή,
όπως... ανταλλαγή μικροβίων ή μικροοργανισμών, οι οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία να αλλάξουν στρατόπεδο με την προσέγγιση του άλλου.
«Στη διάρκεια του ερωτικού φιλιού, γίνεται και ανταλλαγή μικροοργανισμών», επισήμανε ο Δρ. Φίλιπ Τιέρνο, διευθυντής Κλινικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, το φιλί ίσως να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, κυρίως γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της κύησης.
Μελέτη του 2009, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με την ανταλλαγή φιλιού, οι γυναίκες ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα κατά του κυτταρομεγαλοϊού- έναν ιό που ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Δρ. Κόλιν Χέντρι και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Medical Hypotheses.
«Η επαφή της γυναίκας με τον μεγαλοκυτταροϊό ενός άνδρα επιτυγχάνεται μέσω του φιλιού στο στόμα και με την ανταλλαγή σιέλου, κυρίως με την μεταφορά σιέλου από τον άνδρα στη γυναίκα», επισήμανε ο Δρ. Χέντρι στη Daily Mail. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο περισσότερο μια γυναίκα φιλά τον ίδιο άνδρα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αποκτήσει ανοσία στον μεγαλοκυτταροϊό, αν μείνει έγκυος.
Πώς μπορεί να προέκυψε όμως η συνήθεια του φιλιού; Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανταλλαγή μικροοργανισμών, για το καλό μας, δεν ήταν ο απώτερος στόχος που οδήγησε τους ανθρώπους ασυναίσθητα στο… δρόμο του. Ο Δρ. Τιέρνο, για παράδειγμα, πιστεύει ότι το φιλί γεννήθηκε ως ένας τρόπος για να ταίζουν οι γονείς τα παιδιά τους. «Αρχικά οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τίποτα για το ανοσοποιητικό σύστημα, όμως αντάλλασσαν φιλιά. Πιθανότατα λοιπόν προέκυψε από τη μεταφορά της τροφής, από στόμα σε στόμα. Η πρακτική αυτή μπορεί να εντοπιστεί και σήμερα στο ζωικό βασίλειο, με προφανές παράδειγμα τα πτηνά».
Ανεξάρτητα από τις θετικές επιδράσεις του, πάντως, οι ειδικοί ζητούν την προσοχή μας κυρίως σε περιόδους ιώσεων και γενικά ασθενειών, που μπορεί να μεταδοθούν μέσω του φιλιού.
Πηγη:
tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου