Άμεση μείωση του χρέους και ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπό την εποπτεία της Ε.Ε, επεξεργάζεται ως σχέδιο
διάσωσης της Ελλάδας, γνωστή εταιρία συμβούλων Roland Berger, σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση WiWo.
Το σχέδιο προβλέπει άμεση μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 90% του AΕΠ με τη δημιουργία εταιρείας καταπιστευτικής διαχείρισης Τρόιχαντ, υπό τον έλεγχο της Ευρωζώνης, για τις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα.
Σε αυτήν θα περιέλθουν οι προς ιδιωτικοποίηση φορείς και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είναι ιδιωτικοποιημένα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι κ.α., αλλά όχι «πολιτιστικά αγαθά».
Η εταιρία Roland Berger υπολογίζει την αξία τους στα 125 δισ. ευρώ. Προτείνει να διατεθούν τα 60 δισ. για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και το υπόλοιπο να αναλάβει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF.
Με τον τρόπο αυτό το χρέος της Ελλάδας «θα μειώνονταν από το 145% στο 90% του ΑΕΠ», δήλωσε στη WiWo, ο διευθυντής της Roland Berger, Μάρτιν Βίτι.
Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Wiwo ισχυρίζεται ότι το σχέδιο είναι εν γνώσει του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος είπε ότι «αυτές οι σκέψεις είναι στη γραμμή που σκεφτόμαστε κι εμείς».
Υπέρ του "κουρέματος" κι άλλος Γερμανός βουλευτής
Υπέρ του «κουρέματος» ελληνικού χρέους και της έκδοσης ευρωομολόγων τάσσεται με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, υπεύθυνος για την Oικονομία, Γκέρχαρντ Σικ.
Εκτιμά πως «χρειαζόμαστε τα ευρωομόλογα γιατί έτσι ένα μέρος του χρέους θα μοιραστεί από κοινού. Αλλιώς δεν γίνεται να αποκτήσουμε σταθερότητα».
Πιστεύει πάντως ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν αρκούν για να ξεπεραστεί η κρίση στην ευρωζώνη συνολικά ενώ τονίζει ότι χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία.
Στο «σφυρί βγάζει η κυβέρνηση υπουργεία και δημόσια κτήρια υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικα.
Σύμφωνα με την Ημερησία, με τη μέθοδο Sale&lease back (πώληση και στη συνέχεια ενοικίαση) η κυβέρνηση μεταβιβάζει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων την κυριότητα 35 ακινήτων του Δημοσίου.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών (Aκαδημίας και B. Σοφίας), το υπουργείο Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Μεσογείων, η Γενική Γραμματεία Tύπου και η EΛ.ΣTAT., το κτίριο της Aσφάλειας Θεσσαλονίκης, η Γενική Aστυνομική Διεύθυνση Aττικής (ΓAΔA) στη λεωφόρο Aλεξάνδρας και το εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στο Mαρούσι.
Eπίσης στη λίστα, περιλαμβάνονται πολλά ακίνητα στα οποία στεγάζονται εφορίες, οι οποίες πλέον θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά την όποια ενεργοποίηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος.
Βάσει του Μεσοπρόθεσμου , το Σεπτέμβριο έπρεπε ήδη να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.
Πηγη:
blog.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου