«Πριν από 2 χρόνια, ο Λαός μας ζήτησε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας από βάρη και δουλείες. Ζήτησε Επανάσταση. Την Επανάσταση του αυτονόητου! Να κάνουμε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητές της. Αυτό κάνουμε. Αυτό προσπαθούμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να ξεφύγουμε όλοι από τους περιοριστικούς ορίζοντες του μικρόκοσμού μας και να κοιτάξουμε το κοινό μας συμφέρον. Το καλύτερο για όλους»
Γιώργος Α. Παπανδρέου
netakias.wordpress.com
Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος
Ημ. Δημοσίευσης : 01/10/2009 21:48 http://www.pasok.gr/
3.1. Πλήρης απασχόληση και αξιοπρεπής εργασία για όλους
3.2. Ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα
3.3. Στήριξη της οικογένειας και κοινωνική προστασία
3.4. Άτομα με αναπηρία: ίση συμμετοχή στη ζωή
3.5. Νέα εθνική πολιτική για την υγεία
3.6. Ψυχική υγεία – εξαρτήσεις – ναρκωτικά
Το Κοινωνικό Κράτος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα της Δημοκρατίας, δημόσια υποχρέωση και λειτουργία που διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες για όλους, ποιοτικές υπηρεσίες και δομές αλληλεγγύης. Διασφαλίζει την αναγκαία κοινωνική συνοχή που είναι προϋπόθεση για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Δεσμευόμαστε για ένα Κοινωνικό Κράτος με καθολικό χαρακτήρα, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο που καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των πολιτών και δημιουργεί κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας.
3.1. ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αξιοπρεπή εργασία για όλους και χωρίς ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, και κανένα κοινωνικό κράτος δεν είναι οικονομικά βιώσιμο χωρίς την πλήρη και αξιοπρεπή απασχόληση.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η πράσινη ανάπτυξη εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει τουλάχιστον 250.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, αν σήμερα αποφασίσουμε να κάνουμε τις επιβαλλόμενες επενδύσεις σε βασικούς τομείς όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κτιριακός και κατασκευαστικός τομέας, η διαχείριση των απορριμμάτων, η γεωργία και ο τουρισμός.
Για την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα της στροφής στην πράσινη ανάπτυξη, θα προωθηθούν (α) ο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των πολιτικών ενίσχυσης των επενδύσεων, προώθησης της απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και (β) η έγκαιρη αναγνώριση των αναγκών σε επαγγέλματα, γνώσεις και προσόντα και ο συντονισμός των επιμέρους συστημάτων εκπαίδευσης σε περιφερειακό επίπεδο.
ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ
Για τη νέα προοδευτική διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ενίσχυση της προστασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων, σημαίνουν μια νέα δημοκρατική ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας.
Οι προτεραιότητές μας είναι:
- Η επανασύσταση και ο εκσυγχρονισμός των μηχανισμών εποπτείας της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, και ιδιαίτερα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
- Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να μην εγκλωβίζονται οι μετανάστες στην αδήλωτη απασχόληση.
- Η ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ενοικίαση εργαζομένων.
- Η κατάργηση των νόμων της ΝΔ που καταστρατηγούν και περιορίζουν τη συλλογική αυτονομία, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα.
- Η ενίσχυση του συστήματος προστασίας των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις.
- Η επέκταση των θεμελιωδών εγγυήσεων της εργατικής νομοθεσίας για κάθε μορφή απασχόλησης, ιδιαίτερα της οικονομικά εξαρτημένης αυτοαπασχόλησης, τα περίφημα «μπλοκάκια».
- Η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και την ουσιαστική σύνδεση με πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας.
ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- Αναμόρφωση και ουσιαστική αποκέντρωση του ΟΑΕΔ, των υπηρεσιών και
των προγραμμάτων απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης.
- Εφαρμογή του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας σε τομείς της πράσινης οικονομίας, του περιβάλλοντος, των κοινωνικών υπηρεσιών και του πολιτισμού με άμεσο στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης σε ευάλωτες ομάδες.
- Κίνητρα πρόσληψης νέων με 4ετή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους.
- Προσανατολισμό των STAGE αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα που μπορεί πραγματικά να προσφέρει χρήσιμη πρακτική εκπαίδευση για το μέλλον των νέων και δημόσια πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτούν.
- Προώθηση της Νέας Επιχειρηματικότητας.
3.2. ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται τομές στις οποίες θα προχωρήσουμε μετά από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Η οικονομική ενίσχυση του συστήματος και η διασφάλιση της οικονομικής του ισορροπίας.
- Θεσπίζουμε και εφαρμόζουμε με απόλυτη συνέπεια ενιαίους κανόνες για τις υποχρεώσεις του κράτους, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
- Προωθούμε την κοινοπραξία και σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών υγείας, την συνδιαπραγμάτευση για την αγορά υπηρεσιών υγείας, την συνείσπραξη των εισφορών, χωρίς να καταργούμε την αυτονομία τους.
- Εγγυόμαστε την επαρκή χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας που ταλαιπωρούν τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τα Ταμεία.
- Επισπεύδουμε τις διαδικασίες για την πληρωμή των συντάξεων και των άλλων παροχών – συντάξεις το πολύ σε 3 μήνες σε όλα τα Ταμεία μέχρι το τέλος του 2010.
- Ενισχύουμε και διευρύνουμε τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να διασφαλιστεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών.
Αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και η θεραπεία αδικιών που έχουν διευρυνθεί τα τελευταία 5 χρόνια.
- Καταργούμε τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και την μείωση των συντάξεων.
- Πραγματοποιούμε τις αναγκαίες αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο για τις ενοποιήσεις των Ταμείων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των νέων αδικιών που έχουν δημιουργηθεί.
- Προωθούμε μετά από μελέτες την πραγματική ενοποίηση με ασφαλιστική λογική που οδηγεί σε Ταμεία λειτουργικά σύγχρονα και οικονομικά βιώσιμα.
- Βελτιώνουμε το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης με αλλαγή των διαδικασιών απονομής των συντάξεων και του τρόπου υπολογισμού τους.
ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ
Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα οικονομικά βιώσιμο που καλύπτει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης τις ανάγκες των πολιτών.
- Θεσμοθετούμε την βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενισχύουμε την συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση, ενισχύουμε το κίνητρο ασφάλισης. Αυξάνουμε τη βασική σύνταξη για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους έτσι ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 950 ευρώ για το ζευγάρι και στα 550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο.
- Εξομοιώνουμε σταδιακά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των αγροτών με εκείνες των άλλων Ταμείων που ισχύουν για τους νέους ασφαλισμένους.
- Διαχωρίζουμε τις ασφαλιστικές παροχές που καταβάλουν τα Ταμεία από τις προνοιακές που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό για την παραπέρα ενίσχυση των Ταμείων με πρώτη εφαρμογή στον ΟΑΕΕ.
- Αναμορφώνουμε το θεσμό του ΕΚΑΣ με στόχο να διευρύνουμε τον αριθμό των δικαιούχων σταδιακά κατά 300.000 συνταξιούχους.
- Επικαιροποιούμε και βελτιώνουμε το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με ίδιους όρους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετά από διάλογο με τους φορείς και επιστημονική τεκμηρίωση.
- Δημιουργούμε την υπηρεσία του Ασφαλιστικού Συμβούλου στα Ταμεία με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.
- Συστήνουμε στην πράξη το Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης με στόχο την οικονομική ενίσχυση του συστήματος για τις αυριανές ανάγκες των νέων ανθρώπων.
3.3. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό πρόβλημα με πολιτική ευθύνη και ευαισθησία απέναντι στις ελεύθερες επιλογές των πολιτών. Ενθαρρύνουμε τα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν.
Βάζουμε τα παιδιά σε πρώτη προτεραιότητα. Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να ξεκινήσει με καλές συνθήκες τη ζωή του, με πρόσθετη στήριξη στα παιδιά που έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω φτώχειας, αναπηρίας ή κοινωνικών διακρίσεων. Το παιδί, ως αυτόνομη ύπαρξη, προστατεύεται από ό,τι το απειλεί και υποστηρίζεται στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
- Διπλασιάζουμε τον αριθμό των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά μέχρι 4 ετών μέχρι το τέλος της πρώτης τετραετίας, και επιμηκύνουμε το ωράριο λειτουργίας τους. Εξασφαλίζουμε προτεραιότητα στις μονογονεϊκές οικογένειες και κυρίως στα παιδιά άνεργων ανασφάλιστων ή μόνων μητέρων.
- Διασφαλίζουμε την ισότιμη συμμετοχή παιδιών με αναπηρία στην προσχολική φύλαξη.
- Παρέχουμε κάλυψη των εξόδων της ιατρικώς υποβοηθούμενης σύλληψης με θέσπιση ενιαίων κανόνων παροχών από τους ασφαλιστικούς φορείς και κάλυψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό των δαπανών για τις άνεργες, ανασφάλιστες ή άπορες γυναίκες.
- Επαναξιολογούμε το σύστημα των γονικών αδειών με στόχο την ουσιαστική διευκόλυνση των γονέων.
- Ενδυναμώνουμε τους μηχανισμούς ελέγχου εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας για τα ωράρια εργασίας, τις γονικές άδειες και την προστασία της κύησης.
- Σχεδιάζουμε νέα στεγαστική πολιτική η οποία στηρίζει τους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Προωθούμε κατά προτεραιότητα ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφάλειας που εγγυάται ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους, το οποίο συνδυάζει τόσο τις σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες για την υποστήριξη των μεσαίων και ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων όσο και τηνστοχευμένη εισοδηματική ενίσχυση αυτών που πραγματικά έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, και ιδιαίτερα των φτωχών οικογενειών με παιδιά.
- Δημιουργούμε Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας σε δημοτικό επίπεδο, δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, για να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε άμεσα προβλήματα όπως η βία στην οικογένεια ή μεταξύ ανηλίκων, η σχολική διαρροή, η ρήξη των οικογενειακών σχέσεων, η χρήση ναρκωτικών, η ψυχική ασθένεια, η αναπηρία, η απώλεια συντρόφου ή γονιού, ο κοινωνικός αποκλεισμός κ.α.
- Στο Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας υπάγονται και οι υπηρεσίες που αφορούν στη διευκόλυνση της ένταξης των μεταναστών και των οικογενειών τους, καθώς και για τις ειδικές πολιτισμικές ομάδες όπως είναι οι Ρομά – Τσιγγάνοι. Περαιτέρω δεσμευόμαστε για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, που θα δώσουν λύσεις στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
- Σύμβουλος ψυχολόγος στα σχολεία. Το Δίκτυο απασχολεί τουλάχιστον ένα ψυχολόγο με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εκπαίδευσης και την συμβουλευτική μαθητών και την καθοδήγηση γονιών και καθηγητών.
- Αύξηση και ετήσια αναπροσαρμογή του επιδόματος απροστάτευτου παιδιού για την εξασφάλιση ενός ελάχιστα εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης του παιδιού.
- Παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων και νέων: Αποτρέπουμε την εκδήλωση επιθετικότητας στους ανήλικους με συμβουλευτική, και πολιτικές που εξασφαλίζουν την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Βελτιώνουμε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, δημιουργώντας εναλλακτικές λύσεις για ανήλικους αντί της προσφυγής σε ποινικά μέτρα.
- Εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Αποϊδρυματοποίησης, και ολοκλήρωσή του εντός δεκαετίας, το οποίο στηρίζεται στην αναδιοργάνωση των υπαρχουσών δομών κλειστής περίθαλψης και στην ανάπτυξη υποστηρικτικού πλαισίου που διασφαλίζει την παραμονή u972 όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης στην κοινότητα. Άμεση λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης ΑΜΕΑ ( ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ).
- Επέκταση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» και ενίσχυση των υπηρεσιών της με επιπλέον ειδικότητες επαγγελματιών, ώστε να μπορέσει σταδιακά να αναλάβει και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία.
- Αύξηση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και νέες δράσεις στα ΚΑΠΗ για την ενεργό γήρανση των ατόμων (δια βίου μάθηση, κοινωνική εργασία).
- Άμεση βελτίωση της ποιότητας της ιδρυματικής φροντίδας για τους ανήμπορους ηλικιωμένους.
ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
- Νέα νομοθετική πρωτοβουλία, για να προωθηθεί στην πράξη η ισότητα των δύο φύλων και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή.
- Βελτίωση και προσαρμογή του Οικογενειακού Δικαίου στα σύγχρονα ζητήματα της οικογένειας, με ειδική μέριμνα σε θέματα χειρισμού του διαζυγίου (επιμέλειας παιδιών, διατροφής, κ.λ.π), με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των παιδιών, δίνοντας σημαντικό ρόλο και στους δυο γονείς.
- Εκσυγχρονισμός του πλαισίου αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, με ταυτόχρονη δημιουργία κέντρων στήριξης των θυμάτων και προσωρινής φιλοξενίας. Τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την εμπορία ανθρώπων.
- Αναμόρφωση των διατάξεων περί υιοθεσιών, για τη διευκόλυνση του θεσμού, με κανόνες διαφάνειας και απλούστευσης της γραφειοκρατίας, για όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν, και με ταυτόχρονη διασφάλιση των παιδιών.
- Το σύμφωνο συμβίωσης αναγνωρισμένη νομική μορφή ελεύθερης επιλογής συμβίωσης ανεξάρτητα από φύλο.
3.4. ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΖΩΗ
Σε μια δίκαιη κοινωνία, δεν επιτρέπονται αποκλεισμοί. Μια κοινωνία είναι ανθρώπινη και δυνατή, όταν έχει τη δυνατότητα να δίνει ίσες ευκαιρίες συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. Δεσμευόμαστε να άρουμε τα εμπόδια και να υποστηρίξουμε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους να ζήσουν ανεξάρτητα και αξιοπρεπώς.
Οι δεσμεύσεις μας:
- Επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία κατόπιν ελέγχου όλης της νομοθεσίας και των πολιτικών προκειμένου να υπάρχει συμβατότητα με τη Σύμβαση.
- Θέσπιση Εκτελεστικού Νόμου που να εξειδικεύει τα μέτρα και τις πολιτικές που επιτάσσει το Σύνταγμα και θέσπιση νομοθεσίας ίσης μεταχείρισης σε όλους τους τομείς (απασχόληση, εκπαίδευση, κοινωνία της πληροφορίας, προσβασιμότητα).
- Θέσπιση υποχρέωσης όλων των δημόσιων φορέων να καταρτίσουν σχέδια ένταξης της διάστασης της αναπηρίας.
- Θέσπιση νομοθεσίας για την τήρηση των προδιαγραφών προσβασιμότηταςστο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, στις μεταφορές, στην Κοινωνία της Πληροφορίας, στα αγαθά και τις υπηρεσίες.
- Κατάρτιση ειδικού νόμου για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία.
- Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την υποστηριζόμενη απασχόληση για εκείνα τα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω της κατηγορίας της αναπηρίας (π.χ. νοητική αναπηρία) να ενταχθούν στην ανοιχτή αγορά εργασίας.
- Ανάπτυξη συμπράξεων, στο πλαίσιο του κοινωνικού δικτύου παρέμβασης, μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αναπηρικών οργανώσεων για τη δημιουργία υπηρεσιών μικρής κλίμακας (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, Συμβουλευτικοί Σταθμοί).
- Δημιουργία θεσμικού πλαισίου προώθησης προγραμμάτων πρώιμης διάγνωσης – έγκαιρης παρέμβασης.
- Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (όπως διαβήτης, μεσογειακή αναιμία, νεφροπάθεια) με την ίδρυση νέων εξειδικευμένων μονάδων και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων (διαβητολογικά κέντρα μονάδες μεσογειακής αναιμίας κ.λπ.).
3.5. ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η θεσμοθέτηση του ΕΣΥ από το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε τη σοβαρότερη και ουσιαστικότερη προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
Για το ΠΑΣΟΚ η αναγέννηση και η ολοκλήρωση του ΕΣΥ, είναι δέσμευση προς τους πολίτες. Για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, ενιαία δομή, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, προσβασιμότητα σε όλους, ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναβαθμισμένη Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, και μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.
Η στρατηγική μας για την πρόληψη, την προαγωγή την προστασία της Υγείας και την Δημόσια Υγεία:
- Απόλυτη προτεραιότητα στην πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας.
- Εθνική πολιτική για την Δημόσια Υγεία.
- Ειδικό δίκτυο παρακολούθησης χρονίων νοσημάτων (καρκίνος, διαβήτης, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά)
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΦΥ)
Διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο.
- Ολοκληρώνεται το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη σύσταση μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε Δήμο, με 24ωρη λειτουργία.
- Περιλαμβάνονται και αξιοποιούνται όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος, που επιλέγεται ελεύθερα από τις οικογένειες σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο.
- Το Υπουργείο Υγείας εποπτεύει, συντονίζει και παρακολουθεί το σύστημα.
- Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας. Εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό, με την Μονάδα Οικογενειακής Ιατρικής, στο φαρμακείο, και διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα.
Εξασφάλιση βασικού πακέτου παροχών Υγείας, με χρηματοδότηση από το Δημόσιο και κάλυψη όλου του πληθυσμού, όπως:
- Προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις, επίσκεψη στο ιατρείο και στο σπίτι, κατ’οίκον παρακολούθηση, εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης στα νοσοκομεία και υπηρεσίες αποκατάστασης.
- Παροχή οδοντιατρικής πρόληψης και διατήρηση της στοματικής υγείας του πληθυσμού.
Συνεργασία των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με όλες τις Κοινωνικές Υπηρεσίες σε επίπεδο δήμου.
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ
- Προσλήψεις νέου προσωπικού (3000 θέσεις κάθε χρόνο, πέραν των συνταξιοδοτήσεων) ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, με στόχο την Ολοήμερη Λειτουργία των νοσοκομείων.
- Ανάπτυξη Κλινικών και Χειρουργείων Ημέρας και Μονάδων Ημερησίας Νοσηλείας.
- Πλήρης στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και δημιουργία νέων μονάδων .
- Αναβάθμιση της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.
- Δημιουργία Δικτύου Μονάδων Αποκατάστασης.
- Δημιουργία Ξενώνων Χρόνιων Ασθενών και ασθενών Τελικού Σταδίου, καθώς και Μονάδων Γηριατρικής.
- Αναβάθμιση, επέκταση και πανελλαδική ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, δημιουργία νέας υπηρεσίας για τους χρόνιους ασθενείς και αναδιοργάνωση των αεροδιακομιδών.
- Ολοκλήρωση Υγειονομικού Χάρτη. Σχεδιασμός υπηρεσιών υγείας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιφέρειας.
ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ
- Ενιαίοι κανόνες για όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και αποτελεσματική εποπτεία.
- Εθνικό κέντρο Ποιότητας, Αξιολόγησης και Πιστοποίησης υπηρεσιών Υγείας.
- Καθιέρωση εφαρμογής Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Πρωτοκόλλων Καλής Πρακτικής, έλεγχος και συνεχής εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του συστήματος. Δημοσιοποίηση των στοιχείων αξιολόγησης ανά κλινική και νοσοκομείο. Δημοσιοποίηση συγκριτικών στοιχείων.
- Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, που ενσωματώνεται στην Κάρτα Υγείας ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας των ασθενών.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
- Ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό και στο τεχνολογικό προσωπικό.
- Αναδιοργάνωση της διαδικασίας χορήγησης ειδικότητας στους γιατρούς με την εισαγωγή νέου εκπαιδευτικού προγράμματος ανά ειδικότητα.
- Επέκταση και αναβάθμιση των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και των άλλων επαγγελμάτων υγείας.
- Αξιοκρατία και συστηματική αξιολόγηση παντού
- Πληροφορική παντού με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
- Αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης στην τετραετία.
- Καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς με διαφανές και αποκεντρωμένο σύστημα προμηθειών με ενιαίες προδιαγραφές, ενιαία κωδικοποίηση ειδών, δημοσιοποίηση εύρους τιμών και καθιέρωση ανοιχτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Άμεση εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και ενιαίας κωδικοποίησης πράξεων, εντύπων και υλικών. Στόχος η εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ.
- Το Υπουργείο Υγείας ο μοναδικός φορέας χάραξης και άσκησης πολιτικής υγείας.
- Οι Υγειονομικές περιφέρειες θα συμπίπτουν απόλυτα με τις Διοικητικές Περιφέρειες, με προοπτική να ενταχθούν στην αιρετή Περιφέρεια σαν αυτοτελείς υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας με ρόλο σχεδιασμού, συντονισμού, αξιολόγησης και ελέγχου των υπηρεσιών υγείας της περιφέρειας.
- Αυτόνομη διοίκηση των Συστημάτων ΠΦΥ με συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό, τα προγράμματα προαγωγής της υγείας και της πρόληψης.
- Νοσοκομεία αυτόνομες λειτουργικές μονάδες με σύγχρονη διοίκηση, με στόχους, σχέδιο δράσης, κανόνες διαφάνειας, αξιολόγηση έλεγχο και λογοδοσία.
- Πληροφορική παντού με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
- Εξασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του πολίτη, περιορισμός της σπατάλης και εξοικονόμηση πόρων για περισσότερες παροχές στο σύστημα.
- Καθιέρωση της λίστας φαρμάκων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
- Ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
- Ο ΕΟΦ αναβαθμίζεται σε μοναδικό όργανο πραγματικού ελέγχου και εποπτείας της αγοράς του φαρμάκου.
3.6. ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ – ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ – ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η ψυχική υγεία επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την καθημερινότητα στην οικογένεια, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας και αναψυχής. Σήμερα, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Η από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει η ψυχική υγεία είναι αναγκαία και μας αφορά όλους.
Προτεραιότητες μας:
- Προώθηση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας του πληθυσμού και ενίσχυση της προληπτικής δράσης και της αυτοβοήθειας
- Παροχή υποστήριξης και επαρκούς θεραπείας στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και τις οικογένειες τους
- Καταπολέμηση του στίγματος, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ – ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Βασική μας προτεραιότητα η αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, με την διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου και την εξασφάλιση των πόρων για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και θεραπευτικών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη νέων μορφών «εξάρτησης», ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες που συνιστούν σημαντικές απειλές, όπως νικοτίνη, αλκοόλ, φαρμακευτικά σκευάσματα, παχυσαρκία, καθώς και τα συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο.
Προτεραιότητες μας:
- Ενίσχυση των κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα
- Εξασφάλιση για κάθε ασθενή του δικαιώματος για θεραπεία-μια θέση για κάθε ασθενή
- Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και θέσπιση μέτρων εναλλακτικών της φυλακής.
- Στήριξη του απεξαρτημένου χρήστη να ενταχθεί στην κοινωνία
- Κινητοποίηση και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εμφανή στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας, ενημέρωση και ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση του προβλήματος
Γιώργος Α. Παπανδρέου
netakias.wordpress.com
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 37, ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΥΤΑ;ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΣΟΚ
Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος
Ημ. Δημοσίευσης : 01/10/2009 21:48 http://www.pasok.gr/
3.1. Πλήρης απασχόληση και αξιοπρεπής εργασία για όλους
3.2. Ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα
3.3. Στήριξη της οικογένειας και κοινωνική προστασία
3.4. Άτομα με αναπηρία: ίση συμμετοχή στη ζωή
3.5. Νέα εθνική πολιτική για την υγεία
3.6. Ψυχική υγεία – εξαρτήσεις – ναρκωτικά
Το Κοινωνικό Κράτος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα της Δημοκρατίας, δημόσια υποχρέωση και λειτουργία που διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες για όλους, ποιοτικές υπηρεσίες και δομές αλληλεγγύης. Διασφαλίζει την αναγκαία κοινωνική συνοχή που είναι προϋπόθεση για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Δεσμευόμαστε για ένα Κοινωνικό Κράτος με καθολικό χαρακτήρα, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο που καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των πολιτών και δημιουργεί κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας.
3.1. ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αξιοπρεπή εργασία για όλους και χωρίς ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, και κανένα κοινωνικό κράτος δεν είναι οικονομικά βιώσιμο χωρίς την πλήρη και αξιοπρεπή απασχόληση.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η πράσινη ανάπτυξη εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει τουλάχιστον 250.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, αν σήμερα αποφασίσουμε να κάνουμε τις επιβαλλόμενες επενδύσεις σε βασικούς τομείς όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κτιριακός και κατασκευαστικός τομέας, η διαχείριση των απορριμμάτων, η γεωργία και ο τουρισμός.
Για την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα της στροφής στην πράσινη ανάπτυξη, θα προωθηθούν (α) ο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των πολιτικών ενίσχυσης των επενδύσεων, προώθησης της απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και (β) η έγκαιρη αναγνώριση των αναγκών σε επαγγέλματα, γνώσεις και προσόντα και ο συντονισμός των επιμέρους συστημάτων εκπαίδευσης σε περιφερειακό επίπεδο.
ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ
Για τη νέα προοδευτική διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ενίσχυση της προστασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων, σημαίνουν μια νέα δημοκρατική ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας.
Οι προτεραιότητές μας είναι:
- Η επανασύσταση και ο εκσυγχρονισμός των μηχανισμών εποπτείας της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, και ιδιαίτερα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
- Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να μην εγκλωβίζονται οι μετανάστες στην αδήλωτη απασχόληση.
- Η ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ενοικίαση εργαζομένων.
- Η κατάργηση των νόμων της ΝΔ που καταστρατηγούν και περιορίζουν τη συλλογική αυτονομία, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα.
- Η ενίσχυση του συστήματος προστασίας των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις.
- Η επέκταση των θεμελιωδών εγγυήσεων της εργατικής νομοθεσίας για κάθε μορφή απασχόλησης, ιδιαίτερα της οικονομικά εξαρτημένης αυτοαπασχόλησης, τα περίφημα «μπλοκάκια».
- Η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και την ουσιαστική σύνδεση με πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας.
ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- Αναμόρφωση και ουσιαστική αποκέντρωση του ΟΑΕΔ, των υπηρεσιών και
των προγραμμάτων απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης.
- Εφαρμογή του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας σε τομείς της πράσινης οικονομίας, του περιβάλλοντος, των κοινωνικών υπηρεσιών και του πολιτισμού με άμεσο στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης σε ευάλωτες ομάδες.
- Κίνητρα πρόσληψης νέων με 4ετή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους.
- Προσανατολισμό των STAGE αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα που μπορεί πραγματικά να προσφέρει χρήσιμη πρακτική εκπαίδευση για το μέλλον των νέων και δημόσια πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτούν.
- Προώθηση της Νέας Επιχειρηματικότητας.
3.2. ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται τομές στις οποίες θα προχωρήσουμε μετά από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Η οικονομική ενίσχυση του συστήματος και η διασφάλιση της οικονομικής του ισορροπίας.
- Θεσπίζουμε και εφαρμόζουμε με απόλυτη συνέπεια ενιαίους κανόνες για τις υποχρεώσεις του κράτους, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
- Προωθούμε την κοινοπραξία και σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών υγείας, την συνδιαπραγμάτευση για την αγορά υπηρεσιών υγείας, την συνείσπραξη των εισφορών, χωρίς να καταργούμε την αυτονομία τους.
- Εγγυόμαστε την επαρκή χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας που ταλαιπωρούν τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τα Ταμεία.
- Επισπεύδουμε τις διαδικασίες για την πληρωμή των συντάξεων και των άλλων παροχών – συντάξεις το πολύ σε 3 μήνες σε όλα τα Ταμεία μέχρι το τέλος του 2010.
- Ενισχύουμε και διευρύνουμε τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να διασφαλιστεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών.
Αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και η θεραπεία αδικιών που έχουν διευρυνθεί τα τελευταία 5 χρόνια.
- Καταργούμε τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και την μείωση των συντάξεων.
- Πραγματοποιούμε τις αναγκαίες αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο για τις ενοποιήσεις των Ταμείων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των νέων αδικιών που έχουν δημιουργηθεί.
- Προωθούμε μετά από μελέτες την πραγματική ενοποίηση με ασφαλιστική λογική που οδηγεί σε Ταμεία λειτουργικά σύγχρονα και οικονομικά βιώσιμα.
- Βελτιώνουμε το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης με αλλαγή των διαδικασιών απονομής των συντάξεων και του τρόπου υπολογισμού τους.
ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ
Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα οικονομικά βιώσιμο που καλύπτει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης τις ανάγκες των πολιτών.
- Θεσμοθετούμε την βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενισχύουμε την συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση, ενισχύουμε το κίνητρο ασφάλισης. Αυξάνουμε τη βασική σύνταξη για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους έτσι ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 950 ευρώ για το ζευγάρι και στα 550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο.
- Εξομοιώνουμε σταδιακά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των αγροτών με εκείνες των άλλων Ταμείων που ισχύουν για τους νέους ασφαλισμένους.
- Διαχωρίζουμε τις ασφαλιστικές παροχές που καταβάλουν τα Ταμεία από τις προνοιακές που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό για την παραπέρα ενίσχυση των Ταμείων με πρώτη εφαρμογή στον ΟΑΕΕ.
- Αναμορφώνουμε το θεσμό του ΕΚΑΣ με στόχο να διευρύνουμε τον αριθμό των δικαιούχων σταδιακά κατά 300.000 συνταξιούχους.
- Επικαιροποιούμε και βελτιώνουμε το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με ίδιους όρους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετά από διάλογο με τους φορείς και επιστημονική τεκμηρίωση.
- Δημιουργούμε την υπηρεσία του Ασφαλιστικού Συμβούλου στα Ταμεία με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.
- Συστήνουμε στην πράξη το Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης με στόχο την οικονομική ενίσχυση του συστήματος για τις αυριανές ανάγκες των νέων ανθρώπων.
3.3. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό πρόβλημα με πολιτική ευθύνη και ευαισθησία απέναντι στις ελεύθερες επιλογές των πολιτών. Ενθαρρύνουμε τα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν.
Βάζουμε τα παιδιά σε πρώτη προτεραιότητα. Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να ξεκινήσει με καλές συνθήκες τη ζωή του, με πρόσθετη στήριξη στα παιδιά που έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω φτώχειας, αναπηρίας ή κοινωνικών διακρίσεων. Το παιδί, ως αυτόνομη ύπαρξη, προστατεύεται από ό,τι το απειλεί και υποστηρίζεται στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
- Διπλασιάζουμε τον αριθμό των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά μέχρι 4 ετών μέχρι το τέλος της πρώτης τετραετίας, και επιμηκύνουμε το ωράριο λειτουργίας τους. Εξασφαλίζουμε προτεραιότητα στις μονογονεϊκές οικογένειες και κυρίως στα παιδιά άνεργων ανασφάλιστων ή μόνων μητέρων.
- Διασφαλίζουμε την ισότιμη συμμετοχή παιδιών με αναπηρία στην προσχολική φύλαξη.
- Παρέχουμε κάλυψη των εξόδων της ιατρικώς υποβοηθούμενης σύλληψης με θέσπιση ενιαίων κανόνων παροχών από τους ασφαλιστικούς φορείς και κάλυψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό των δαπανών για τις άνεργες, ανασφάλιστες ή άπορες γυναίκες.
- Επαναξιολογούμε το σύστημα των γονικών αδειών με στόχο την ουσιαστική διευκόλυνση των γονέων.
- Ενδυναμώνουμε τους μηχανισμούς ελέγχου εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας για τα ωράρια εργασίας, τις γονικές άδειες και την προστασία της κύησης.
- Σχεδιάζουμε νέα στεγαστική πολιτική η οποία στηρίζει τους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Προωθούμε κατά προτεραιότητα ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφάλειας που εγγυάται ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους, το οποίο συνδυάζει τόσο τις σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες για την υποστήριξη των μεσαίων και ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων όσο και τηνστοχευμένη εισοδηματική ενίσχυση αυτών που πραγματικά έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, και ιδιαίτερα των φτωχών οικογενειών με παιδιά.
- Δημιουργούμε Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας σε δημοτικό επίπεδο, δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, για να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε άμεσα προβλήματα όπως η βία στην οικογένεια ή μεταξύ ανηλίκων, η σχολική διαρροή, η ρήξη των οικογενειακών σχέσεων, η χρήση ναρκωτικών, η ψυχική ασθένεια, η αναπηρία, η απώλεια συντρόφου ή γονιού, ο κοινωνικός αποκλεισμός κ.α.
- Στο Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας υπάγονται και οι υπηρεσίες που αφορούν στη διευκόλυνση της ένταξης των μεταναστών και των οικογενειών τους, καθώς και για τις ειδικές πολιτισμικές ομάδες όπως είναι οι Ρομά – Τσιγγάνοι. Περαιτέρω δεσμευόμαστε για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, που θα δώσουν λύσεις στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
- Σύμβουλος ψυχολόγος στα σχολεία. Το Δίκτυο απασχολεί τουλάχιστον ένα ψυχολόγο με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εκπαίδευσης και την συμβουλευτική μαθητών και την καθοδήγηση γονιών και καθηγητών.
- Αύξηση και ετήσια αναπροσαρμογή του επιδόματος απροστάτευτου παιδιού για την εξασφάλιση ενός ελάχιστα εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης του παιδιού.
- Παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων και νέων: Αποτρέπουμε την εκδήλωση επιθετικότητας στους ανήλικους με συμβουλευτική, και πολιτικές που εξασφαλίζουν την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Βελτιώνουμε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, δημιουργώντας εναλλακτικές λύσεις για ανήλικους αντί της προσφυγής σε ποινικά μέτρα.
- Εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Αποϊδρυματοποίησης, και ολοκλήρωσή του εντός δεκαετίας, το οποίο στηρίζεται στην αναδιοργάνωση των υπαρχουσών δομών κλειστής περίθαλψης και στην ανάπτυξη υποστηρικτικού πλαισίου που διασφαλίζει την παραμονή u972 όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης στην κοινότητα. Άμεση λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης ΑΜΕΑ ( ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ).
- Επέκταση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» και ενίσχυση των υπηρεσιών της με επιπλέον ειδικότητες επαγγελματιών, ώστε να μπορέσει σταδιακά να αναλάβει και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία.
- Αύξηση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και νέες δράσεις στα ΚΑΠΗ για την ενεργό γήρανση των ατόμων (δια βίου μάθηση, κοινωνική εργασία).
- Άμεση βελτίωση της ποιότητας της ιδρυματικής φροντίδας για τους ανήμπορους ηλικιωμένους.
ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
- Νέα νομοθετική πρωτοβουλία, για να προωθηθεί στην πράξη η ισότητα των δύο φύλων και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή.
- Βελτίωση και προσαρμογή του Οικογενειακού Δικαίου στα σύγχρονα ζητήματα της οικογένειας, με ειδική μέριμνα σε θέματα χειρισμού του διαζυγίου (επιμέλειας παιδιών, διατροφής, κ.λ.π), με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των παιδιών, δίνοντας σημαντικό ρόλο και στους δυο γονείς.
- Εκσυγχρονισμός του πλαισίου αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, με ταυτόχρονη δημιουργία κέντρων στήριξης των θυμάτων και προσωρινής φιλοξενίας. Τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την εμπορία ανθρώπων.
- Αναμόρφωση των διατάξεων περί υιοθεσιών, για τη διευκόλυνση του θεσμού, με κανόνες διαφάνειας και απλούστευσης της γραφειοκρατίας, για όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν, και με ταυτόχρονη διασφάλιση των παιδιών.
- Το σύμφωνο συμβίωσης αναγνωρισμένη νομική μορφή ελεύθερης επιλογής συμβίωσης ανεξάρτητα από φύλο.
3.4. ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΖΩΗ
Σε μια δίκαιη κοινωνία, δεν επιτρέπονται αποκλεισμοί. Μια κοινωνία είναι ανθρώπινη και δυνατή, όταν έχει τη δυνατότητα να δίνει ίσες ευκαιρίες συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. Δεσμευόμαστε να άρουμε τα εμπόδια και να υποστηρίξουμε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους να ζήσουν ανεξάρτητα και αξιοπρεπώς.
Οι δεσμεύσεις μας:
- Επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία κατόπιν ελέγχου όλης της νομοθεσίας και των πολιτικών προκειμένου να υπάρχει συμβατότητα με τη Σύμβαση.
- Θέσπιση Εκτελεστικού Νόμου που να εξειδικεύει τα μέτρα και τις πολιτικές που επιτάσσει το Σύνταγμα και θέσπιση νομοθεσίας ίσης μεταχείρισης σε όλους τους τομείς (απασχόληση, εκπαίδευση, κοινωνία της πληροφορίας, προσβασιμότητα).
- Θέσπιση υποχρέωσης όλων των δημόσιων φορέων να καταρτίσουν σχέδια ένταξης της διάστασης της αναπηρίας.
- Θέσπιση νομοθεσίας για την τήρηση των προδιαγραφών προσβασιμότηταςστο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, στις μεταφορές, στην Κοινωνία της Πληροφορίας, στα αγαθά και τις υπηρεσίες.
- Κατάρτιση ειδικού νόμου για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία.
- Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την υποστηριζόμενη απασχόληση για εκείνα τα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω της κατηγορίας της αναπηρίας (π.χ. νοητική αναπηρία) να ενταχθούν στην ανοιχτή αγορά εργασίας.
- Ανάπτυξη συμπράξεων, στο πλαίσιο του κοινωνικού δικτύου παρέμβασης, μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αναπηρικών οργανώσεων για τη δημιουργία υπηρεσιών μικρής κλίμακας (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, Συμβουλευτικοί Σταθμοί).
- Δημιουργία θεσμικού πλαισίου προώθησης προγραμμάτων πρώιμης διάγνωσης – έγκαιρης παρέμβασης.
- Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (όπως διαβήτης, μεσογειακή αναιμία, νεφροπάθεια) με την ίδρυση νέων εξειδικευμένων μονάδων και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων (διαβητολογικά κέντρα μονάδες μεσογειακής αναιμίας κ.λπ.).
3.5. ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η θεσμοθέτηση του ΕΣΥ από το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε τη σοβαρότερη και ουσιαστικότερη προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
Για το ΠΑΣΟΚ η αναγέννηση και η ολοκλήρωση του ΕΣΥ, είναι δέσμευση προς τους πολίτες. Για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, ενιαία δομή, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, προσβασιμότητα σε όλους, ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναβαθμισμένη Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, και μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.
Η στρατηγική μας για την πρόληψη, την προαγωγή την προστασία της Υγείας και την Δημόσια Υγεία:
- Απόλυτη προτεραιότητα στην πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας.
- Εθνική πολιτική για την Δημόσια Υγεία.
- Ειδικό δίκτυο παρακολούθησης χρονίων νοσημάτων (καρκίνος, διαβήτης, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά)
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΦΥ)
Διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο.
- Ολοκληρώνεται το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη σύσταση μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε Δήμο, με 24ωρη λειτουργία.
- Περιλαμβάνονται και αξιοποιούνται όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος, που επιλέγεται ελεύθερα από τις οικογένειες σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο.
- Το Υπουργείο Υγείας εποπτεύει, συντονίζει και παρακολουθεί το σύστημα.
- Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας. Εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό, με την Μονάδα Οικογενειακής Ιατρικής, στο φαρμακείο, και διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα.
Εξασφάλιση βασικού πακέτου παροχών Υγείας, με χρηματοδότηση από το Δημόσιο και κάλυψη όλου του πληθυσμού, όπως:
- Προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις, επίσκεψη στο ιατρείο και στο σπίτι, κατ’οίκον παρακολούθηση, εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης στα νοσοκομεία και υπηρεσίες αποκατάστασης.
- Παροχή οδοντιατρικής πρόληψης και διατήρηση της στοματικής υγείας του πληθυσμού.
Συνεργασία των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με όλες τις Κοινωνικές Υπηρεσίες σε επίπεδο δήμου.
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ
- Προσλήψεις νέου προσωπικού (3000 θέσεις κάθε χρόνο, πέραν των συνταξιοδοτήσεων) ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, με στόχο την Ολοήμερη Λειτουργία των νοσοκομείων.
- Ανάπτυξη Κλινικών και Χειρουργείων Ημέρας και Μονάδων Ημερησίας Νοσηλείας.
- Πλήρης στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και δημιουργία νέων μονάδων .
- Αναβάθμιση της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.
- Δημιουργία Δικτύου Μονάδων Αποκατάστασης.
- Δημιουργία Ξενώνων Χρόνιων Ασθενών και ασθενών Τελικού Σταδίου, καθώς και Μονάδων Γηριατρικής.
- Αναβάθμιση, επέκταση και πανελλαδική ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, δημιουργία νέας υπηρεσίας για τους χρόνιους ασθενείς και αναδιοργάνωση των αεροδιακομιδών.
- Ολοκλήρωση Υγειονομικού Χάρτη. Σχεδιασμός υπηρεσιών υγείας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιφέρειας.
ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ
- Ενιαίοι κανόνες για όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και αποτελεσματική εποπτεία.
- Εθνικό κέντρο Ποιότητας, Αξιολόγησης και Πιστοποίησης υπηρεσιών Υγείας.
- Καθιέρωση εφαρμογής Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Πρωτοκόλλων Καλής Πρακτικής, έλεγχος και συνεχής εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του συστήματος. Δημοσιοποίηση των στοιχείων αξιολόγησης ανά κλινική και νοσοκομείο. Δημοσιοποίηση συγκριτικών στοιχείων.
- Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, που ενσωματώνεται στην Κάρτα Υγείας ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας των ασθενών.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
- Ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό και στο τεχνολογικό προσωπικό.
- Αναδιοργάνωση της διαδικασίας χορήγησης ειδικότητας στους γιατρούς με την εισαγωγή νέου εκπαιδευτικού προγράμματος ανά ειδικότητα.
- Επέκταση και αναβάθμιση των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και των άλλων επαγγελμάτων υγείας.
- Αξιοκρατία και συστηματική αξιολόγηση παντού
- Πληροφορική παντού με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
- Αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης στην τετραετία.
- Καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς με διαφανές και αποκεντρωμένο σύστημα προμηθειών με ενιαίες προδιαγραφές, ενιαία κωδικοποίηση ειδών, δημοσιοποίηση εύρους τιμών και καθιέρωση ανοιχτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Άμεση εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και ενιαίας κωδικοποίησης πράξεων, εντύπων και υλικών. Στόχος η εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ.
- Το Υπουργείο Υγείας ο μοναδικός φορέας χάραξης και άσκησης πολιτικής υγείας.
- Οι Υγειονομικές περιφέρειες θα συμπίπτουν απόλυτα με τις Διοικητικές Περιφέρειες, με προοπτική να ενταχθούν στην αιρετή Περιφέρεια σαν αυτοτελείς υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας με ρόλο σχεδιασμού, συντονισμού, αξιολόγησης και ελέγχου των υπηρεσιών υγείας της περιφέρειας.
- Αυτόνομη διοίκηση των Συστημάτων ΠΦΥ με συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό, τα προγράμματα προαγωγής της υγείας και της πρόληψης.
- Νοσοκομεία αυτόνομες λειτουργικές μονάδες με σύγχρονη διοίκηση, με στόχους, σχέδιο δράσης, κανόνες διαφάνειας, αξιολόγηση έλεγχο και λογοδοσία.
- Πληροφορική παντού με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
- Εξασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του πολίτη, περιορισμός της σπατάλης και εξοικονόμηση πόρων για περισσότερες παροχές στο σύστημα.
- Καθιέρωση της λίστας φαρμάκων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
- Ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
- Ο ΕΟΦ αναβαθμίζεται σε μοναδικό όργανο πραγματικού ελέγχου και εποπτείας της αγοράς του φαρμάκου.
3.6. ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ – ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ – ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η ψυχική υγεία επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την καθημερινότητα στην οικογένεια, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας και αναψυχής. Σήμερα, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Η από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει η ψυχική υγεία είναι αναγκαία και μας αφορά όλους.
Προτεραιότητες μας:
- Προώθηση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας του πληθυσμού και ενίσχυση της προληπτικής δράσης και της αυτοβοήθειας
- Παροχή υποστήριξης και επαρκούς θεραπείας στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και τις οικογένειες τους
- Καταπολέμηση του στίγματος, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ – ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Βασική μας προτεραιότητα η αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, με την διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου και την εξασφάλιση των πόρων για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και θεραπευτικών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη νέων μορφών «εξάρτησης», ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες που συνιστούν σημαντικές απειλές, όπως νικοτίνη, αλκοόλ, φαρμακευτικά σκευάσματα, παχυσαρκία, καθώς και τα συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο.
Προτεραιότητες μας:
- Ενίσχυση των κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα
- Εξασφάλιση για κάθε ασθενή του δικαιώματος για θεραπεία-μια θέση για κάθε ασθενή
- Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και θέσπιση μέτρων εναλλακτικών της φυλακής.
- Στήριξη του απεξαρτημένου χρήστη να ενταχθεί στην κοινωνία
- Κινητοποίηση και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εμφανή στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας, ενημέρωση και ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση του προβλήματος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου