Subscribe Twitter FaceBook

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ο Ελληνας που οργανώνει τους Βρετανούς αγανακτισμένους


Ο Ελληνας που οργανώνει τους Βρετανούς αγανακτισμένους
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Πίσω από τις εντυπωσιακές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Λονδίνου χτυπά μια... ελληνική καρδιά, αυτή του Σπύρου Λημναίου,
ο οποίος έχει εμπλακεί από την πρώτη στιγμή στη διοργάνωση και την προώθηση του μηνύματος που στέλνει στον πλανήτη το Occupy London.
"Παρακολουθούσα από κοντά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως και στη Βρετανία. Αγανακτισμένος, όπως και πολλοί άλλοι, με αυτά που διάβαζα και εμπνεόμενος από την ιδέα του Occupy Wall Street σκέφτηκα ότι κάτι παρόμοιο ίσως είχε απήχηση και στη Βρετανία", εξηγεί ο 28χρονος Σπύρος στο "Εθνος της Κυριακής", ο οποίος ξεκίνησε δημιουργώντας μια σχετική σελίδα στο Facebook, η οποία προσέλκυσε κάποιες εκατοντάδες μέλη.
"Παράλληλα υπήρχαν και κάποιες παρόμοιες σελίδες με τον ίδιο στόχο. Επικοινώνησα με τους ιδρυτές τους και συνεργαστήκαμε. Ημασταν πέντε άτομα που αποφασίσαμε να ανοιχτούμε και να το προσπαθήσουμε". Παρότι επηρεάστηκαν από τις μαζικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία και τον αραβικό κόσμο, η "σπίθα" που έφερε το κίνημα στο Λονδίνο ήταν οι διαμαρτυρόμενοι της Νέας Υόρκης.
Εκμεταλλευόμενος τις σπουδές του στα ΜΜΕ και την κοινωνική ψυχολογία αλλά και την εμπειρία του στις δημόσιες σχέσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ανέλαβε να "μεταφράζει" τις αποφάσεις των διαμαρτυρόμενων σε απλά μηνύματα για το ευρύτερο κοινό.
"Αν πραγματικά θέλουμε αλλαγή πρέπει να αγγίξουμε τον μέσο πολίτη. Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο σε ένα κίνημα το οποίο είναι τόσο ανοιχτό και ο καθένας φέρνει τη δική του ατζέντα". Ποιο είναι το βασικό μήνυμα; "Εκδημοκρατισμός του οικονομικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο".
Για τα μέλη του Occupy London, που διαρκώς πληθαίνουν, η συμμετοχή των πολιτών και μάλιστα παγκοσμίως, είναι κρίσιμη, αφού, όπως τονίζουν, το "αντίπαλο δέος" εναντίον του οποίου διαμαρτύρονται είναι εξίσου... παγκοσμιοποιημένο. "Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι παγκόσμιες. Είναι εκτός πραγματικότητας να πιστεύουμε ότι μόνο μια χώρα είναι σε θέση να βάλει όρια στις τράπεζες, πόσω μάλλον χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ", διευκρινίζει ο Σπύρος.
"Την τελευταία δεκαετία έχουμε δει το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη να ανταγωνίζονται για το ποια πόλη θα προσελκύσει περισσότερες τράπεζες και θα γίνει η χρηματιστηριακή πρωτεύουσα του κόσμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη νομοθεσίας και την πλήρη ελευθερία των τραπεζών να πράττουν όπως θέλουν. Ετσι όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, αν αρχίσει να νομοθετεί η Βρετανία και να σφίγγει τα λουριά στις τράπεζες, εκείνες θα φύγουν, γεγονός που θα φέρει μεγαλύτερη ανεργία και οικονομική ύφεση. Οπότε η λύση θα έρθει μέσα από τη συνεργασία κρατών".
Συμμετοχή
Οπως εξηγεί ο Σπύρος Λημναίος, στο κίνημα, το οποίο δεν σχετίζεται με κάποιο κόμμα, συμμετέχουν άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, πτυχιούχοι που δεν βρίσκουν δουλειά, άνεργοι, ακτιβιστές, αλλά και άτομα που δεν είχαν μέχρι τώρα καμιά σχέση με κινήματα και συμμετέχουν με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος.
"Στη Βρετανία 2 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους, η ανεργία στους νέους είναι στα ύψη και χιλιάδες οικογένειες έχουν χάσει τα σπίτια τους. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή φεύγουν με κέρδη δισεκατομμυρίων, αφού πρώτα έπεισαν τους φορολογούμενους ότι πρέπει να τις στηρίξουμε με 1,3 τρισ. λίρες", λέει ο Σπύρος.
Η κριτική που έχει ασκηθεί σε όλα τα κινήματα σε Ευρώπη και Αμερική είναι γνωστή στον Σπύρο. "Το πιο δύσκολο είναι η οργάνωση σε ένα κίνημα που δεν έχει ιεραρχία. Αν και είναι θετικό ότι ασκούμε ''άμεση δημοκρατία'' είναι πιο δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις". Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Σπύρος και οι άλλοι νέοι που διοργανώνουν τα κινήματα διαμαρτυρίας πιστεύουν ότι οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι είναι το πρώτο βήμα για μια συλλογική κίνηση που θα φέρει αποτελέσματα.
Προσκληση
Σίτι καλεί... πλατεία Συντάγματος
"Αν και στην καθημερινότητά του ο κάθε λαός βιώνει τις συνέπειες με διαφορετικό τρόπο, στην ουσία όλοι οι λαοί βρισκόμαστε στην ίδια θέση. Πιστεύω ότι μόνο αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό και οργανωθούμε σε παγκό...σμιο επίπεδο θα πετύχουμε τον στόχο μας. Να υπάρξουν κοινά αιτήματα και μια συνεργασία όλων των λαών, που θα είναι δύσκολο να αγνοηθεί από τις κυβερ-νήσεις παγκοσμίως". Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας, ο Σπύρος Λημναίος καλεί εκ μέρους των "καταληψιών" του Λονδίνου τους Ελληνες "αγανακτισμένους" να ενώσουν τις φωνές τους σε ένα παγκόσμιο κίνημα: "Θα θέλαμε μέσα από την εφημερίδα σας να καλέσουμε τους Ελληνες αγανα... κτισμένους να οργανωθούν ανεξάρτητα από κόμματα και συνδικάτα και να έρθουν σε επαφή με εμάς και τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις σε Ισπανία και Αμερική", καταλήγει ο 28χρονος ακτιβιστής.

Ο 28χρονος ακτιβιστής, με σπουδές στα ΜΜΕ και στην κοινωνική ψυχολογία, εξη­γεί πώς οι κινητο­ποιήσεις σε Ελλάδα και Ισπανία, αλλά κυρίως το κίνημα δια­μαρ­τυρίας στη Νέα Υόρκη, τον "έσπρω­ξαν" για να δη­μι­ουρ­γή­σει μέσω του Face­book την Κατάληψη στο Λονδίνο



Πηγη:
ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου